در ادامه جلسه علنی روز سه شنبه ۲۴ مرداد مجلس شورای اسلامی بررسی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد تحقق احکام تکلیفی منتخب قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور با حضور منظور رییس سازمان برنامه و بودجه در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه نکاتی در گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در خصوص تحقق احکام تکلیفی منتخب قانون بودجه سال ۱۴۰۲ وجود دارد، گفت: از تعامل سازنده کمیسیون و رئیس کمیسیون با سازمان برنامه تشکر میکنم. معمولاً در ۴ ماهه اول سال منابع بودجهای به طور کامل تحقق پیدا نمیکند چرا که وصول مالیاتها در ۲ ماه اول سال پایین است و تا آییننامههای اجرایی آماده و بستر برای اجرا فراهم شود، زمان میبرد.
وی توضیح داد: با این وجود در ۴ ماه اول امسال عملکرد شایستهای داشتهایم، ابتدا به نسبت وصول درآمد کل که مبلغ دو هزار و ۸۲ همت است توانسته ایم در ۴ ماه، ۴۴۸ همت را وصول کنیم که البته طبق قانون بودجه باید رقم ۸۰۷ همت خلق منابع میشد، با این حال ۶۳.۵ درصد منابع به نسبت کل آنچه که باید تحقق پیدا میکرد وصول شده است.
منظور تأکید کرد:در همین ارتباط باید گفت منابع درآمدی ما ۳ قسمت درآمدهای مالیاتی و گمرکی، واگذاری داراییهای سرمایهای و واگذاری داراییهای مالی است که در بخش درآمدها در ۴ ماه ابتدای سال درآمد این بخش ۸۴.۸ درصد تحقق داشته، این در شرایطی است که در طی ۳ سال گذشته رشد سالیانه درآمد مالیاتی ۵۵ و ۵۸ درصد بوده که امسال در قانون بودجه رشد درآمد مالیاتی ۵۵ درصد پیشبینی شده بود بنابراین عملکرد نظام مالیاتی منطبق بر پیشبینیها و فراتر از آن بوده است.
معاون رئیس جمهور اظهار داشت: میزان مالیات وصولی و سایر درآمدهای کشور در ۴ ماه ابتدای سال رشد ۵۷ درصدی به نسبت سال گذشته داشته است. اما در خصوص واگذاری داراییهای سرمایهای که عمده آن درآمد نفتی است، طبق قانون بودجه باید در ۴ ماه نخست سال درآمد نفتی ما بالغ بر ۲۴۸ هزار همت میبود و آنچه که تحقق پیدا کرده است ۱۰۵ همت است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: در بحث درآمد نفتی رشد ۴۲ درصد داشتهایم که به نسبت سال گذشته ۵۷ درصد رشد درآمد نفتی تحقق یافته است. یکی از نکات فروش نفت بر اساس آنچه که در قانون پیشبینی شده است این بود که روزانه ۱.۴ میلیون بشکه نفت به فروش برسد که این فروش انجام میشود اما به دلیل شرایط تحریم تحقق درآمدها زمانبر است و تا درآمد فروش در اختیار ما قرار بگیرد مسیری باید طی شود، با این حال صادرات نفت و میعانات گازی بیش از ۱.۴ میلیون بشکه در روز انجام میشود.
وی با اشاره به درآمدهای واگذاری داراییهای مالی گزارش داد سیاست این بود که امسال واگذاری داراییهای مالی، یعنی انتشار اوراق تنها برای طرحهای تملک نیمهتمام و طرحهایی که امسال و سال آینده به بهرهبرداری میرسد، انجام گیرد بنابراین حتی یک ریال برای امور اجرایی از اوراق هزینه نکردهایم، در سال جاری ماهانه ۲۰ هزار میلیارد اوراق برای طرحهای تملک اختصاص دادهایم.
