به نقل از فیز، باکتریهای ویژهای موسوم به “باکتری تقویتکننده رشد گیاه”(PGPB) که میتوانند سلامتی گیاه را بهبود ببخشند و از آن در برابر عوامل بیماریزا محافظت کنند، برای کمک به محصولات کشاورزی، مورد استفاده تجاری قرار میگیرند. برای بهبود بیشتر کشاورزی، شناسایی عواملی که میتوانند رفتار باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه را بهبود ببخشند، سودمند است.
بسیاری از باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه، از جمعیت چسبندهای از سلولها تشکیل میشوند که “زیستلایه”(Biofilm) نام دارد و به باکتریها کمک میکند تا به ریشه گیاه بچسبند. گروهی از دانشمندان کارولینای شمالی و ماساچوست در پژوهش جدیدی تلاش کردند تا سایر باکتریهای مرتبط با گیاهان را بیابند که میتوانند به باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه در بهتر چسبیدن به ریشه کمک کنند. آنها امیدوارند که افزایش تعداد سلولهای باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه که به ریشه متصل هستند، فعالیتهای مفید آنها را افزایش دهد.
دانشمندان با استفاده از روشی مبتنی بر رشد، چندین رشته باکتری را شناسایی کردند که چسبندگی باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه را به ریشه گیاهان افزایش میدهند. این نتایج نشان میدهند که تعاملات فیزیکی و شیمیایی بین این گونههای متفاوت باکتریایی، به حفظ بهتر باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه در ریشه میانجامد.
“الیزابت شانک”(Elizabeth Shank)، از پژوهشگران این پروژه گفت: نتایج پژوهش ما نشان میدهند که چگونه باکتریها میتوانند از یکدیگر استفاده کنند تا گروههایی از باکتریها را به وجود بیاورند که میتوانند برای محافظت بهتر از گیاهان و بهبود رشد آنها، با یکدیگر کار کنند. ممکن است که بتوان از نتایج این پژوهش برای درک و طراحی بهتر درمانهای میکروبی استفاده کرد که میتوانند به بهبود محصولات کشاورزی کمک کنند.
شانک و گروهش برای انجام دادن این پژوهش، به بررسی باکتریهایی پرداختند که در اصل در ریشه گیاهان وحشی رشد کرده بودند. آنها در این بررسیها اطمینان یافتند که باکتریهای شناساییشده، به طور طبیعی با ریشه گیاهان در محیطهای بومی تماس پیدا میکنند. همچنین، دانشمندان به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه ممکن است میکروبهای بومی دیگر، رفتار هر رشته از باکتریهای تقویتکننده رشد گیاه را تغییر دهند. آنها بر اهمیت درک تاثیر میکروبهای مرتبط با گیاه بر رفتار گیاه تاکید کردند.
این پژوهش به صورت ویژه بر یکی از رشتههای باکتری تقویتکننده رشد گیاه تمرکز دارد که در حوزه کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین نتایج این پژوهش به مداخلات تجاری مرتبط است. شانک گفت: ممکن است که یکی از تاثیرات مهم پژوهش ما، تشویق بیشتر شرکتهای زیستفناوری کشاورزی باشد تا در ارائه روشهای بیولوژیکی بهتر و بادوام برای بهبود عملکرد محصول و کمک به افزایش تولید مواد غذایی، گروههایی از چندین باکتری را به کار ببرند.
این پژوهش، در مجله “Phytobiomes Journal” به چاپ رسید.
سرویس خبری : صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی