در این بخش ایفتاتی آی ضمن ارایه مقالات علمی و یادداشتها در خصوص فناوری های نوین صنعت غذا درصدد است آخرین فناوری های نوین کارخانجات صنایع غذایی که تمایل به ارایه در پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران ( ایفتاتی آی ) بپردازد :
فناوری های نوین در صنعت غذا
با گسترش جمعیت بشر و کمبود منابع غذایی استفاده از روش های نوین برای افزایش بهره وری در صنعت غذا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
ضعف زیرساخت های لازم برای فناوری های نوین غذایی در کشورهاي در حال توسعه، از جمله ضعف و مشکلات مربوط به کیفیت بسته بندي مواد غذایی سبب افزایش قیمت ها و در نهایت کاهش دستیابی به مواد غذایی سالم برای افراد جامعه خواهد شد.
زمانی امنیت غذایی برای همه افراد جامعه وجود دارد که بتوانند در هر زمان به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی کامل داشته باشند. برای بهبود امنیت غذایی و رفع مشکلات سوءتغذیه، نیاز به افزایش تولید مواد غذایی با کیفیت و سالم می باشد.
تأمیــن امنیت غذایی به تغییر روش ها و رویکردهای تولید وابســته اســت.
امروزه واحدهای تولیدکننده غذا مانند بسیاری از صنایع دیگر برای تولید و فروش محصولات خود با مشکلات متعددی رو به رو هستند که بخش عمده ای از این مشکلات با فناوری تولید و نوع تکنولوژی به کار رفته در تولید مواد غذایی در ارتباط مستقیم است.
بنابراین، بهره گیری از فناوری های روز دنیا و تامین زیرساخت های لازم برای حفظ و گسترش بازار صنعت غذا و فراوری غذا امری ضروری است. به کارگیری فناوری های نوین غذایی و استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در صنایع غذایی علاوه بر اینکه سبب افزایش زمان ماندگاری و بهبود کیفیت و سلامت محصولات و ایمنی غذا خواهد شد، در رشد و توسعه صنعت و کسب و کار سهم قابل توجهی خواهد داشت و رقابت در صادرات محصولات غذایی در کشورهای در حال توسعه را با کشورهای توسعه یافته امکان پذیر خواهد کرد.
در این مقاله به معرفی تکنولوژی های نوین مورد استفاده در صنایع غذایی خواهیم پرداخت که مهم ترین آنها عبارتند از:
- تکنولوژی مایکروویو و کاربرد آن در صنایع غذایی (Microwave Technology in food processing)
- تکنولوژی فراصوت و کاربرد آن در صنایع غذایی ( Ultrasound Technology in food processing)
- تکنولوژی مادون قرمز و کاربرد آن در صنایع غذایی( Infrared technology in food processing)
- تکنولوژی فرابنفشو کاربرد آن در صنایع غذایی (technology in food processing Ultraviolet)
- تکنولوژی حرارت دهی اهمیک و کاربرد آن در صنایع غذایی (Ohmic heating technology in food processing)
- تکنولوژی فشار بالا و کاربرد آن در صنایع غذایی (High Pressure technology in food processing)
- تکنولوژی پلاسما و کاربرد آن در صنایع غذایی( Plasma technology in food processing)
- تکنولوژی نانو و بسته بندی های نوین در صنایع غذایی (new packaging technologies in food processing & Nano technology )
نویسنده: دکتر آسیه حسن زاده
عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی بصیر
ادامه دارد ….