پنجشنبه, خرداد ۱۵, ۱۴۰۴
  • ورود
  • صفحه اصلی
  • سرویس های خبری
    • همه
    • اخبار آشپزی
    • اخبار اقتصاد و بازار
    • اخبار بین الملل
    • اخبار دام طیور و آبزیان
    • اخبار صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی
    • اخبار علمی - تغذیه و سلامت
    • اخبار فناوری غذا و بخش صنعت
    • اخبار کشاورزی و باغبانی
    • اخبار مجلس و دولت
    • اخبار نمایشگاه ها و همایش ها
    چای شکر پهلو!

    کمبودی در بازار شکر وجود ندارد

    «بریکس» رقیب جدید گروه ۷ در بازار بین‌المللی غذا و کشاورزی

    «بریکس» رقیب جدید گروه ۷ در بازار بین‌المللی غذا و کشاورزی

    تولید خرما به یک‌ میلیون و ۲۰۰ هزار تن می‌رسد

    خرما؛ انرژی سالم در بسته‌ای کوچک

    ملون متهم بی‌گناه! واقعیت‌هایی درباره تراریخته نبودن و فواید شگفت‌انگیز ملون

    ملون متهم بی‌گناه! واقعیت‌هایی درباره تراریخته نبودن و فواید شگفت‌انگیز ملون

    عرضه دام زنده عید قربان در تهران تا ساعت ۱۵

    قیمت دام عیدقربان تعیین شد

    چرا بخش تحقیقات کشاورزی از اجرا عقب مانده است؟

    توسعه کشاورزی قراردادی در زنجیره تأمین سه محصول راهبردی

    بررسی تفاوت کافئین چای و قهوه

    قهوه، راز عمر طولانی و زندگی با کیفیت

    سوت‌زنی| بازار داغ گران‌فروشی پروتئین در فروشگاه‌های اینترنتی

    زیاده‌روی پروتئینی، پیرت می‌کند!

    علت کمبود عرضه روغن در بازار چیست؟

    علت کمبود عرضه روغن در بازار چیست؟

    ضرورت واردات ۳۰ هزارتن تون ماهیان در ۶ ماهه نخست سال

    ضرورت واردات ۳۰ هزارتن تون ماهیان در ۶ ماهه نخست سال

    برچسب های پرطرفدار

    • فناوری غذا
    • صنایع تبدیلی کشاورزی
    • مقالات علمی
    • مصاحبه و گفتگو
    • ارسال خبر
    • کتب تخصصی
    • تماس با ما
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    Home سرویس های خبری اخبار کشاورزی و باغبانی

    از خاک تا زندگی؛ چگونه عنصر هزارساله را حفظ کنیم؟

    آب و خاک منابع پایه و ضروری برای حفظ حیات روی زمین هستند. خاک منبعی زنده و تجدید ناپذیر بوده و تامین امنیت غذایی و آینده پایدار مردم در گروی حفاظت از خاک است.

    توسط هانیه سیفی مجد
    آذر ۱۵, ۱۴۰۲
    در اخبار کشاورزی و باغبانی
    زمان خواندن: زمان موردنیاز برای مطالعه: 1 دقیقه
    0
    مدیرکل منابع طبیعی استان: استان کرمان سالانه ۸ میلیارد دلار خاک از دست می دهد

    خاک بیش از ۲۵درصد تنوع زیستی را در خود جای داده و حدود ۹۰ درصد موجودات زنده از آن استفاده می‌کنند. همچنین بیش از ۹۵ درصد تغذیه ما از خاک است. از طرفی خاک علاوه بر تولید محصولات کشاورزی نقش به سزایی در تنظیم اقلیم، تصفیه آب و کاهش آلودگی، کنترل سیلاب، تامین غذا، چوب و سوخت، ذخیره کربن، تامین منابع دارویی و ژنتیکی، تامین مصالح ساختمانی و میراث فرهنگی دارد.

    اهمیت این عنصر به اندازه‌ای زیاد است که گفته می‌شود اگر  محدودیت منابع آبی نداشته‌باشیم و آب به میزان کافی تامین شود ولی خاکی وجود نداشته باشد امکان تولید نخواهیم داشت و برای تشکیل ۲ تا ۳ سانتی متر خاک حدود ۱۰۰۰ سال زمان نیاز است.

