چای یکی از محصولات ارزشمند و استراتژیک گیلان است و زمانی صنعت چای عامل شکوفایی این استان بود اما متأسفانه در طول دوران دستخوش تحولات و بحرانهایی شده است.
از عمر صنعت چای در کشور حدود ۱۲۰ سال میگذرد و بیش از ۲۶ هزار هکتار باغ چای در استانهای گیلان و مازندران وجود دارد که ۵۵ هزار خانوار در این صنعت فعالیت میکنند.
طبق آمارها ایران از نظر تولید و سطح زیر کشت چای رتبه پانزدهم و از نظر مصرف در رده دوازدهم جهان قرار دارد و شهرستانهای لاهیجان، املش، رودسر و لنگرود بیشترین سطح زیر کشت چای را به خود اختصاص میدهند.
سرمایهدار سود زحمات تولیدکننده چای را میبرد
هزینههای کشاورزی با درآمد حاصله بر اساس وضعیت تورم و فشارهای اقتصادی برای کشاورزان ما اقتصادی و مقرونبهصرفه نیست، رضا خانجانی یکی از چایکاران رودسری در خصوص مشکلات تولید چای اینگونه میگوید: متأسفانه امروز تولیدکننده هیچ حمایتی ندارد زحمت مال چایکار اما سود حاصل از آن برای کارخانهدار و سرمایهدار است.
وی با اشاره به اینکه امسال برگ سبز چای نسبت به سنوات گذشته باقیمت بالاتری از چایکار خریداری و مطالبات بهموقع هم پرداخت شد، افزود: در حال حاضر قیمت یک کیلو چای خشک در بازار بین ۵۵ تا ۹۰ هزار تومان به فروش میرسد درحالیکه ممکنه است حداکثر ۲۰ هزار تومان از این قیمت به جیب چایکار رفته باشد بقیه را سرمایهدار سود میبرد.
این چایکار رودسری معتقد است یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری حمایت از تولیدکننده است اما متأسفانه دولت به تولیدکنندگان توجهی ندارد ما مجبوریم نهادههای کشاورزی را با چند برابر قیمت در بازار تهیه کنیم و نظارت دقیقی هم وجود ندارد.
دولت نرخ تعرفه گمرکی واردات چای را افزایش دهد
مدیرعامل چایکاران شمال کشور نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه خوشبختانه چای ایرانی جایگاهش را بین مردم به دست آورده است، اظهار کرد: مردم به این باور رسیدهاند چای خارجی دارای اسانس بوده بنابراین برای حفظ سلامتی خودشان از محصول چای داخلی استفاده میکنند.
مازیار جعفری تشویق و ایجاد انگیزه در بین چایکاران را در بهبود کیفیت چای برداشتی تأثیرگذار خواند و افزود: عامل اصلی توسعه و رونق صنعت چای کشور تلاش برای کاهش دغدغههای اقتصادی چایکاران است.
وی با اشاره به هزینه بالای باغداری در مقایسه باقیمت برگ سبز چای تصریح کرد: هرچند امسال برخی از کارخانهداران مبالغ بالاتر از نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای را از چایکاران خریداری کردند اما تفاوت بین قیمت یک کیلو چای خشک در بازار و چیزی که نصیب چایکار شده با توجه به هزینههای بالای باغداری عملاً چایکار را برای ادامه کار بیرغبت میکند.
مدیرعامل چایکاران شمال کشور با اشاره به اینکه مصرف داخلی چای کشور حدود ۱۰۰ هزار تن است و تولیدکنندگان ما قادرند حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار تن از نیاز کشور را تأمین کنند، بیان کرد: دولت باید نرخ تعرفه گمرکی واردات چای را افزایش دهد تا از واردات بیرویه چای خارجی جلوگیری شود.
جعفری از توزیع تسهیلات کمبهره برای توزیع نهادههای کشاورزی خبر داد و گفت: منابع این تسهیلات از صندوق توسعه چای به ازای هر هکتار سه میلیون تومان با سود چهار درصد است که بازپرداخت آنهم از قیمت برگ سبز سال آینده چایکار کم میشود.
وی نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای سال آینده بر اساس نرخ تورم واقعی، تسریع در احیای باغات چای، حفظ باغات موجود و پرداخت تسهیلات کمبهره را از دیگر موارد برای تشویق تولیدکنندگان چای اعلام کرد.
سرویس های خبری:کشاورزی و باغبانی