«خلیل جلیلی»، روز پنجشنبه بیان داشت: متاسفانه ضریب نفوذ تکنولوژی های فناور و دانش بنیان در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست بسیار کم و حدود ۶ درصد است، به این معنا که کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست از تمام شرکت های فناورانه و دانش بنیانی که در کشور فعال هستند تنها ۶ درصد سهم دارند.
این عضو پارک و علم و فناوری استان کرمانشاه ادامه داد: موضوعاتی مانند امنیت غذایی، تولید و امنیت اجتماعی ارتباط مستقیمی با کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست دارد و از طرفی با تولید و کار سنتی نمی توانیم شرایط مطلوبی داشته باشیم و در نهایت مجبور به استفاده از فناوری در این حوزه ها هستیم، اما مشکل کار اینجاست که منابع طبیعی و محیط زیست در کشور ما ملی و سرمایه گذاری در آن ریسک پذیر است و خریدار بخش خصوصی ندارد.
جلیلی افزود: وقتی شخصی یک شرکت دانش بنیان و فناور دارد و محصولی تولید می کند اگر خریدار داشته باشد به راحتی تبدیل به ثروت می شود اما چون در حیطه منابع طبیعی و محیط زیست خریدار بخش خصوصی وجود ندارد در نتبیجه شرکت های دانش بنیان و فناور نیز رغبتی برای ورود به این بخش ندارند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست نیاز به یک سری قوانین حمایتی دارند تا صاحبان دانش و فناوری در این زمینه ورود کنند و بدانند که اگر محصولی در این زمینه تولید کردند دولت خریدار آن خواهد بود و این محصول را برای حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست در اختیار عامه مردم قرار می دهد.
به باور جلیلی اگر قوانین حمایتی و مشوق هایی وجود داشته باشد و دولت خریدار محصولات شرکت های فناور و دانش بنیان باشد آن موقع می توانیم جامعه دانشگاهی و نظام های مهندسی را با پارک های علم و فناوری آشتی بدهیم در حالی که الان رغبتی وجود ندارد که یک عضو نظام مهندسی به پارک علم و فناوری بیاید.
او افزود: نباید فراموش کنیم که منابع طبیعی و محیط زیست ضامن امنیت اجتماعی و اقتصادی کشور است در حالی که در بسیاری از پروژه های ما پیوست های حفاظت از محیط زیست وجود ندارد به گونه ای که در برداشت از منابع آب زیرزمینی رویه نابودگری داریم و در خصوص جنگل ها نیز رویه ما ویرانگر است، انگار منابع طبیعی و محیط زیستی برای ما ارزش خاصی ندارند و به هر شکلی که بخواهیم و به هر بهانه ای در این حوزه دخل و تصرف می کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه در پایان از وضعیت بسیاری از رشته های دانشگاهی زیر مجموعه منابع طبیعی و محیط زیست ابراز نگرانی کرد و گفت: نگرانم که رشته هایی مانند مهندسی جنگل و مهندسی منابع طبیعی به سمت نابودی بروند چرا که بازار خصوصی و استخدامی ندارند.
به گفته جلیلی در دانشگاه رازی کرمانشاه اولین رشته هایی که بدون کنکور شدند رشته های منابع طبیعی بودند و این روند می تواند حتی منجر به تضعیف ساختار علمی این رشته ها بشود.
کرمانشاه استانی پهناور در غرب ایران با ۲۵ هزار کیلومتر مربع مساحت، یکی از استانهای مهم از حیث کشاورزی و منابع طبیعی محسوب میشود به طوریکه ۷۰ درصد مساحت استان را عرصههای منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
همچنین بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان کرمانشاه وجود دارد که سالانه چهار میلیون و ۵۷۵ هزار و ۸۱۴ تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در استان تولید میشود.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت میکنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی میکنند.