برنج، یکی از پرمصرفترین غذاهای جهان، به دلیل تغییرات اقلیمی ممکن است به تدریج به یک منبع نگرانکننده برای سلامت انسانها تبدیل شود.
پژوهشی تازه که نتایج آن در وبسایت بیبیسی منتشر شده، نشان میدهد افزایش گاز دیاکسیدکربن (CO₂) و گرمتر شدن زمین میتواند میزان آرسنیک موجود در برنج را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.
آرسنیک، یک عنصر شیمیایی طبیعی و خطرناک است که به طور معمول در خاک شالیزارها وجود دارد و هنگام رشد گیاه به دانههای برنج نفوذ میکند. در حالی که مقدار آرسنیک در همه انواع برنج یکسان نیست، اما مصرف مداوم حتی میزان کمی از نوع غیرآلی آن میتواند عوارض جدی مانند سرطان، بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت به همراه داشته باشد.
در این تحقیق بلندمدت، پژوهشگران ۲۸ گونه مختلف از برنج را در چهار منطقه مختلف چین، تحت شرایط اقلیمی آزمایشی طی یک دهه پرورش دادند. نتایج نشان داد که با افزایش دمای هوا و سطح دیاکسیدکربن در جو، میزان تجمع آرسنیک در برنج نیز بالا میرود.
برای بررسی تبعات این موضوع، گروهی از اپیدمیولوژیستها (همهگیرشناسان) مدلسازیهایی انجام دادند و تخمین زدند که اگر روند مصرف فعلی برنج ادامه داشته باشد، افزایش آرسنیک میتواند منجر به ابتلای حدود ۱۹.۳ میلیون نفر دیگر به سرطان در چین شود.
پژوهشگران در حال حاضر بر روی راهکارهایی برای کاهش میزان آرسنیک در برنج کار میکنند. همچنین روشهایی برای پخت برنج وجود دارد که میتواند به کاهش بخشی از این عنصر سمی کمک کند؛ اما پیام اصلی این تحقیق روشن است: اگر روند گرمایش زمین مهار نشود، ممکن است حتی غذای روزمرهی ما هم دیگر ایمن نباشد.
منبع:سلامت نیوز