شبکه افق در برنامه فرامتن خود در گزارش و گفتگویی با حمید سینی ساز باعنوان کارشناس سیاست گذاری کشاورزی به موضوع کشت و صادرات محصولات آب بر – جالیزی پرداخت.
محصولات کشاورزی نقش مهمی در تامین امنیت غذایی مردم کشورمان دارد، اما با توجه به محدود بودن منابع آبی و زمینهای کشاورزی، کارشناسان معتقدند که باید به بهترین نحو با اجرای الگوی کشت مناسب از این منابع در کشور استفاده بهینه شود .
اما در سالهای اخیر کشت و صادرات محصولات کشاورزی جالیزی به شدت افزایش یافته و این در حالی است که در بسیاری از کشورهای جهان صادرات و واردات مواد غذایی بر مبنای آب مجازی کنترل میشود بسیاری از کشورها به جای کاشت محصولات جالیزی مانند هندوانه آن محصول را وارد کرده و منابع آبی ارزشمند خود را حفظ میکنند.
گستره زمینهای کشاورزی با کشت محصولات جالیزی در کشور ما بیش از ۱۰ درصد برآورد شده (در ترکیه ۲ درصد) و طبق اعلام گمرک در ۵ ماهه نخست اول سال بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصولات آب بر از کشور صادر شده است که یک میلیارد دلار درآمد حاصل از صادرات آن نسبت به هزینه تولید و آب مصرفی بالا، برای کشور توجیه اقتصادی ندارد.
گفتنی است، در حالی که کشور ما در منطقه کم آب قرار دارد این امر ایچاب میکند تا با اتخاذ و اعمال سیاستهایی مناسب، در صادرات و واردات آب مجازی صادر کننده نباشیم.