رشد نقدینگی در حال کاهش است
منظور با بیان اینکه در کنار اجرای قانون بودجه سیاستهایی برای تحقق شعار سال دنبال میشود، گفت: امسال توانستهایم از رشد نقدینگی و رشد پایه پولی جلوگیری کنیم. در حال حاضر رشد نقدینگی در حال کاهش است و رشد پایه پولی تحت کنترل قرار گرفته است، در ۳ ماه گذشته شاهد آرامش و ثبات قیمتها هستیم.
برای هزینههای جاری اوراق مشارکت منتشر نشده است
معاون رئیس جمهور تأکید کرد: از تنخواهگردان خزانه استفاده نکردهایم که این به معنای کنترل تورم است و همچنین برای هزینههای جاری اوراق مشارکت منتشر نشده است و پایه پولی را صرف هزینههای جاری دولت نکردهایم. در عین حال در پرداختهای هزینهای رشد ۵۳ درصدی داشتهایم و در بخش حقوق کارکنان دولت و سایر هزینههای مالی با رشد ۵۴ درصدی مواجه بودیم. در زمینه صندوق بازنشستگان باید گفت به نسبت سال گذشته رشد ۴۸ درصدی اتفاق افتاده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: ماهانه سود و اصل اوراقی که در دولت گذشته منتشر شده بود، پرداخت میکنیم. در این زمینه ماهانه ۲۰ هزار میلیارد تومان بازپرداخت اصل و سود اوراق دولت قبل را داشتهایم که بازپرداختها، از درآمدهای امسال بوده است. همچنین از بانک مرکزی استقراض نکردهایم و باید گفت انضباط بودجه به طور کامل در حال انجام است.
وی ادامه داد: ۶۰ هزار میلیارد تومان از واگذاری تملک داراییهای سال گذشته دستگاههای اجرایی در حسابها موجود است چرا که طبق قانون تا شهریورماه میتوان از این درآمدها استفاده کرد، این را به دستگاههای اجرایی ابلاغ کردهایم با فوریت این منابع را برای تکمیل طرحهای عمرانی هزینه کند.
منظور اظهار داشت: نمایندگان شاهد هستند که طرحهای مهمی همزمان با سفر استانی رئیس جمهور در حال اجرا است و افتتاح طرحهای مهم با سرعت بالا انجام میشود.
تمام مسیرهای اربعین تا قبل از این فریضه دینی تکمیل خواهد شد
معاون رئیس جمهور گفت: تمام مسیرهای اربعین تا قبل از این فریضه دینی تکمیل خواهد شد و تخصیص اعتبارات وزارت راه و شهرسازی، نیرو، آب و آبرسانی و طرحهای ریلی با اولویت انجام میشود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: دولت تکمیل طرحهای حوزه انتخابیه نمایندگان را در دستور کار دارد و برنامهریزی کردهایم که تا پایان سال، ۱۵۰۰ طرح و پروژه افتتاح شود. در نهایت باید گفت درآمد واگذاری ها ۲۶ همت محقق شده و تخصیص یافته که رشد دو برابری داشته است.
منظور توضیح داد: در تبصره (۱۶) در موضوع تسهیلات در بخش ازدواج ۶۲ همت و ۳۰۷ هزار فقره تسهیلات ازدواج داده شد، در بخش فرزندآوری ۱۷ همت و ۲۷۳ هزار فقره تسهیلات ارائه شد، در تبصره (۱۸) در موضوع کسب و کار برای اولین بار در ۴ ماه اول سال هم آییننامه ابلاغ شد و هم سازمان برنامه و بودجه ۱۵۰۰ میلیارد تومان اختصاص داد که با ۳ برابر منابع بانکها تلفیق و ۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات اشتغال از محل منابع امسال داده شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: بخش زیادی از منابع سال گذشته در موضوع تسهیل کسب و کار باقی مانده است که چون آییننامه آن به موقع آماده نشده بود، منابع آن امسال تخصیص پیدا میکند.
