مدتهاست گرانی گریبانگیر بازار گوشت قرمز شده، قیمتها سر به فلک گذاشته و مردم کمدرآمد توان خرید یک کیلوگرم گوشت را هم ندارند و این کالای پروتئینی از سفره و سبد خوراک خانوادههای بیبضاعت و متوسط جامعه حذف شده و بهرغم تمام تمهیدات درنظر گرفته، قیمت این منبع تأمین پروتئین کاهش قابل توجهی نیافته است.
همزمانی شیوع کرونا در کشور از بهمن سال گذشته موج جدیدی از گرانیهای ناباورانه را در بعضی از کالاهای اساسی مردم ایجاد کرده به طوری که ترمز قیمت گوشت قرمز در بازار افسار گسیخته و با وجود آنکه کمبودی در عرضه دام سبک و سنگین وجود ندارد، اما دلالان با سوء استفاده از گرانی هزینههای اولیه قیمت گوشت را افزایش دادند.
براین اساس بررسیها نشان میدهد در ماههای پایانی سال گذشته و ایام نوروز ۱۴۰۰ نه تنها هر کیلوگرم گوشتقرمز در بازار اصفهان بیش از چندین هزار تومان سیر صعودی داشت بلکه بهای این کالای پروتئینی مورد نیاز تمام اقشار جامعه در مقایسه با روزهای آغازین ماه رمضان پارسال در حدود ۴۵ تا ۶۰ هزار تومان افزایش بها داشته است.
بر اساس این گزارش، گوشت قرمز از محوریترین محصولات در سبد غذایی بخش قابل توجهی از خانوارهای ایرانی بوده است، اما از روزهای میانه زمستان ۹۵ که چندان از ذهنها دور نیست تلاطم در بازار گوشت آغاز شده و با افزایش ناگهانی و افسارگسیخته ساعتی قیمتها مصرف این کالا به حد چشمگیری کاهش یافته به طوری که این روزها ۲۰ تا ۳۰ درصد از مردم توانایی تهیه آن را دارند.
تداوم گرانی گوشت قرمز در اصفهان با افزایش هزینه کشتارگاهها
رئیس اتحادیه گوشت قرمز اصفهان پیرامون اینکه در ایام ماه رمضان امسال قیمت گوشت در بازار اصفهان چگونه عرضه میشود، گفت: این روزها با گرانی هزینههای کشتارگاهها بعید میدانم کاهش قیمتی داشته باشیم.
اصغر پورباطنی با بیان اینکه پس از ۱۳ فروردین امسال هزینههای بنگاهداران، کشتارگاهها و مواداولیه افزایش چشمگیری داشته است، اظهار داشت: در آستانه رمضان هیچگونه کمبودی در عرضه گوشت قرمز در بازار اصفهان وجود ندارد، اما قیمتها به نسبت ایام نوروز کاهش نخواهد داشت و امیدواریم با وجود رشد بهای هزینههای اولیه در روزهای آتی افزایش نرخی نداشته باشیم.
او درباره اینکه قیمت گوشت گوسفندی بنا بر کیفیت در بازار متفاوت است، بیان کرد: اصفهان در تأمین دام سبک خودکفا نیست و به دلیل تامین کالای مورد نیاز از استانهای همجوار لرستان، آذربایجان شرقی، فارس و همدان در تعیین نرخ دام هم خیلی دخالت ندارد.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز اصفهان با اشاره به اینکه چنانچه قیمت دام زنده گوسفند افزایش یابد طبیعتا بهای گوشت هم سیر صعودی خواهد داشت، افزود: در حال حاضر بهای گوسفند زنده ۵۹ تا ۶۲ هزار تومان دادوستد میشود و نوسانات نرخ آلایش گوسفند بر افزایش و کاهش قیمت گوشت گوسفندی بسیار تاثیرگذار است.
او با بیان اینکه استان اصفهان مانند دیگر شهرها مراتع نداشته و ظرفیتی برای تامین دام سبک به اندازه نیاز در آن وجود ندارد، اما در تأمین دام سنگین در اصفهان مشکلی نداریم، گفت: اگر قیمت از منطقهای که گوسفند تهیه میشود مدیریت و کاهش پیدا کند، نرخ گوشت هم سیر نزولی خواهد داشت.
