محمد محمد زاده روز سه شنبه اظهار کرد: اینک زمان مبارزه با سن پوره در سطح غلات فرا رسیده است که از کشاورزان می خواهیم در این خصوص مزارع را سمپاشی کنند .
وی افزود: مزارعی نیز توسط کشاورزان رها شده که نیاز است دولت با تامین اعتبار به موقع برای خرید سم، تجهیزات و هزینه های سمپاشی، اقدام کند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: مبارزه شیمیایی با سن گندم هرساله توسط کشاورزان انجام می شود اما در سال جاری که خشکسالی و کاهش بارندگی اراضی کم بازده و رها شده را ایجاد کرده، سمپاشی بر عهده بخش دولتی است.
محمد زاده ادامه داد: کشاورزان زمین های کم بازده را به علت نبود صرفه اقتصادی رها کرده اند چرا که سطح گندمزارها به خصوص در دشتهای این استان مطلوب نیست.
وی یادآور شد: سمپاشی ۱۰ هزار هکتار از مزارع غلات مناطق مختلف استان علیه آفت سِن مادری در سال زراعی جاری انجام شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه اینک زمان مبارزه با آفت پوره سن فرا رسیده است افزود: جمعیت سن گندم در مناطق زمستان گذران در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش داشت و همچنین امسال سطح بیشتری از اراضی که شامل حدود ۵۰ هزار هکتار مزارع کم بازده و رها شده وجود دارد که کشاورزان نسبت به سمپاشی آن ورود پیدا نمی کنند.
محمدزاده بیان کرد: پیشبینی میشود در سال جاری سن برای تغذیه از مزارع رها شده وارد سایر مزارع گندم شود که این امر باعث خسارت زیادی خواهد شد و همچنین جمعیت سن افزایش پیدا خواهد کرد که در سال آینده نیز با چالش مواجه خواهیم شد.
وی گفت: اینک باید مبارزه شیمیایی در مزارع شهرستان های گرمسیر استان از جمله اسفراین، مانه و سملقان و جاجرم انجام شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عنوان کرد: آفت سن گندم هر ساله با توجه به وضعیت آب و هوایی در نیمه نخست اسفندماه از مناطق زمستان گذران به سطح مزارع ریزش می کند و سال گذشته در حدود ۱۹ هزار هکتار از سطح کشتزار های این استان مبارزه شیمیایی با این آفت انجام شد.
محمد زاده یادآور شد: خسارت آفت سِن گندم ۲ مرحله را شامل می شود که اولین خسارت آن در زمان سن مادری و باید با روش های شیمیایی مبارزه شود و خسارت مربوط به شاخه، برگ و حتی سنبله گندم مرحله دیگری است که عملکرد تولید گندم با کاهش مواجه خواهد شد.
وی تصریح کرد: سن گندم در مرحله پوره علاوه بر افزایش سطح آلودگی و خسارت در کاهش عملکرد گندم و آرد استحصال شده نیز تاثیرگذار است که کیفیت تولید نان را کاهش می دهد.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.
سال زراعی گذشته ۱۰۸ هزار تن گندم از سطح کشتزارهای این استان تولید شد که نسبت به سال قبل تر از آن ۶ برابر افزایش یافت.
سن غلات از مهمترین آفات گندم و جو است و این آفت با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد (خسارت کمی) و از بین بردن خاصیت نانوایی (خسارت کیفی) می شود.
خسارت مربوط به سن معمولی گندم تاریخچه بسیار طولانی دارد و در حال حاضر مساله گیاه پزشکی ایران محسوب می شود و این روند در سال های اخیر تشدید شده است.
سرویس خبری:کشاورزی و باغبانی