رئیس جمهور موضوع مسکن را به طور ویژه دنبال میکند
وی با تأکید بر اینکه موضوع مسکن مورد توجه ویژه دولت و رئیس جمهور است، گفت: جلسات شورای عالی مسکن هر ماه برنامهریزی شده با ریاست رئیس جمهور برگزار میشود و برنامه زمانبندی شده برای احداث یک میلیون مسکن در بخش حمایتی، روستایی و بافت فرسوده با سرعت انجام میشود.
معاون رئیس جمهور افزود: برای اولین بار در ۳ ماهه اول سال ۸۰ مورد موافقتنامه مبادلاتی داشتهایم و ۴۰ مورد دیگر در حال آماده شدن است، این در حالی است که سال گذشته مبادلات از اول آبان شروع میشد اما امسال با امضای الکترونیک از ابتدای اردیبهشت ماه این موافقتنامهها امضا شد. همچنین بخش اصلی آییننامه و دستورالعملهای قانون بودجه که ۷۳ مورد بود، آماده و ابلاغ شد و تعداد دیگر در نوبت ابلاغ قرار دارند.
تبصره (۱۴) بنبست است، این تبصره ناتراز بسته شده است
منظور با هشدار در خصوص تبصره (۱۴) گفت: تبصره (۱۴) بنبست است، این تبصره ناتراز بسته شده است. شما برای پرداخت گندم ۶۰ همت پیشبینی کردهاید اما باید ۱۴۰ همت تأمین شود، از این رو چرا اعتراض میکنید، دولت مجبور است بودجه ناتراز را اجرا کند، ما به دنبال اصلاح بودیم اما شما دوفوریت لایحه اصلاح بودجه را رد کردید و وقتی اصلاحیه انجام نشود، پرداخت پول گندمکاران ممکن نیست.
به دلیل مصرف بالای بنزین، صادرات در این بخش ممکن نیست
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: نصف بودجه تبصره (۱۴) از صادرات فرآورده نفتی تأمین میشود، این در حالی است که به دلیل مصرف بالای بنزین، صادرات در این بخش ممکن نیست و برخی ماه ها نیاز به ورادات هم داریم.
وی تاکید کرد: در خصوص تأمین دارو باید گفت دولت ۱۴ همت نقدینگی را در نظر گرفته است و بدهی بیمهها را پرداخت کرد، از ۱۸۰ مورد داروی کمیاب در بازار به ۴۰ مورد رسیدهایم و ثبات بازار دارو را در حال کنترل و نظارت داریم. تمام رویکرد دولت این است که آنچه که در قانون بودجه پیشبینی شده، انجام شود.
وی در خصوص پرداخت یارانه نقدی بیان کرد: این یارانه در موعد مقرر پرداخت میشود، افراد تحت پوشش سازمانهای حمایتی مورد توجه دولت قرار دارند و افزایش ۴۰ درصدی مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد را دنبال میکنیم که ۲۰درصد آن انجام شده و ۲۰ درصد دیگر باید از منابع LPG صورت گیرد که منتظر تأمین آن از سوی وزارت نفت هستیم، بنابراین عقبافتادگی مستمریها را جبران میکنیم و بایت این تأخیر عذرخواه هستیم.
یک کیلو قیر به دلیل عدم پیشبینی مابهالتفاوت قیمت اختصاص داده نشده است
معاون رئیس جمهور با اشاره به اصلاحیه لایحه بودجه گفت: در قانون بودجه قیمت قیر را ۷ هزار تومان در نظر گرفتهاید در حالی که در بورس، قیر ۱۵ هزار تومان قیمت خورده است، بنابراین پالایشگاهها با این قیمت قیر را تحویل نمیدهند و یک کیلو قیر نیز به پروژهها در حوزههای انتخابیه شما به دلیل عدم پیشبینی مابهالتفاوت قیمت داده نمیشود. مجلس همراهی کند و چند اصلاحیه در بودجه انجام شود تا قیر توزیع و کسری بودجه برای پرداخت بدهی به گندمکاران تأمین شود.