    خاک اما این روزها با چالش‌های بسیاری از جمله شوری، فرسایش، تغییر کاربری و تخریب و کاهش ماده آلی مواجه شده است. چالش‌هایی که اگر از امروز برای حل آن فکری نشود نسل آینده قطعا با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد.

    به جهت اهمیت این عنصر پایه و ارزشمند و به بهانه روز جهانی خاک( ۵ دسامبر) در خصوص چالش‌ها و راهکارهای خروج از این چالش‌ها با فرهاد مشیری_ رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه موسسه تحقیقات خاک و آب کشور – گفت‌وگویی کردیم.

    خلاصه‌ای از گفت‌وگو در ادامه آمده است:

    *گفته می شود شوری، فرسایش، تغییر کاربری عواملی هستند که خاک را تهدید می کنند، به نظر شما چه عوامل دیگری می تواند برای خاک تهدیدزا باشد؟

    خاک با چالش‌هایی از جمله فرسایش، شوری و تغییر کاربری مواجه است، اما یکی از چالش های اصلی در این بخش کمبود ماده آلی است.کمبود مالی آلی خاک به ذات اقلیم و عدم مدیریت صحیح در اراضی باز می‌گردد.

    کاهش ماده آلی خاک چندان قابل مشاهده نیست، ولی منجر به کاهش توان تولید خاک  می شود.

    مساله دیگر تخلیه عناصر غذایی خاک است. علت تخلیه هم این است که ما عناصر غذایی را که از خاک برداشت می‌کنیم  دوباره به خاک برنمی‌گردانیم و حاصلخیزی خاک‌ها در حال کاهش است و این مهم ما را دچار نوسان تولید می‌کند. خاک‌هایی که حاصلخیزی آنها رو به کاهش است سبب ناپایداری تولید می شوند.

    *چه راهکارهایی برای افزایش حاصلخیزی خاک پیشنهاد می دهید؟

    برای اینکه به تعادل در خاک نزدیک شویم نیاز داریم در سال ۴.۵ تا ۵ میلیون تن از کودهای فسفری، پتاسیمی و نیتروژنی مصرف کنیم. اما آنچه که در کشور به طور میانگین اتفاق می‌افتد در حالت مطلوب ۲.۵ تا ۳ میلیون تن است و همین موضوع یک شکاف بین مصرف و برداشت عناصر از خاک ایجاد می‌کند. این چالش اساسی ما است که حاصلخیزی خاک را تهدید می‌کند.

    در حقیقت می‌توان گفت برای رفع آن باید مطابق نیاز محصول و تعادل در خاک کود مصرف کنیم. افزون بر این یکی از بهترین کارها این است که ماده‌آلی خاک را به گونه بهتری مدیریت کنیم. اتخاذ روش های زراعی از جمله رعایت تناوب صحیح و استقرار نظام کشاورزی حفاظتی نیز از جمله راهکارهای مفید در بهبود وضعیت حاصلخیزی خاک است.

    *گفته می شود ۱۶.۷ تن در هر هکتار فرسایش خاکی داریم چه راهکارهایی برای کاهش فرسایش خاکی پیشنهاد می‌شود؟

    روش حفاظت از خاک می‌تواند فیزیکی باشد. مانند احداث بندها، جلوگیری از شخم در جهت شیب در اراضی زراعی، احیای جنگل‌ها و مراتع و کشت گونه های مناسب از درخت و درختچه و گیاهان مرتعی در عرصه منابع طبیعی می تواند به عنوان یک روش بیولوژیکی به حفظ خاک منجر شود. یکی از بهترین اقداماتی که می‌توانیم انجام دهیم این است که هم از سازه‌های فیزیکی و هم روش‌های بیولوژیکی توامان استفاده کنیم و در کنار آن نیز به اصول به زراعی و خاک ورزی مناسب توجه داشته باشیم. برای حفاظت از خاک می بایست از روش های خاک‌ورزی حفاظتی استفاده کنیم.

    *چه راهکارهایی برای مقابله با شوری آب پیشنهاد می‌کنید؟ 

    ابتدایی ترین مساله در این بخش این است که باید از آب مناسب استفاده کنیم. آبیاری باعث شور شدن خاک می‌شود. آب، املاح وارد خاک می‌کند و به مروز زمان خاک به سمت شور شدن می‌رود. اقلیم ما هم این شرایط را تشدید می‌کند.

