امروز یکشنبه ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۳ نشست خبری سرپرست بانک کشاورزی برگزار شد. وهب متقی نیا، سرپرست بانک کشاورزی با اشاره به تغییرات نظام بانکی و امور مالی در جهان گفت: تأمین مالی در نظام بانکی روز به روز در حال تغییر از روشهای سنتی به شیوههای جدید فناوری نوین است.
وی افزود: نیاز مالی بخشهای مختلف افزایش یافته و همین طور بازیگران جدید در حال اضافه شدن به نظام مالی هستند.
وی ادامه داد: تغییرات دیجیتال، استفاده از استارت آپ ها، هوش مصنوعی و… شغلهای مختلف را دچار دگرگونی خواهد کرد.
متقی نیا با بیان اینکه ما نمیدانیم ۱۰ سال آینده چگونه خواهد بود، تصریح کرد: اگر نظام بانکی در ایران که مانند آلمان کشوری بانک محور است در مقابل کشورهایی مانند آمریکا و اروپا که سرمایه محور هستند، این تغییرات را نپذیرد از هدف دور میشود.
وی اضافه کرد: در برنامه هفتم توسعه رشد ۸ درصدی در نظر گرفته شده که نزدیک به ۷۰ درصد تأمین مالی آن بر عهده نظام بانکی است. ۲۵ درصد تأمین مالی با بازار سرمایه و ۵ درصد از طریق سرمایه گذاری خارجی خواهد بود.
سرپرست بانک کشاورزی بیان اینکه به طور قطع مدلهای سنتی در این راستا پاسخگو نیستند، گفت: ما باید فکری نو با روشهای نوین داشته باشیم.
وی افزود: سال گذشته ۲۱۰ هزار میلیارد تومان (همت) تسهیلات پرداخت شد که ۸۵ درصد در بخش کشاورزی بود اما چقدر نیاز این حوزه تأمین شد؟ چند درصد جامعه کشاورزی از تسهیلات منتفع شدند؟
وی یادآور شد: سال گذشته حدود ۶۲ درصد تسهیلات نظام بانکی از سوی بانک کشاورزی پرداخت شده و ۳۸ درصد به وسیله سایر بانکها.
وی ادامه داد: تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی بیشتر به خرده مالکان و روستاییان بوده و پرداختی سایر بانکها به بهره برداران بزرگ فعال در حوزه کشاورزی انجام شده است.
متقی نیا اظهار کرد: با وجود پرداخت این میزان تسهیلات رضایتی که باید باشد، وجود ندارد.
سرپرست بانک کشاورزی دلیل آن را ناترازی بانکی و پرداخت تسهیلات با روشهای سنتی عنوان کرد و ادامه داد: اگر نیازسنجی و پرداخت خارج قالب فعلی باشد، میتوانیم عملکرد بهتری به بهره برداران ارائه دهیم.
وی با اشاره به سقف تسهیلات امسال آن را ۲۵۰ همت دانست و تاکید کرد: اگر این مبلغ در قالب روشهای نوین مالی و زنجیرهها باشد به طور قطع اثربخشی آن چند برابر خواهد بود و شاید به اندازه ۶۰۰ همت تسهیلات کارکرد داشته باشد.
این کارشناس حوزه مالی افزود: این تغییرات نیازمند فرهنگ سازی است و مهاجرت از شیوههای سنتی به روشهای نوین را میطلبد. هر چه روی این موضوع کار و زنجیرهها ایجاد شوند اثربخشی مالی با بهره وری بالاتر صورت میگیرد. تاکید وزارت جهاد کشاورزی بر مسئله کشاورزی قراردادی یکی از همین مدلهای جدید در زنجیره تأمین است. ضمن آنکه وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس بانک مرکزی هم پیگیر این تغییرات هستند.
وی ادامه داد: رئیس بانک مرکزی معتقد است باید یک سری از اساسنامههای بانکی در برخی بانکها تغییر کند تا بستر این فعالیت مهیا شود. علاوه بر این که تاکید رهبر معظم انقلاب بر موضوع اقتصاد مقاومتی در دل همین تغییرات نهفته است.
متقی نیا با بیان تحقق این تحولات و سودآور شدن نظام بانکی، اظهار کرد: در ادامه توان مالی برای توسعه طرحهای جدید خواهیم داشت و این درآمد میتواند در بخشهای توسعهای هزینه شود.
سرپرست بانک کشاورزی در حاشیه نشست و در جمع خبرنگاران هم گفت: پلتفرم پالیز، مدل جدید در روشهای پرداخت نوین منابع مالی و مدیریت زنجیره کشاورزی است که استفاده از آن اختیاری است و نفع آن بهترین تضمین برای ادامه این تغییرات رویکردی است.
وی ظرفیت این پلتفرم را پرداخت مبلغ کمتر اما با اثربخشی بیشتر در حوزه کشاورزی دانست و درباره مبلغ تسهیلات این بانک اظهار کرد: سال گذشته ۲۱۰ همت تسهیلات پرداخت شد و امسال پیش بینی شده این عدد به ۲۵۰ همت افزایش یابد. تا امروز ۹۰ همت پرداخت شده که ۷۰ همت آن در حوزه کشاورزی بوده است. همچنین ۵۰ همت از مطالبات گندم کاران نیز در قالب انتشار اوراق بهادار از سوی بانک کشاورزی انجام شده است.
سرپرست بانک کشاورزی در پایان اظهار امیدواری کرد، پلتفرمهای جدید مالی مشکلات بانکها را در پرداخت تسهیلات حل کرده ضمن آنکه رضایت مشتریان را نیز تأمین کند.