با توجه به اینکه طب سنتی تدابیر کلی برای مواجهه و مقابله با شیوع عفونت و انواع بیماریها دارد، علاوه بر عمل به دستورات بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا، دکتر الهام پارسا پزشک متخصص طب سنتی در گفتوگویی کوتاه، نکات زیر را برای آگاهی عزاداران حسینی در رابطه با نحوه عزاداری و نوع نذریدادن و نذریگرفتن با ما در میان گذاشته است.در روزهای درگیری با بیماری کرونا شرکت در مراسم عزاداری در فضاهای دربسته اکیدا توصیه نمیشود، زیرا از نظر طب سنتی تهویه بد و هوای آلوده سبب ضعف مغز میشود.
بعد از سینهزنی و تعریق زیاد مصرف نوشیدنیها و شربتهای خیلی خنک و دارای یخ مناسب نیست. نوشیدنیها بهتر است در یخچال یا بهطور غیرمستقیم با قراردادن ظرف نوشیدنی بین یخها خنک شود.خوردن غذاهای بسیار پرچرب و پرادویه و شور بهخصوص برای سلامت افرادی که مزاج گرم و خشک دارند در این روزهای گرم آسیبزاست.
تشنگی بعد از غذاهای چرب از مواردی است که افراد را به سمت مصرف زیاد مایعات خیلی سرد و نوشابه و هنداونه سوق میدهد. خوردن نوشیدنیهای خنک نهتنها این نوع تشنگی را برطرف نمیکند بلکه آن را بدتر میکند. بهترین نوشیدنی برای برطرفکردن عطش ناشی از غذاهای بسیار چرب،آبجوش، شربت آبلیمو یا سکنجبین است.
کسانی که توفیق نذریدادن دارند برای اینکه عزاداران دچار مشکلات گوارشی نشوند، بهتر است از مواد اولیه مرغوب استفاده کرده و تا حد امکان در تهیه غذاها از گوشت گاو و گوساله استفاده نکرده، خورشها کمچرب و حبوبات غذا به طور کامل پخته و از برنج ایرانی استفاده شود.انتخاب مخلفات همراه نذریها باید با آگاهی بیشتری صورت بگیرد. مصرف ماست، دوغ، هندوانه و… همراه غذا برای هیچ مزاجی توصیه نمیشود.
اما مصرف سبزیخوردن در صورتی که بهصورت بهداشتی، شسته و ضدعفونی شود همراه غذا اشکال ندارد.انواع شلهزرد، فرنی و شیر برنج در صورتی که با برنج ایرانی و کمروغن و به صورت بهداشتی طبخشده باشند، خوراکیهای مناسبی هستند.در بین آشهای نذری، آش رشته بهدلیل ایجاد مواد غلیظ در بدن کمتر توصیه نمیشود اما آش جو گزینه مناسبی است.
حلوا، غذایی غلیظ با هضم سخت بوده و بهتر است این خوراکی خوشمزه از نذریها حذف شود.در بین نوشیدنیهای خنک بهتر است از نوشیدنیهای طبیعی و شربتهای مناسب با مزاج معتدل مانند شربت گلاب و بیدمشک و زعفران و… استفاده شود.در صورت پذیرایی، چای با فاصله از غذا میل و چای کمرنگ و با شیرینیهای طبیعی مثل کشمش و توت و خرما، آن هم به میزان کم خورده شود.
شیر نذری بهتر است با مقداری دارچین جوشیده شده و بدون افزودن شکر بین عزاداران توزیع شود.در نظر داشته باشید که باتوجه به بیماری کرونا بهتر است، قبل از مصرف، غذاهای نذری خوب داغ شده و سپس خورده شود.استفاده از غذاها، نوشیدنیها و خوراکیهای بستهبندی در حفظ سلامت عزاداران اهمیت ویژهای دارد.