خواص دانه چیا برای سلامتی موضوع این نوشتار است. دانه چیا قرنها جزء اصلی رژیم غذایی مایاها و آزتکها بوده است. امروزه این دانه به خاطر فوایدی که برای سلامتی دارد و کاربردش در آشپزی، علاقهی بسیاری از آدمها را به خود جلب کرده است. به نظر میرسد دانه چیا منبعی غنی برای مواد مغذی و آنتیاکسیدانها است.
۱. اسید چرب امگا ۳
دانه چیا سرشار از چربیهای غیراشباع چندتایی، به ویژه اسیدهای چرب امگا۳ است. پروفایل لیپید (چربی) دانه چیا متشکل از ۶۰ درصد امگا ۳ است، که باعث میشود یکی از غنیترین منابع گیاهی اسید چربها مانند آلفا لینولنیک اسید، یا ایالای است. امگا ۳ موجود در دانه چیا میتواند به کاهش التهاب، بالا رفتن عملکرد شناختی و پایین آوردن کلسترول کمک کند.
۲. فیبر
فیبر با کاهش التهاب، پایین آوردن کلسترول، و تنظیم عملکرد روده در ارتباط است. دانه چیا منبعی فوقالعاده برای فیبر است، که تنها ۲ قاشق غذاخوری از آن ۱۰ گرم فیبر دارد، این حیرتانگیز است.
۳. آنتیاکسیدان
دانه چیا سرشار از آنتیاکسیدان است که برای حفاظت از بدن در برابر رادیکالهای آزاد، پیری و سرطان مفید است. همچنین پروفایل آنتیاکسیدان بالا به این دانه کمک میکند. پوستهاش ماندگاری بالایی داشته باشد. این دانه تقریبا ۲ سال خارج از یخچال دوام میآورد.
۴. مواد معدنی
۲ قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی ۱۸ درصد کلسیم، ۳۵ درصد فسفر، ۲۴ درصد منیزیم و حدود ۵۰ درصد منگنز میزان مصرف مرجع غذایی (DRI) است. این مواد مغذی به شما کمک میکند از فشار خون بالا پیشگیری و وزنتان را در سطح سلامت حفظ کنید، و نیز برای سوخت و ساز انرژی و بخشی از سنتز دیانای مهم است.
۵. احساس سیری
سیری احساس پُری و رضایت است، که باعث میشود بین وعدههای غذایی کمتر هوس خوراکی بکنید. ترکیب پروتئین، فیبر و ایجاد هالهای ژلهای در اطراف دانههای چیا در هنگام مخلوط شدن با مایعات در اثرات سیری آن نقش دارد.
۶. فاقد گلوتن
دانه چیا حاوی گلوتن یا غلات نیست. برای همین میتوانید از تمام فواید مغذی آن در یک رژیم بدون گلوتن بهرهمند شوید.
۷. جایگزینی برای تخممرغ
لایه بیرونی دانه چیا هنگام مخلوط شدن با مایعات متورم میشود تا یک ژله در اطراف آن ایجاد کند. میتوانید از این به جای تخممرغ استفاده کنید تا کلسترول را پایین بیاورید و محتوای مواد مغذی خوراکیها و کیک و کلوچهها را افزایش دهید. برای درست کردن جایگزینی برای تخممرغ، ۱ قاشق غذاخوری دانه چیا را با آب مخلوط کنید و بگذارید برای ۱۵ دقیقه بماند.
۸. به طور کامل قابل هضم است
بر عکس دانه کتان، که آن نیز سرشار از اسید چرب امگا ۳، فیبر، و مواد معدنی است، لازم نیست دانهی چیا را پودر کنید تا مواد مغذی آن را جذب کنید یا آن را جایگزین تخممرغ کنید.
۹. رفع اختلال در سوخت و ساز چربیها (دیسلیپیدمی)
پژوهشی که در مجله انگلیسی تغذیه چاپ شدهاست نشان میدهد دانه چیا به عنوان یک منبع چربی خوراکی میتواند میزان تریگلیسیرید و کلسترول را پایین بیاورد، در حالی که اچدیال یا کلسترول “خوب” را افزایش میدهد. همچنین این پژوهش نشان داده است. وقتی دانه چیا را جایگزین دیگر منایع چربی میکنید، از جمله روغن ذرت، آلفا لینولنیک اسید موجود در آن، میتواند از میزان تریگلیسیرید بالا جلوگیری کند و چاقی را در قسمت مرکزی بدن کاهش دهد.
۱۰. تنظیم قند خون
دانه چیا میتواند نقش مهمی در تنظیم میزان انسولین ایفا کند. این دانه میتواند مقاومت به انسولین را پایین بیاورد و میزان غیرعادی انسولین را در خون کاهش دهد.
سرویس خبری: اخبار علمی-تغذیه و سلامت
- بیشتر بخوانید:
- کاهش وزن با مصرف این دانه پرخاصیت
- غذاهایی که کلسیم مورد نیاز بدن را تامین میکنند
- ۸ نوشیدنی که به سلامت بدن ما کمک میکند