منظور تأکید کرد: اگر کل لایحه دوفوریتی دولت را نمیپسندید، ۳ یا ۴ بند مهم را که مورد توافق مجلس است قبول کنید تا با اصلاحیه دوفوریتی بتوانیم خواستههای نمایندگان را تأمین کنیم، دولت درصدد جلب رضایت مردم و افزایش شرایط معیشتی مردم است.
کالابرگ اقلام اساسی با قیمت دی ماه به سه دهک پایین جامعه داده میشود
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پایان تأکید کرد: ارائه کالابرگ مورد استقبال قرار گرفت، اقلام اساسی برای ۳ دهک پایین با قیمت دی ماه تأمین میشود و تا آخر سال این موضوع اجرایی خواهد بود. در کل نیازمند اصلاح مواردی در قانون بودجه هستیم.
قالیباف: الان وقت ارائه لایحه اصلاح بودجه نبود/ بگذارید اول لایحه برنامه تصویب شود
در ادامه پس از سخنان داود منظور رییس سازمان برنامه و بودجه و تعدادی از نمایندگان، محمدباقر قالیباف در جمع بندی مسائل طرح شده گفت: نخستین توقع مجلس از رییس سازمان برنامه و بودجه این است که قانون مجلس که بعد از فراز و فرودهای بسیار مصوب شده و به تایید شورای نگهبان میرسد، اجرایی شود.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: بیشتر دستگاههای پیش از این گله مند بودند که جداول بودجه را ندارند درحالی که باید زودتر این جداول و دیگر موارد به آنها می رسید. همچنین در تبصره ۱۹ قانون بودجه که موضوعات مهمی دارد از جمله اینکه مدیریت مالی دستگاهها به صورت سامانه انجام شود تا دستگاههای سیاستگذار از طریق سامانه واحد امور را پیش ببرند، این موضوع محقق نشده است.
وی با اشاره به مشکلات حوزه برنج، گندم و چای به ویژه در استانهای شمالی گفت: نمایندگان در حوزه واردات برنج و قیمت گذاری آن بحث دارند و در بخش گندم اشاره کردید که مجلس در تبصره ۱۴ به صورت ناتراز این موضوع را مصوب کرده است. در حالی که طبق لایحه دولت، ۶۶ هزار میلیارد تومان برای این موضوع در نظر گرفته شده است و مجلس عین این رقم را برای سازمان برنامه و بودجه تصویب کرده است بدون اینکه یک ریال آن را جا به جا کند.
قالیباف تصریح کرد: مجلس عین رقم گندم و عین رقم در نظر گرفته شده در تبصره ۱۴ را برای سازمان برنامه و بودجه در لایحه بودجه ۱۴۰۲ تصویب کرد ولی شما مجلس را محکوم به ناترازی می کنید که درست نیست.
وی با بیان اینکه دولت حق دارد برای بودجه ۱۴۰۲ اصلاحیه به مجلس ارسال کند، گفت: بنده شخصا جنابعالی را دعوت کردم و تاکید شد که اکنون زمان ارائه لایحه اصلاحی به مجلس نیست و شما هم قبول کردید تا بعد از تصویب برنامه هفتم و اعمال تغییرات آن، اصلاحیه بودجه را انجام دهید.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به رغم اینکه پیشنهاد بنده را قبول کردید ولی باز اصرار به ارائه لایحه اصلاحی بودجه دارید. از طرفی در این اصلاحیه در ماده (۱) از مجلس خواستید موافقت کند که ۱۵ میلیارد یورو به صورت تهاتر به هر سازمانی پرداخت شود که این اشکال دارد.
وی خاطرنشان کرد: اینکه برخی از نمایندگان گلهمند هستند به این دلیل است که قانون به درستی اجرا نشده است. به عنوان نمونه در تبصره ۱۸ در موضوع اشتغال فقط ۲ هزار میلیارد تومان اختصاص دادید. همچنین در تامین دارو مشکلات جدی داریم. اما معتقدیم این بودجه قابلیت حل مسائل گفته شده را دارد و باید سازمان برنامه و بودجه نسبت به حل تاخیر و تخصیص اعتبارات رویه خود را تغییر دهد.