    برداشت های بی رویه که در سال‌های گذشته از منابع آبی داشتیم منجر به این شده که از آب های باکیفیت به آب‌های کم کیفیت یا شور برسیم. با توجه به شرایط اقلیمی نمی توانیم آب دیگری در اختیار داشته باشیم در نتیجه باید به سمت اجرایی کردن الگوی کشت مناسب برویم. باید از تکنیک‌های آبخیزداری و آبخوانداری استفاده کنیم که ذخایر آبی احیا شوند و به آب‌های با کیفیت بهتری دست یابیم.

    در اراضی شور روش‌هایی چون به زراعی، به نژادی و اصلاح و بهبود مدیریت خاک و استفاده از ماده آلی می توانند اثرات شوری را کاهش دهند تا بتوانیم از این اراضی عملکرد بالاتری دریافت کنیم است.

    *گفته می شود حدود ۳۰ درصد از ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی و ۵ درصد از مساحت کشور اراضی کلاس یک و دو هستند  آیا با توجه به این میزان زمین مرغوب کشاورزی و کاهش منابع خاکی بهتر نیست به فکر کشت‌های جایگزین باشیم؟

    ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی قابل کشت داریم که حدود ۱۳ تا ۱۴ میلیون هکتار آن را کشت می‌کنیم. از بین اراضی قابل کشت ۶.۵ درصد درجه یک و ۲۱.۵ درصد نیز درجه ۲ هستند و مجموعا ۳۰ درصد این ۱۸.۵ میلیون اراضی کلاس یک و دو هستند. خاک‌های کلاس سه و چهار هم داریم اگرچه دارای محدودیت هستند، اما باید مدیریت شوند تا امکان کشت و کار در آنها فراهم شود.

    مجموع خاک‌هایی که می توانیم با هزینه کم تا متوسط در چرخه تولید نگه داریم ۷۰ درصد از خاک‌های قابل کشت ما است و نمی‌توانیم از این ظرفیت آنها غافل شویم. این نیست که فقط در اراضی درجه یک و دو کشاورزی کنیم. کشاورزی ما باید در اراضی درجه سه و چهار نیز  ادامه یابد. در چندسال گذشته توانستیم در این اراضی سه و چهار نیز کشت کنیم و در برخی محصولات مانند گندم حتی به خودکفایی هم رسیدیم.

    اگر بتوانیم بر محدودیت‌هایی که در این اراضی وجود دارد غلبه کنیم و مدیریت بهتری داشته باشیم که هزینه بر هم نیست عملکرد مطلوب خواهیم گرفت و غذای کشور را تامین خواهیم کرد.

    باید بهره ورتر کشاورزی کنیم. این خاک استعداد دارد. خاک‌های قابل کشت خوبی در کشور داریم ولی باید بهره وری را افزایش دهیم و با کارایی بالاتر از این منابع آبی و خاکی استفاده کنیم.اگر از منابع خودمان با بهره‌وری بالاتر استفاده کنیم با منابع موجود می توانیم به عملکردها و تولید بالاتر برسیم. این موضوع واقعی بوده زیرا اگر بررسی کنید متوجه خواهید شد فاصله بین کشاورزانی که عملکرد بالایی دارند با سایر کشاورزان زیاد است و این نشان می دهد افرادی هستند که می توانند از منابع بهینه استفاده کنند.

    *کلام آخر…
    به راحتی می توانیم با همین منابع آب و خاک، غذای کشور را حتی تا ۱۰۰ میلیون نفر را تامین کنیم. به شرط افزایش بهره وری. البته در کنار آن نیز نباید از روش های دیگر مانند کشت هیدروپونیک و نظایر آنها غافل شویم.

    سرویس خبری:کشاورزی و باغبانی

    منبع: ایسنا
    برچسب ها: آباراضی کشاورزیخاک
    پست قبلی

    نیازی به واردات محصولات آبزی نداریم

    پست بعدی

    معاون وزیر جهاد کشاورزی: بهره‌وری در بخش کشاورزی کشور پایین است

    هانیه سیفی مجد

    مربوطه پست ها

    چرا بخش تحقیقات کشاورزی از اجرا عقب مانده است؟
    اخبار کشاورزی و باغبانی

    توسعه کشاورزی قراردادی در زنجیره تأمین سه محصول راهبردی

    توسط هانیه سیفی مجد
    خرداد ۱۳, ۱۴۰۴
    0

    محمدرضا طلایی در نشست مشترک با هیات مدیره، بازرس و مدیرعامل اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی ایران، ضمن تأکید...

