در ادامه یادداشت ۲۹ خرداد ۱۴۰۰ روزنامه آرمان ملی به قلم محمدمهدی رییسزاده عضو اتاق بازرگانی ایران می خوانیم: با توجه به شرایط فعلی حاکم بر اقتصاد ایران و دلسردیای که شاید در بعضی از بخشهای اقتصادی بهویژه میان فعالان این حوزه وجود دارد، رشد اقتصادی دور از ذهن باشد. ولی آنچه که مسلم است و تحلیلی که برای آینده وجود دارد و همه انتظار دارند بعد از تعیین تکلیف نتیجه انتخابات با ترکیب خوشبینی تحولات و اتفاقاتی در جهت مثبت و ایجاد تقویت روحی و روانی و ایجاد علاقه برای تداوم فعالیت اقتصادی در فعالان اقتصادی ایجاد شود. اقتصاد در بعد کلان ناشی از شاخصهایی نظیر تورم، رشد اقتصادی و رکود توام با تورم و… است و اینها مشکلاتی نیستند که بتوان در کوتاهمدت آنها را مرتفع کرد چیزی که ناشی از برخی از ساختارهای غلط است که همچنان وجود دارد و مختص یک دوره یا دو دوره ریاست جمهوری نیست، بلکه ناشی از سالهای سال تلنبار شدن مشکلات اقتصادی است که باید آن را اصلاح کنیم.
ولی آنچه مسلم است اینکه معمولا وقتی تغییر و تحول فاحشی به همراه یکسری شعارها و وعدهها تحقق پیدا میکند از بعد روانی که اثرگذار در اقتصاد هم به شمار میرود، چنانچه بهنظر برسد که گامهای مثبتی در ابتدای کار برداشته شده شاید آثار بیشتری از تغییر شاخصهایی که در میانمدت و درازمدت اتفاق خواهد افتاد بتواند در اقتصاد، تحقق پیدا کند. بنابراین انتظار همه این است که حداقل برای یک دوره کوتاهی بر مبنای خوشبینی ناشی از تحقق وعدهها که دیدیم حتی برخی از کاندیداها در پیامهایشان سوگند میخورند که برخی از وعدههایشان را در سال اول یا چند ماهه اول عملیاتی کنند. این یک نوع خوشبینی است که این انتظار میرود منتخب ریاستجمهوری بتواند به آن دست یابند. البته موارد و عواملی وجود دارد که میتواند این خوشبینی را تقویت و به واقعیت نزدیکتر کند.
از این موارد میتوان به مذاکرات برجامی و ادامه آن اشاره داشت. اگر این مذاکرات به جایی برسد که ظرف مدت کوتاهی حداقل نتایج آن، نتایج مثبتی باشد، رفع تحریمهای ناشی برجام میتواند اثراتی را در اقتصاد داشته باشد. گرچه برداشته شدن تحریمها در کوتاهمدت نمیتواند اثر فوری داشته باشد و شاید هم یک سال به طول بیانجامد تا اثر حذف برخی از این تحریمها دیده شود ولی به هر صورت همین که خبر این موضوع به کشور برسد روی بازار و بهویژه نرخ ارز اثرگذار خواهد بود و طبیعتا باعث میشود از رکود فعلیای که ناشی از عوامل مختلف بهویژه بحث اپیدمی کرونا بود که باعث رکود و تعطیلی بسیاری از صنایع کوچک و متوسط شد و البته فرصتی برای برخی از صنایع دیگر شد، اثرگذار باشد تا بحث تحقق خوشبینی فعالان اقتصادی را بیشتر به جامه عمل نزدیک کند.