بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی این سازمان، از نیمه مهر ماه، تولیدکنندگان و صادرکنندگان میتوانند نسبت به صادرات کیوی اقدام کنند و احتمالا تا ماههای ابتدایی سال آینده، محدودیت جدیدی در این زمینه وضع نخواهد شد.
سازمان توسعه تجارت در توضیح چرایی اجرایی شدن این سیاستهای محدودکننده، اعلام کرده است: صادرات محصول کیوی براساس ضوابط فنی و کیفی اعلامشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و تصمیمات میز صادرات کیوی و با هدف استحصال محصولی باکیفیت و صیانت از جایگاه این محصول کشور در بازارهای هدف طی دوره چهار ماهه ۱۵ تیر لغایت ۱۵ مهرماه هر سال ممنوع میشود.
آمارهای رسمی از تجارت غیرنفتی ایران نشان میدهد که کیوی یکی از محصولات مهم صادراتی ایران در میان محصولات کشاورزی به شمار میرود و این محصول به ۲۵ کشور جهان صادر میشود.
به گزارش ایسنا، در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت ارز و محدود شدن واردات، دولت تلاش کرده، عرصه صادرات را به شکلی مدیریت کند که در کنار حفظ بازارهای بین المللی، نیازهای داخل نیز تامین شود. از این رو در برخی ماههای سال، صادرات برخی محصولاتی که در داخل نیز مصرف بالایی دارند، محدود یا متوقف میشود و پس از بازگشت نظم به بازارها یا تضمین تامین نیاز داخل، امکان از سرگیری صادرات آنها به وجود میآید. محصولات کشاورزی مانند: گوجه فرنگی و خرما جز کالاهایی بودهاند که در سالهای اخیر برای دورههایی صادرات آنها متوقف شده است.
فعالان بخش خصوصی این سیاست دولت را مفید نمیدانند و معتقدند بخشنامههای کوتاه مدت، نه امکان برنامه ریزی بلند مدت را میدهد و نه جبران خسارت سرمایه گذاری را میکند که در شرایط نبود محدودیت اقدام به صادرات کرده اما در دورههایی اجازه صادرات پیدا نمیکند.
برخی از فعالان اقتصادی افزایش هزینه تعرفه صادرات و گران شدن صادرات در دوران را حساس را، گزینه جایگزین مطلوب برای ممنوعیت صادراتی میدانند.