«کاظم خاوازی» روز دوشنبه در هشتاد و دومین برنامه پویش دولت تدبیر و امید با حضور رییس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، افزود: لازم می دانم از طرف جامعه کشاورزان و تولیدکنندگان بخش کشاورزی سراسر کشور از حمایتهای همه جانبه و مستمر دولت از این بخش قدردانی کنم.
وی تصریح کرد: این طرح ها در چهار بخش افتتاح سه طرح زیربنایی آب و خاک به مساحت ۶۶ هزار هکتار، ۴۴۳ طرح صنایع تبدیلی و غذایی، افتتاح دو طرح شهرکهای کشاورزی و ۱۴ طرح شیلاتی است.
افتتاح ۳ طرح زیربنایی آب و خاک
وزیر جهاد کشاورزی افزود: طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال غرب کشور، یکی از مهمترین طرح های انجام شده در دولت تدبیر وامید، طرح احداث شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی غرب و شمال غرب کشور است که در گستره جغرافیایی ۱۰ استان مرزی کشور در سطح ۲۲۷ هزار هکتار آغاز شد که حدود ۲۰۴ هزار هکتار آن با میانگین پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد در دست اجراست.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۰۲ هزار هکتار از آن به بهره برداران تحویل شده و ۲۵ هزار هکتار دیگر آن امروز به بهره برداری می رسد.
وی اظهارداشت: طرح سامانههای نوین آبیاری با اجرای این طرح، افزایش راندمان و کارایی مصرف آب و در نهایت بهره وری آب در مزارع در جهت حفاظت کمی و کیفی و پایداری در تولید محصولات کشاورزی از اصلی ترین طرح های زیربنایی در حوزه آب و خاک است که همواره مورد توجه و مساعدت مقام معظم رهبری و دولت بوده است.
وی گفت: به طوری که از کل ۵.۲ میلیون هکتار اراضی تحت سامانه های نوین آبیاری ۲.۱ میلیون هکتار آن در دولت تدبیر و امید انجام شده است.
به گفته وی، در این مراسم ۴۱ هزار هکتار از سامانه های نوین آبیاری، تجهیز و نوسازی اراضی و بازسازی قنوات در سراسر کشور افتتاح خواهند شد.
وی ادامه داد: برای رفع ابهام در ارائه اطلاعات و ارقام آب مصرفی در بخش کشاورزی مطالعات پژوهشی کاربردی برای پایش میدانی ۳۵ محصول زراعی و باغی که بیش از ۸۵ درصد تولید و سطح زیر کشت آبی را شامل می شود، انجام گرفت.
به گفته وی، آمار و اطلاعات جالبی در این طرح که حاصل زحمات بیش از ۴۰ هزار نفر روز کار کارشناسی با استفاده از نظر متخصصان با تجربه آمار، آب و آبیاری و به طور عمده با ابزارهای مدرن و بومی بدست آمده که بخشی از اطلاعات کسب شده است.
افتتاح ۴۴۳ طرح صنایع تبدیلی و غذایی
وزیر جهاد کشاورزی گفت: صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی یکی از حلقههای مهم در حوزه تولیدات بخش کشاورزی است که میتواند ضمن جهت دادن به تولید، کمک به امنیت غذایی و خوداتکایی کشور، ایجاد اشتغال، استفاده از ارزش افزوده و… نقش مهمی در امنیت غذایی، توسعه صادرات و کاهش ضایعات در بخش کشاورزی ایفا کند.
وی افزود: مقام معظم رهبری نیز آن را به عنوان یکی از بخش های راهبردی برای توسعه روستایی مورد تاکید قرار دادند.
خاوازی اظهارداشت: سال ۹۲ حدود ۳۲ میلیون تن ظرفیت جذب ماده خام کشاورزی در صنایع تبدیلی و غذایی بوده است.
