سید جواد یحیی زاده در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان خلخال با اعلام این خبر اظهار کرد: بر اثر بارش برف و یخبندان روزهای گذشته خسارات سنگینی به بخشهای کشاورزی و باغی این شهرستان وارد شده است که کارشناسان میزان خسارات وارده را بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد کردهاند.
فرماندار خلخال گفت: بر اثر سرمای دیررس بهاره بیش از ۴۰ درصد از محصولات سردرختی باغات گردوی خلخال شامل یک هزار و ۱۰۰ هکتار باغ گردو از بین رفته است.
وی اضافه کرد: همچنین بیش از ۸۰ درصد از محصول درختان هستهدار از جمله زردآلو و بادام این شهرستان که شامل ۳۷۱ هکتار باغ میوه است دچار خسارات شدید شده است.
یحیی زاده ادامه داد: علاوه بر این بیش از ۳۰ درصد از محصولات زراعی کشاورزان بخش خورش رستم خلخال شامل هفت هزار هکتار از اراضی کشاورزی این بخش بر اثر سرما از بین رفته است.
رییس شورای هماهنگی مدیریت بحران خلخال در عین حال گفت: خسارات مربوط به سرمای دیررس بهاره مختص امسال نیست و در سالهای گذشته نیز به علت تغییرات جوی و تغییر اقلیم خسارتهای سنگینی به کشاورزان و باغداران خلخال وارد شده است.
وی اضافه کرد: سرمای دیررس بهاره همه ساله کشاورزان و باغداران این شهرستان را تهدید میکند، اما تنها ۶ درصد از محصولات باغی و کشاورزی خلخال تحت پوشش صندوق بیمه محصولات کشاورزی قرار دارد.
فرماندار خلخال خاطرنشان کرد: درصد بیمه محصولات کشاورزی در شمال استان که سطح آسیب پذیری آن در مقابل سرما پایینتر از جنوب استان است،حدود ۴۵ درصد است.
یحیی زاده با بیان اینکه ۳۹ درصد از جمعیت خلخال در حوزه کشاورزی وباغی فعالیت دارند ،عدم انجام درست تعهدات بیمهای از طرف شرکت های بیمه را از جمله علل بیرغبتی کشاورزان و باغداران در پوشش بیمهای محصولات خود اعلام کرد.
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل هم در این جلسه از خسارت ۶۰ درصدی سرمای دیررس بهاره به محصولات باغی استان خبر داد.
خدمتی گفت: خسارات سرمای دیررس بهاره امسال به مرکز و جنوب استان به ویژه شهرستانهای اردبیل، مشگین شهر و خلخال وارد شده که میزان ریالی دقیق خسارات وارد شده به حوزه های کشاورزی و باغی استان اردبیل در حال برآورد است.
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل با اشاره به وارد شدن خسارات سنگین همه ساله از جانب سرمای دیررس بهاره به بخشهای کشاورزی و باغی این استان بیمه محصولات کشاورزی را از جمله عوامل جبران خسارات اعلام کرد.
وی افزود: پیش از این اعتبارات جبران خسارات سرمازدگی کشاورزی و باغی در اختیار اداره کل مدیریت بحران استانداری قرار می گرفت این در حالی است که این اعتبارات در حال حاضر بسیار به صورت محدود در اختیار دستگاه های اجرایی قرار گرفته و با نظارت نظارت مدیریت بحران استان برای جبران بخشی از خسارات کشاورزی در اختیار کشاورزان و در حمایت از کشاورزان آسیب دیده قرار می گیرد.
خدمتی اضافه کرد: با وجود هشدارهای زرد، نارنجی و قرمز اداره کل هواشناسی استان اردبیل مبنی بر بارش برف و بروز پدیده سرما و یخبندان در مناطق مرکزی و جنوب استان متاسفانه کشاورزان برای مقابله با سرما و جلوگیری از آسیب به حوزه های کشاورزی و باغی خود به توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی توجه نکردند.
وی گفت: از این جهت میزان خسارت وارده امسال نسبت به سالهای گذشته سنگینتر گزارش شده است.
خدمتی اظهار کرد: با توجه به تکرار تجربه تلخ سرمازدگی محصولات کشاورزی و باغی در سالهای اخیر لازم است که سازمان جهاد کشاورزی نسبت به تغییر الگوی کشت و جایگزینی نهالهای مقاوم در مقابل سرما برای ادامه خسارات سرمازدگی اقدام کند .
وی با اشاره به آسیبهای وارده به اقتصاد استان از ناحیه سرمازدگی تصریح کرد: با وجود تمام محدودیتها لازم است دولت از کشاورزان و باغداران خسارت دیده حمایت کند.
سرویس خبری: اخبار کشاورزی و باغبانی