محمدرضا قلی پور اظهار داشت: براساس برنامه ریزی حدود ۲۰۰ هزار راس دام عشایر این استان که یک سوم تمام دامهای موجود این دامداران را تشکیل می دهد، به دلیل خشکسالی و کمبود نهاده ها در طرح تضمینی خرید قرار گرفت که با روند فعلی برآورد می شود حداقل ۱۰ درصد از این برنامه نیز محقق نشود.
وی اضافه کرد : استان خراسان شمالی با وجود داشتن هشت شهرستان دارای یک کشتارگاه صنعتی در شهر بجنورد است که ظرفیت این واحد صنعتی نیز روزانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ راس دام است که سالانه صرفا می تواند ۱۰ هزار راس دام را کشتار کند.
وی خاطرنشان کرد : اگرچه با خرید تضمینی ۱۰ تا ۱۵ درصد در روزهای اولیه قیمت دام در این استان افزایش و تا حدودی دست دلالان از این بازار کوتاه شد، ولی عدم تحقق تمام و کمال برنامه خرید تضمینی می تواند بار دیگر دلالان را به این بازار برگرداند و این بار ضرر و زیان بیشتری به عشایر وارد کند.
مدیرکل امور عشایری استان خراسان شمالی اظهارداشت : روند کند خرید دام از سوی شرکت پشتیبانی امور دام استان به عنوان متولی خرید تضمینی باعث نگرانی عشایر شد و شرکت پشتیبانی امور دام باید برای سرعت بخشیدن به این کار از ظرفیت برخی از کشتارگاههای سنتی استان نیز بهره بگیرد.
قلی پور خشکسالی و گرانی نهاده ها را از دلایل اصلی روی آوری عشایر به فروش دام مازاد دانست و گفت : تاکنون حدود چهار هزار راس دام در قالب خرید تضمینی از عشایر این استان خریداری شد و وجه خرید این دام ها نیز تاکنون از سوی شرکت پشتیبانی امور دام جهاد کشاورزی استان پرداخت نشد.
وی خواهان سرعت دادن به خردی تضمینی و پرداخت وجه خرید دام از سوی این شرکت شد.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی با بیان اینکه خراسان شمالی دومین استان در خرید دام زنده در قالب طرح خرید تضمینی دام عشایر است اظهار داشت: رویکرد دولت در این اقدام حمایتی، افزایش قیمت دام زنده در بازار است و تاکنون موثر بوده است.
در طرح خرید تضمینی، دام زنده عشایر به صورت ترکیبی از دام شامل میش، دام پرواری و یا بره است که به ازای هر کیلوگرم ۴۵۰ هزار ریال از این تولیدکنندگان خریداری می شود و علاوه بر آن به هر دامدار نیز در ازاء فروش دام سه کیلوگرم جو با نرخ مصوب نیز داده می شود.
خراسان شمالی ۳۰ هزار عشایر دارد که با داشتن ۷۰۰ هزار راس دام سبک در اختیار دارند و به طور میانگین ۲۵ درصد از گوشت قرمز این استان نیز از سوی عشایر تامین می شود.