وی اضافه کرد: از سال ۹۲ تاکنون با بهره برداری بیش از ۶ هزار واحد تولیدی یا کارخانه، ظرفیت حدود ۴۰ میلیون تن جذب ماده خام (معادل ۱۳۳ درصد گذشته) افزایش یافته و به عبارتی ظرفیت فراوری، نگهداری و بسته بندی محصولات کشاورزی از ۳۲ میلیون تن به حدود ۷۲ میلیون تن افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: به طور مثال ظرفیت نگهداری از طریق سردخانه های بالای صفر از ۷۵۰ هزار تن به حدود ۴ میلیون تن در این دولت افزایش یافته است.
به گفته وی، در این مراسم تعداد ۴۴۳ طرح صنایع تبدیلی و غذایی با اعتباری بالغ بر هفت هزار و ۶۷۴ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال حدود هفت هزار و ۶۹۷ نفر در سراسر کشور افتتاح می شود.
افتتاح ۲ طرح شرکت شهرکهای کشاورزی
وزیر جهاد کشاورزی گفت: شرکت شهرکهای کشاورزی فعالیت خود را از نیمه دوم سال ۱۳۹۲ با آغاز دولت یازدهم شروع کرد، کارنامه این شرکت در واقع اقدامات دولت تدبیر و امید است.
وی تصریح کرد: توسعه این شهرک ها در سه حوزه گلخانه ای، دامپروری و شیلاتی با فن آوری نو به منظور بهبود بهره وری عوامل تولید از طریق تسهیل و تسریع فرآیند سرمایه گذاری و کارآفرینی بوده است.
به گفته خاوازی، وجه تمایز سرمایه گذاری در شهرکهای کشاورزی، مشترک بودن هزینه زیر ساخت ها، تخصصی بودن تولید و امکان ایجاد زنجیره کامل ارزش تولید، برندسازی، بهبود فضای کسب وکار و سهولت امر صدور مجوزها است.
وی ادامه داد: تاکنون تعداد ۲۹۵ شهرک کشاورزی (۲۴۹ شهرک گلخانه ای، ۱۵ شهرک شیلاتی، ۳۱ شهرک دامپروری) به مساحت ۳۸هزار هکتار ایجاد و یا عملیات زیرساخت آن با مشارکت سرمایه گذاران بخش غیردولتی در دست اجراست.
وی افزود: پیش بینی می شود با به بهره برداری رسیدن کامل شهرک گلخانه ای و شیلاتی در سطح کشور تولیدات گلخانه ای به رقم سه میلیون و ۳۸۶ هزار تن و تولید میگو به رقم ۱۳۲ هزار تن برسد.
افتتاح ۱۱۸ واحد گلخانه ای
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در این برنامه ۱۱۸ واحد گلخانهای به مساحت ۱۸۷ هکتار در ۱۰ استان با اعتباری بالغ بر یک هزار و ۳۷۲ میلیارد تومان (حدود ۹۶ درصد سرمایه گذاری بخش خصوصی با استفاده از تسهیلات بانکی) و اشتغالزایی ۲۲۴۵ نفر افتتاح می شود.
افتتاح ۱۴ طرح شیلات
خاوازی گفت: صنعت شیلات کشور، در چهار دهه عمر نظام جمهوری اسلامی، به رشدی پیوسته و شتابان در سرمایهگذاری، تولید، اشتغال، صادرات و ارزآوری دست یافته است.
وی اضافه کرد: تولیدات شـیلاتی کشـور از ۳۲ هزار تن در سال ۱۳۵۷ به بیش از یک میلیون و ۲۲۲ هزار تن در سال ۱۳۹۹ رسیده است و از همین روی، مصرف سرانه آبزیان نیز از یک کیلوگرم در سال ۱۳۵۷ با رشد بیش از ۱۳ برابری؛ به ۱۳.۵ کیلوگرم در سـال ۱۳۹۹رسیده است.
