مقدمه
یکی از بهترین روش های توسعه اشتغال و افزایش درآمدهای غیر کشاورزی در مناطق روستایی، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و صنایع روستایی است.
از سوی دیگر ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، مؤثر ترین راهکار برای کاهش حجم ضایعات کشاورزی ، ایجاد ارزش افزوده و ایجاد کسب و کارهای پربازده میباشد.
صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به صنایعی گفته می شود که به فرآوری و عمل آوری نباتی و حیوانی (زراعی، باغی، شیلاتی، دام و طیور، جنگل و مرتع) می پردازد.
فرآوری، در برگیرنده تغییرات فیزیکی، شیمیایی، نگهداری، بسته بندی و توزیع است.
بر فرض شما اگر یک کسب وکار گاوداری را در اختیار دارید ، به جای آنکه کود حیوانی خود را مستقیما به فروش برسانید، میتوانید از آن برای استفاده در فرآیند تولید آمونیاک استفاده ببرید و ضایعات به شدت کاهش و ارزش افزوده خوبی ایجاد میشود.
مثال های کاربردی از صنایع تبدیلی
- فرآوری و بسته بندی انواع مواد غذایی، محصولات کشاورزی ( سنتی – صنعتی ) و گیاهان دارویی
- بسته بندی و درجه بندی محصولات زراعی
- تهیه و بسته بندی سبزیجات فرآوری شده (خشک، پودر، سرخ کرده، پاک شده و خرد شده )
- تهیه و بسته بندی بذر محصولات جالیزی
- بلغور سازی
- فرآوری محصول زعفران ( خشک کردن،درجه بندی و بسته بندی )
- فرآوری و بسته بندی زرشک
- تولید ماکارونی
- خشک کردن،فرآوری و بسته بندی میوه جات،میوه خشک، غلات، حبوبات و خشکبار
- بسته بندی و پاک کردن انواع دانه های روغنی (سویا، ذرت و مغز تخمه ها)
- بسته بندی انواع محصولات باغبانی (انگور، توت، توت فرنگی و … )
- فرآوری و بسته بندی انواع جوانه ها (گندم، ماش،عدس و …. )
- تولید و بسته بندی فرآورده های کنجد (ارده، حلوا و …. )
- کشمش پاک کنی و بسته بندی
- خدمات جمع آوری شیر
- تولید ژل رویال از زنبور عسل
- فرآورده های لبنی، ماست بندی مانند ( کشک – پنیر – دوغ )
- کشتارگاه دام و طیور
- بسته بندی گوشت و مرغ
- فرآورده های گوشتی
- کنسرو ماهی
- عمل آوری ماهی و میگو و پودر ماهی
- فرآورده های زیتون و زیتون پرورده
- فرآوری و بسته بندی عسل
- تولید و بسته بندی ترشیجات و شور
- تولید گلاب و عرقیات گیاهی
- تولید و بسته بندی آبلیمو – آبغوره – سرکه – نارنج، قارچ و …
- تولید آرد
- پخت انواع نان
- برنج کوبی
- شیرینی پزی سنتی
- نخود پزی (نخودچی)
- شیره انگور
- نبات پزی
- تهیه لواشک
- تهیه مرباجات
- خرد کردن و بسته بندی قند
- تهیه ماهی فرآوری شده ( دودی – شور)
- تولید انواع رب
- تولید رشته آشی
- بسته بندی و فرآوری خرما
- تولید و بسته بندی کودهای ارگانیک
- تهیه انواع کودهای فسیلی، ورمی کمپوست
- تهیه و بسته بندی بذر،پیاز و غده انواع گلها و گیاهان زراعی و زینتی
- تاکسی درمی پرندگان و حیوانات و آبزیان
- بسته بندی تخم مرغ بومی
- ابریشم کشی
نتیجه گیری
از این رو ، صنایع تبدیلی که فواید فراوانی در بخش های اقتصادی و کشاورزی و سایر زمینه ها دارد میبایست در اولویت کارافرینان و فعالان اقتصادی باشد.
در ادامه ایفتا تی آی ، یادداشتها و نوشته هایی از کارآفرینان و مدیران عامل صنایع غذایی در خصوص صنایع تبدیلی و تکمیلی را جمع آوری نموده و منعکس می نماید :