گلخانه ها و کشاورزی در محیط کنترل شده از ارکان اصلی کشاورزی مدرن به شمار می رود و نقش مهمی در حفظ و تقویت امنیت غذایی جامعه دارد.
از این رو توسعه گلخانه ها که کاهش قابل توجه مصرف آب در بخش کشاورزی را نیز با خود به دنبال دارد، از سیاست های مهم دولت سیزدهم و در راس آن وزارت جهاد کشاورزی به شمار می رود.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم با وجود تنگناهای اقتصادی، دولت حمایت همه جانبه ای برای گسترش گلخانه ها داشت و این مهم موجب شد در نقاط مختلف کشور از جمله همدان شاهد ایجاد یک نهضت گلخانه سازی باشیم.
در کنار رشد جهشی گلخانه ها در همدان، این استان در دولت سیزدهم توفیقات قابل توجهی نیز در زمینه صنعت مرغداری، تولید و خریداری و ذخیره سازی گندم و مبارزه با آفات داشته است که در این گزارش به مناسبت هفته دولت به طور اجمالی به آنها پرداخته شده است.
رضا بهرام لو رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا پیرامون این موضوع گفت: طی یک سال گذشته ۲۲۰ هکتار گلخانه در استان همدان ایجاد شده است برابر با کار انجام شده در این حوزه طی ۲۰ سال گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه کاهش قابل توجه مصرف آب و رشد هفت تا ۱۰ برابری تولید محصول از مزایای سرمایه گذاری در حوزه گلخانه ها به شمار می رود،اظهار کرد: با توجه به تنش های آبی موجود و چالش خشکسالی و کاهش بارندگی ها، گلخانه ها می تواند موجب پایداری فعالیت های کشاورزی شده و به امنیت غذایی جامعه کمک کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: با توسعه کشت های گلخانه ای زمینه برای تولید محصولات استاندارد و با کیفیت فراهم می شود که می تواند به توسعه صادرات محصولات کشاورزی از همدان به خارج از کشور کمک کند.
این مسئوول با بیان اینکه همدان از ۹ شهرک گلخانه ای بهره مند است،اظهار کرد: در این حوزه از حضور سرمایه گذاران استقبال می کنیم.
رشد ۵۰ درصدی جوجه ریزی در مرغداری های همدان
صنعت مرغداری از ارکان مهم در کمک به تامین غذایی جامعه به شمار می رود، با وجود همه دشواری های مربوط به تامین نهاده های مورد نیاز فعالان این صنعت، دولت سیزدهم توفیقات بزرگی در این حوزه داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان در این رابطه گفت: همدان در زمینه جوجه ریزی رکوردار است.
این مسوول اظهار کرد: سه میلیون و ۵۲۸ هزار جوجه ریزی در استان در حال انجام است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
بهراملو با اشاره به تمهیدات اتخاذ شده در ستاد تنظیم بازار کالاهای اساسی همدان برای تامین و توزیع مناسب مایحتاج عمومی و پرمصرف از جمله مرغ، افزود: در زمینه تامین مرغ مورد تقاضا در بازار همدان هیچ گونه مشکلی نداریم.
آفت زدگی سن غلات در همدان به صفر رسید
در کشاورزی امروز مقابله به هنگام و مناسب با آفات نه ضروری بلکه حیاتی است، هرگونه تعلل و اغماض در این رابطه می توان امنیت غذایی جامعه را با چالش و تهدید جدی روبرو کند.
سن از آفات مهمی است که می تواند در زمان کوتاهی مزارع غلات از جمله گندم را دچار خسارت قابل توجه و جبران ناپذیر کرده و دست رنج کشاورزان را نابود کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان اظهار کرد: با برنامه ریزی های مناسب و حمایت های دولت در زمینه حفظ نباتات، طی سال گذشته تاکنون با مبارزه مطلوب با این آفت میزان آفت زدگی محصول گندم و سایر غلات در همدان به نزدیک به صفر رسید.
وی یادآور شد: مبارزه با این آفت در سطح حدود ۴۵۰ هزار هکتار از مزارع گندم استان همدان به انجام رسید.
رشد ۲۸ درصدی خرید گندم در همدان با وجود خشکسالی
گندم مهم ترین محصول کشاورزی در جهان شناخته می شود، محصولی که نامش با امنیت غذایی جوامع گره خورده است و کشورها می کوشند با هر دشواری که شده این محصول را تولید یا تامین کنند.
با برنامه ریزی مناسب دولت سیزدهم و اتخاذ سیاست های راهگشا با وجود بحران خشکسالی شاهد آمارهای امیدوارکننده در زمینه کشت و تولید و خرید تضمینی گندم هستیم.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان تا ابتدای شهریور بیش از ۴۰۳ هزار تن گندم از کشاورزان همدانی خریداری شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد رشد داشت.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: خریداران تضمینی گندم به تفکیک مالکیت، سازمان تعاون روستایی ۲۰۳ هزار و ۲۴۷ تن، بخش خصوصی ۱۶۸ هزار و ۵۸۵ تن، کارخانه ها ۱۳ هزار و ۷۷۵ تن و مراکز دولتی ۱۷ هزار و ۵۵۹ تن هستند.
بهره برداری از ۸۵ طرح با ۱۴ هزار میلیارد ریال اعتبار
همزمان با هفته دولت طرح های مهمی در حوزه کشاورزی همدان مورد بهره برداری قرار گرفت یا در دست افتتاح است که می توانند آهنگ توسعه این بخش را تندتر کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان در این خصوص گفت: در این ایام ۸۵ طرح کشاورزی با ۱۴ هزار میلیارد ریال در دست بهره برداری است که ۱۹ مورد آن به حوزه تولیدات گیاهی با اعتبار سه هزار و ۴۱۰ میلیارد اختصاص دارد.
وی اضافه کرد: ۹ طرح در حوزه تولیدات دامی با اعتبار ۹۵۴ میلیارد ریال، ۱۱ طرح شیلاتی با اعتبار ۴۶۶ میلیارد ریال، سه طرح صنایع تبدیلی با اعتبار هشت هزار و ۵۷۵ میلیارد ریال و ۴۳ طرح آب و خاک با اعتبار ۵۸۴ میلیارد ریال از دیگر طرح های کشاورزی استان همدان به شمار می رود که به مناسبت هفته دولت در دست بهره برداری قرار گرفته است.
همدان یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور است، که این استان با وجود داشتن ۲.۱ درصد از وسعت کشور، ۴.۴ درصد از تولیدات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.