مهدی شمشادیان روز پنجشنبه اظهارداشت: با توجه به خشکسالی پارسال و امسال و گلایه عشایر نسبت به بالا رفتن قیمت نهادهها و پایین بودن قیمت دام، برای حمایت از این قشر طرح خرید تضمینی دام در دستور کار دولت قرار گرفت.
وی اولویت خرید تضمینی دام از عشایر را دامهای حذفی (میش غیرمولد) و بره نر دانست و افزود: سهمیه گلستان در این طرح که از ۱۷ شهریور امسال شروع شد، خرید ۵۰ هزار راس دام تعیین شد که در مرحله نخست سه هزار و ۶۲۵ راس با قیمت هر کیلوگرم ۳۲۰ هزار ریال برای میش غیرمولد و ۵۰۰ هزار ریال برای بره نر، خریداری و تحویل کشتارگاه شد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری گلستان ادامه داد: علاوه بر قیمت تضمینی تعیین شده، به ازای هر کیلوگرم دام زنده خریداری شده از عشایر، سه کیلوگرم جو با نرخ دولتی نیز به آنان داده میشود.
شمشادیان با اشاره به پرداخت بیش از ۵۴ میلیارد ریال بابت خرید تضمینی دام به عشایر گلستان، گفت: عشایر استان همچنین سه میلیارد و ۲۲۸ میلیون ریال از شرکت پشتیبانی امور دام بابت فروش تضمینی دامهای خود طلب دارند.
وی افزود: این عشایر به دلیل پرداخت نشدن طلب خود، برای خرید سهمیه جو یارانهای مشکل دارند و شرکت پشتیبانی امور دام استان نیز قول داد به محض تامین مالی از تهران در اولین فرصت طلب آنها پرداخت شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری گلستان اظهارداشت: از اوایل آبان ماه با توجه به تقاضای جامعه روستایی کشور برای خرید تضمینی دام، نوع قرارداد تغییر کرد و به عنوان طرح حمایت از تولیدکنندگان دام روستایی و عشایری در کشور مطرح شد که طبق آن بره و گوساله نر پرواری دامداران به صورت نقدی و تحویل خوراک دام خریداری میشود.
وی افزود: در این طرح برای بره زنده پرواری به ازای هر کیلوگرم ۶۲۰ هزار ریال در نظر گرفته شده که ۵۳۰ میلیارد ریال آن نقدی پرداخت میشود و بقیه در قالب خوراک دام بدون اخذ وجه در اختیار دامدار قرار میگیرد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری گلستان ادامه داد: وزن تحویلی بره زنده در این طرح باید بین ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم و دنبه آن نیز ۲ کیلوگرم باشد و به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن دنبه از وزن دام زنده کم میشود که عشایر استان نسبت به این مساله متعرض هستند چراکه بسته به نوع منطقه و شرایط اقلیمی هر راس بره زنده پرواری حداقل چهار تا پنج کیلوگرم دنبه دارد.
شمشادیان ادامه داد: به شرکت پشتیبانی امور دام گلستان پیشنهاد دادیم تا برای کمک به دامداران و عشایر استان وزن دنبه را از وزن دام کم نکنند و برای آن قیمت مشخص تعیین کنند و قرار است این مساله در تهران مطرح شود.
وی افزود: همچنین در این طرح قیمت هر کیلوگرم گوساله نر پرواری ۵۹۰ هزار ریال تعیین شده که ۵۰۰ هزار ریال آن به صورت نقدی پرداخت میشود و دامدار برای بقیه آن خوراک آماده دریافت میکند.
وی اضافه کرد: وزن گوساله زنده باید بین ۴۰۰ تا ۶۵۰ کیلوگرم باشد و تا وزن ۷۵۰ کیلوگرم نیز قابل پذیرش است اما از وزن ۶۵۱ تا ۷۰۰ کیلوگرم یک درصد و از ۷۰۱ تا ۷۵۰ کیلوگرم ۲ درصد از وزن دام زنده کسر میشود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری گلستان گفت: آمادگی اجرای این طرح از ابتدای هفته آینده در استان وجود دارد.
جامعه چهار هزار و ۱۲۲ خانواری عشایر گلستان با جمعیت تقریبی۲۳ هزار نفر که حدود نیمی از آنرا عشایر بومی و ترکمن و بقیه را عشایر کوچنده از استانهای خراسان شمالی و رضوی و سمنان تشکیل میدهند، امسال یکی از سختترین سالهای زندگی عادی و پیشه دامداری خود را سپری میکنند که به گفته برخی از آنها اگر دولت از آنها حمایت جدیتری نکند، ۵۰ تا ۷۰ درصد خانوارهای عشایری دام مولدی برای نگهداری در سال آینده نخواهند داشت و شغل خود را نیز از دست خواهند داد.
گلستان ۸۶۲ هزار و ۸۲۵ هکتار مرتع دارد که عشایر بومی و کوچنده با در اختیار داشتن ۷۶۷ هزار راس دام از مجموع تقریبی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین این استان، در سطح ۳۵۰ هزار هکتار از این مراتع در سه شهرستان گنبدکاووس، مراوهتپه و کلاله سکونت دارند.
سرویس خبری: دام طیور وابزیان