    بیشتر بخوانید
    راهکار نجات باغات خراسان جنوبی از تهدید سرمازدگی چیست؟

    راهکار نجات باغات خراسان جنوبی از تهدید سرمازدگی چیست؟

    خرداد ۱۳, ۱۴۰۴
    اهمیت ترویج علم روز دنیا برای کشاورزان توسط دانشگاه‌ها

    کشاورزی هوشمند، راه‌حل بحران آب و بهره‌وری پایین

    خرداد ۱۳, ۱۴۰۴
    برداشت ۱۱۷ هزار تن برگ سبز چای در سال جاری

    افزون بر ۵۵ هزار تُن برگ سبز چای در مازندران و گیلان برداشت شد

    خرداد ۱۳, ۱۴۰۴
    پست بعدی
    نیاز ۲۶ هزار میلیارد تومانی برای پروژه نیمه تمام بخش کشاورزی

    معاون وزیر جهاد کشاورزی: بهره‌وری در بخش کشاورزی کشور پایین است

    لطفا وارد شوید برای بحث

    پر بازدیدها

    مدیرکل دفتر یکپارچگی و بهره‌وری اراضی کشاورزی سازمان امور اراضی کشور: کشاورزان در امر یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی مشارکت کنند

    ایران در حال از دست دادن توان تولید محصولات اساسی است

    اردیبهشت ۱۶, ۱۴۰۴
    تولید گندم در کشت و صنعت مغان ۳۰ درصد افزایش یافت

    پایان ضرب‌الاجل پرداخت مطالبات گندمکاران

    اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۴
    با این روش کاهش وزن را ۲ برابر کنید

    با دسرهای هوشمندانه؛ لاغر شوید!

    خرداد ۴, ۱۴۰۴
    کمبود مواد اولیه صنایع تبدیلی کنسانتره و آبمیوه کشور

    مصرف آبمیوه به این دلیل توصیه نمی‌شود

    خرداد ۴, ۱۴۰۴
    حضور قدرتمند میلانا با ۴ برند وابسته  در سی و دومین نمایشگاه آگروفود ۱۴۰۴تهران

    حضور قدرتمند میلانا با ۴ برند وابسته در سی و دومین نمایشگاه آگروفود ۱۴۰۴تهران

    اردیبهشت ۳۰, ۱۴۰۴

    مصاحبه و گفتگو

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا :با تولید صادرات محور، گام های بلند دیگری در تعالی صنعت سلولزی ایران برداشته خواهد شد
    گفتگو و مصاحبه ها

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا :با تولید صادرات محور، گام های بلند دیگری در تعالی صنعت سلولزی ایران برداشته خواهد شد

    توسط امیرحسین فتحی
    فروردین ۲۳, ۱۴۰۴
    0

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا در حاشیه سی و دومین نمایشگاه بین المللی ایران بیوتی، کلین و صنایع...

    عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی البرز در گفتگو با ایفتاتی آی مطرح کرد :  باید بیش از پیش نگران آینده صنعت و پایداری امنیت غذایی باشیم

    عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی البرز در گفتگو با ایفتاتی آی مطرح کرد : باید بیش از پیش نگران آینده صنعت و پایداری امنیت غذایی باشیم

    بهمن ۱۴, ۱۴۰۳
    گفتگوی خواندنی ایفتاتی آی با دکتر پرویز جهانگیری مدیرعامل شرکت فرآیند فرآوری زیستی اولین و بزرگترین تامین کننده مالتودکسترین در کشور

    گفتگوی خواندنی ایفتاتی آی با دکتر پرویز جهانگیری مدیرعامل شرکت فرآیند فرآوری زیستی اولین و بزرگترین تامین کننده مالتودکسترین در کشور

    اردیبهشت ۲, ۱۴۰۳
    روایت خواندنی ایفتاتی آی ، از زندگی و کار و علایق  حاج آقا صمد رسولوی ، کارآفرین  نام آشنا و موفق صنعت غذا

