گروه استانها: موضوعی که طی هفتههای اخیر به سر خط برخی رسانهها رفت و بسیاری از افراد را در جامعه متعجب کرد انجماد اسپرم اسب و تلقیح مصنوعی برای تولید اسب با نژادهای خاص و اصیل بود.
گفته میشود با اجرای صفر تا صد این روش میتوان از انقراض نسل اسبهای اصیل جلوگیری کرد و تولید این نژادها را در کشور افزایش داد.
ازآنجاکه اسبهای اصیل و برخی نژادهای خاص از قیمت بالایی برخوردار هستند میتوان با فروش اسپرم آنها درآمد بالایی کسب کرد.
تجارت میلیاردی که در این حوزه شکلگرفته بستری شد برای پیگیری طرح مشابهی که در دانشگاه شهرکرد به نتیجه رسیده است.
انجماد اسپرم اسب یکی از راههای تولید نژاد اصیل است که توسط محققان چهارمحال و بختیاری اجرایی شد اما به دلیل کمبود اعتبار واحد تخصصی تولید و نگهداری اسب اصیل در استان وجود ندارد.
پژوهشکده دانشگاه شهرکرد تنها پژوهشکده کشور است که با تلاش محققان موفق به اجرای صفر تا صد عملیات اسپرم گیری، انجماد و تلقیح مصنوعی اسب شده است.
این در حالی است که دیگر پژوهشکدههای کشور برای اجرای این عملیات مواد رقیقکننده و اسپرم را از خارج کشور وارد میکنند.
اجرای صفر تا ۱۰۰ عملیات انجماد اسپرم اسب در شهرکرد
محقق این حوزه و استاد دانشگاه شهرکرد اظهار کرد: در پژوهشکده این دانشگاه اسپرم از اسب گرفته و با رقیقکننده خاص ترکیب میشود.
ناصر شمس با بیان اینکه در پژوهشکده عملیات رقیقسازی مجدد تکرار میشود، عنوان کرد: پس از ارزیابی کمی و کیفی اسپرمها منجمد میشوند.
وی با بیان اینکه اسپرمهای منجمد در دمای منفی ۱۳۷ درجه نگهداری میشود، تصریح کرد: اسپرمها پس از ذوب در تلقیح مصنوعی در «مادیانها» استفاده خواهد شد.
این استاد دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه صفر تا ۱۰۰ مراحل اسپرم گیری و تلقیح مصنوعی در پژوهشکده دانشگاه شهرکرد انجام میپذیرد، گفت: رقیقکنندهها و مواد مورداستفاده در این فعالیت توسط محققان پژوهشکده تولید و مصرف میشود.
تولید اسب اصیل با انجماد اسپرم و تلقیح مصنوعی
شمس با اشاره به اینکه دیگر پژوهشکدههای خصوصی کشور موادی ازجمله رقیقکننده و اسپرم اسب را از خارج کشور وارد و مصرف میکنند، افزود: با توجه به شرایط تحریمها این پژوهشکدهها با مشکلات فراوانی روبهرو هستند.
وی با بیان اینکه انجماد اسپرم اسبهای اصیل میتواند موجب درآمدزایی بالایی در استان شود، ادامه داد: با انجماد اسپرم اسب و تلقیح مصنوعی میتوان نژادهای اصیل اسب را در چهارمحال و بختیاری تولید کرد.
این محقق پژوهشکده دانشگاه شهرکرد با اشاره به فرصت و ظرفیت تجاری انجماد اسپرم اسب، اظهار کرد: برخی از اسبداران در چهارمحال و بختیاری از این طرح استفاده و اقدام به انجماد و نگهداری اسپرم اسبهای اصیل خود کردهاند.
قابلیت نگهداری اسپرم اسب تا دهها سال
شمس با بیان اینکه با این روش میتوان از انقراض نژادهای اصیل جلوگیری کرد، گفت: متقاضیان زیادی در این زمینه وجود دارد.
وی با اشاره به انعقاد پنج قرارداد انجماد اسپرم اسب در پژوهشکده این دانشگاه، اظهار کرد: اسپرمهای منجمد تا دهها سال قابل نگهداری و استفاده هستند.
استاد دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه این مسئله فرصتی مغتنم برای معرفی پژوهشکده دانشگاه شهرکرد در کشور است، عنوان کرد: هیچ محدودیتی در رفع نیازها و تقاضاهای موجود در کشور وجود ندارد.
شمس با بیان اینکه ارزش ریالی برخی اسبهای اصیل بالا است، تصریح کرد: با روش انجماد اسپرم و تلقیح مصنوعی میتوان ویژگی نژادی برتر اسبهای اصیل را حفظ کرد.
سایه سنگین کمبود اعتبار بر نگهداری و تولید اسب اصیل
رئیس دانشگاه شهرکرد هم با اشاره به موفقیت پژوهشکده این دانشگاه در عملیات انجماد اسپرم اسب و انتقال جنین، اظهار کرد: اسبهای اصیل قیمت بالایی دارد که میتوان با تولید آنها درآمدزایی بالایی کسب کرد.
سعید کریمی با اشاره به کمبود اعتبار برای عملیاتی کردن این طرح، عنوان کرد: نگهداری اسب اصیل دارای شرایط خاصی است که این مهم هزینه بالایی را برای دانشگاه به همراه دارد.
وی با بیان اینکه تولید و نگهداری اسب اصیل در دستور کار دانشگاه شهرکرد است، تصریح کرد: با ورود سرمایهگذار میتوان این پروژه را در این دانشگاه اجرا کرد.
بنابراین گزارش دستگاههای متولی میتوانند با معرفی ظرفیت چهارمحال و بختیاری به سرمایهگذاران مسیر پروژه تولید و نگهداری اسب اصیل را در استان هموار کنند.
در این راستا ایجاد مراکز نگهداری اسب با نژادهای خاص با حمایت و استفاده از ظرفیت محققان چهارمحال و بختیاری بستری برای رونق این صنعت در استان خواهد بود.