وی ادامه داد: در هشت سال فعالیت دولت تدبیر و امید، سرمایه گذاری سالانه در بخش شیلات از ۶۶۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۲ به سـالانه یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ رسید که افزایـش نزدیک به ۱۰۰ درصدی را نشان می دهد.
وی افزود: اینک میزان کل سرمایه گذاری صورت گرفته در بخش شـیلات از محل بودجه دولتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی به ۸۶ هزار و ۷۰۰ میـلیارد تومان رسیده است.
خاوازی گفت: پرورش ماهی در دریا، آبزی پروری دریایی از مزیتهای چشمگیری است که به دلیل تحریم های غیر قانونی و به علت وابستگی تجهیزاتی به خارج از کشور در ابتدا دچار تاخیر شد، اما امروز با ابتکار و خودباوری شرکت های دانش بنیان داخلی، فناوری ساخت قفس های پرورش ماهی در دریا، بیش از ۹۰ درصد بومی سازی شده است و با استـقرار در دریا، زیر بار تولـید رفتهاند و خواهند رفت.
به گفته وی، امروز شاهد افتتاح پرورش ماهی در استان هرمزگان و بوشهر با ظرفیت دو هزار و ۶۰۰ تن خواهیم بود.
وی اضافه کرد: پرورش ماهیان خاویاری و تولید خاویـار، با به خطر افتادن ذخایر ماهیان خاویاری، تکثیر و پرورش مصنوعی این ماهیان در کشور در دولت تدبیر و امید شتاب گرفت.
وی اظهارداشت: اکنون ۱۷۶ مزرعه فعال در ۲۱ استان کشور با ظرفیت تولید بیش از هفت هزار تن گوشت و بیش از ۱۰۰ تن خاویار در حال تولید و بهره برداری هستند، که در سال ۱۳۹۹ موفق به تولید سه هزار و ۵۰۰ تن گوشت و بیش از ۱۲ تن خاویار پرورشی شده اند.
به گفته وزیرجهاد کشاورزی، طبق آمار اعلامی توسط گمرک در سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۴ تن خاویار پرورشی با ارزش صادرات نزدیک به ۳ میلیون دلار از کشور صادر شده است.
وی درباره پرورش ماهیان زینتی گفت: هر روزه تقاضا ماهیان زینتی روبه افزایش بوده و مراکز تکثیر، پرورش و عرضه آنها رو به افزایش هستند.
ی افزود: در سراسر کشور حدود یک هزار و ۶۰۰ مرکز تولید آبزیان به کار تکثیر، به پرورش ماهیان زینتی اشتغال دارند.
به گفته خاوازی، در سـال ۱۳۹۹ بیش از ۲۷۶ میلیون قطعه ماهی زینتی در کشور تولـید شده که بیانگر تحـقق کامل تکلـیف برنامه ششـم بوده و منجر به اشتغال۱۱ هزار و ۳۲۸ نفر شده است.
وی تصریح کرد: صادرات ماهیان زینتی در سال ۱۳۹۹ رشد ۳.۶ برابری به لحاظ هم ارزی (و ۵.۵ برابری به لحاظ وزنی) نسبت به سال ۱۳۹۸داشته و میزان صادرات آنان از ۱۵۳ تن به ارزش ۷.۲ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ به ۹۸۶ تن به ارزش ۲.۱۷ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ رسیده است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: اکنون ۱۴ پروژه گوناگون شیلاتی با ۵۹۷ میلیارد تومان سرمایهگذاری آماده بهرهبرداری هستند که با بهره برداری از آنها، برای یک هزار و ۱۹۲ نفـر اشتغال ایجاد خواهد شد و ۵ هزار تن به تولـیدات کشور افزوده خواهد شد.
به گفته وی، افزون بر این، با اجرای این پروژه ها تعداد ۸۰ میلیون قطعه نـوزاد انواع آبزیان (ماهی و میگو) نیز تولید خواهد شد و یک اسکله صیادی نیز به بهرهبرداری خواهد رسـید.