    روایت خواندنی ایفتاتی آی ، از زندگی و کار و علایق حاج آقا صمد رسولوی ، کارآفرین نام آشنا و موفق صنعت غذا

    مرداد ۲۳, ۱۴۰۱
    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با مهندس حیدر توکلی شانجانی / انتظارم از رئیس جمهور ، حمایت واقعی و نگرش مثبت به تولیدکننده  و کارآفرینان است

    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با مهندس حیدر توکلی شانجانی / انتظارم از رئیس جمهور ، حمایت واقعی و نگرش مثبت به تولیدکننده و کارآفرینان است

    شهریور ۶, ۱۴۰۰
    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با دکتر مهدی کریمی تفرشی ، مدیر جوان ، خوش فکر و کارآفرین نسل سوم صنایع غذایی گلها

    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با دکتر مهدی کریمی تفرشی ، مدیر جوان ، خوش فکر و کارآفرین نسل سوم صنایع غذایی گلها

    خرداد ۲, ۱۴۰۰

    مقالات علمی و یاداشت ها

    لازمه مدیریت تخصصی و قاطع برای تثبیت قیمت مرغ

    نظام بانکی کشور نیازمند تحول ساختاری

    شهریور ۲۲, ۱۴۰۲
    استفاده از نانوپلاکت‎های گرافن در صنعت بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی

    نکات کاربردی در آماده‌سازی و کاربرد هیدروکلوئیدها

    شهریور ۵, ۱۴۰۱
    کاربرد تکنولوژی های نوین در توسعه صنعت غذا

    کاربرد تکنولوژی های نوین در توسعه صنعت غذا

    آذر ۲۳, ۱۴۰۰
    بررسی عملکرد افزودنی های بر پایه گیاهان بر کیفیت نان

    بررسی عملکرد افزودنی های بر پایه گیاهان بر کیفیت نان

    شهریور ۷, ۱۴۰۰
    استخراج کورکومین از زردچوبه با استفاده از اولتراسوند

    استخراج کورکومین از زردچوبه با استفاده از اولتراسوند

    خرداد ۸, ۱۴۰۰
    غنی سازی مواد غذایی و امنیت غذایی

    غنی سازی مواد غذایی و امنیت غذایی

    اردیبهشت ۱۴, ۱۴۰۰

    اهم اخبار

    سید محمدتقی نقوی، بنیانگذار و رئیس گروه عازم “شرکت های گلشهد و شهدینه آران”، شخصیت سال صنعت غذا شد

    نشست هم افزایی تولیدکنندگان و انجمن متخصصین علوم و صنایع غذایی ایران درخصوص دستاوردهای«جشنواره ملی سلامت غذا» + تصاویر مراسم

    گزارش اختصاصی ایفتاتی آی / پانزدهمین همایش ملی صادرات ماشین آلات و محصولات صنایع غذایی به همت انجمن متخصصین علوم و صنایع غذایی ایران برگزار می شود

    چهارمین کنگره بین الملی و بیست و نهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران همزمان با بزرگداشت مقام معلم اغاز به کار کرد

    بزرگترین رویداد علمی صنایع غذایی اردیبهشت 402 برگزار می شود / چهارمین کنگره بین المللی و بیست و نهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران

    مهدی کریمی‌تفرشی /عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور : تولید؛ علاج بیماری مهلک اقتصاد

    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران

    © 2020 iftati. تمام حقوق برای iftati محفوظ است. طراحی و بهینه سازی توسط اوسپار.

    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران

    • درباره ما
    • تبلیغات
    • حریم خصوصی
    • تماس با ما
    • ارسال خبر
    • تماس با ما

    مارا دنبال کنید

    خوش آمدید!

    ورود به حساب کاربری خود در زیر

    رمز عبور را فراموش کرده اید؟

    رمز عبور خود را بازیابی کنید

    لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای تنظیم مجدد رمز عبور خود وارد کنید.

    ورود
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    • خانه اصلی
    • سرویس های خبری
    • فناوری غذا
    • صنایع تبدیلی کشاورزی
    • مصاحبه و گفتگو
    • ارسال خبر
    • کتب تخصصی
    • تماس با ما

    © 2020 iftati. تمام حقوق برای iftati محفوظ است. طراحی و بهینه سازی توسط اوسپار.