پورباطنی با اشاره به اینکه قیمت گوشت گوسفندی هم اکنون در بازار اصفهان با ۱۵۰ گرم دنبه ۱۴۰ تا ۱۴۵ هزار تومان فروخته میشود، اظهار داشت: در اردیبهشت سال گذشته در آستانه ماه رمضان، قیمت قانونی نرخ گوشت قرمز درجه یک در بازار اصفهان ۱۰۰ هزار تومان بوده که براساس کیفیت برخی مغازهداران تا هر کیلو ۱۰۵ هزار تومان هم عرضه میکردند.
او قیمت گوشت گوساله مخلوط در بازار اصفهان ۱۱۵، بدون دنبه ۱۲۰ و مغز ران سفارشی را ۱۲۵ هزار تومان اعلام کرد و افزود: گوشت به وفور در بازار موجود است و در آستانه ماه رمضان هیچگونه کمبودی در عرضه نداریم.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز اصفهان درباره قدرت خرید مردم در آغاز ماه مبارک رمضان، بیان کرد: قدرت خرید مردم به نسبت سالهای گذشته ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش یافته و بازار گوشت قرمز به شدت کساد شده و رکود بر آن حاکم است.
او اضافه کرد: طی سال گذشته به مناسبت ماه مبارک رمضان اصناف فروشنده گوشت قرمز در شهر اصفهان قیمت گوشت درجه دو و درشت را اندکی کاهش دادند و با بهای ۸۵ هزار تومان عرضه میکردند تا در این ایام کمکحال مردم شوند، اما امسال با افزایش هزینه کشتارگاهها و مواداولیه نمیتوانند قیمت خود را پایین بیاورند، زیرا جز ضرر، سودی عاید آنها نمیشود.
پورباطنی در پاسخ به این سوال که آیا نظارت بر فعالیت قصابیهای شهر انجام میشود، افزود: سازمانهای تعزیرات، بازرسی اصناف و صنعت و معدن با نظارت کامل در جریان افزایش نرخ گوشت در اصفهان هستند، زیرا آنها زودتر از ما از گرانی خبردار میشوند.
سودجویی واسطهها در آشفته بازار گرانی گوشت/ افزایش ۶۰ هزار تومانی نرخها
یکی از قصابهای شهر اصفهان با بیان اینکه گرانی قیمت گوشت سبب کاهش ۳۰ درصدی قدرت خرید مردم به نسبت سال گذشته شده است، گفت: بازار گوشت قرمز به شدت کساد شده و رکود بر آن حاکم است.
او علت اصلی گرانی گوشت قرمز را فاصله زیاد تولید تا مصرف و حضور واسطهها برشمرد و اظهار داشت: آن طور که به نظر میرسد واسطهها باعث تنش در بازار میشوند.
این قصاب اصفهانی یکی از مشکلات اصلی قصابان را دلالان این بازار دانست و بیان کرد: وجود واسطهها و دلالها مهمترین دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار است که برای کسب سود بیشتر هزینه سنگینی را بر مصرفکننده تحمیل میکنند.
او خاطرنشان کرد: معتقدیم که قیمت گوشت به نسبت سال گذشته در آستانه ماه رمضان در بازار اصفهان ۴۵ تا ۶۰ هزار تومان افزایش داشته و مردم قدرت خرید ندارند، اما با سیر صعودی بهای کشتارگاهها و بنگاهداران با حضور واسطهها، قصابیها نمیتوانند قیمت خود را پایین بیاورند، زیرا جز ضرر، سودی عاید آنها نخواهد شد.
این قصاب اصفهانی با اشاره به اینکه هنوز هم صادرات دام زنده از مرزهای کشور انجام میشود، افزود: اکنون بیشترین قاچاق دام زنده همانند سالهای گذشته به کشورهای همسایه از جمله عراق صورت میگیرد.
سالهاست گوشت قرمز، پرهزینهترین کالای موجود در سبد غذایی خانوارها بوده و به همین جهت مصرف آن در خانوادههای غنی و مرفه با خانوادههایی که از لحاظ مالی تحت فشار هستند، تفاوت چشمگیری دارد و از این رو است که دولتمردان برنامهریزیهای ویژهای را باید برای تأمین آن تدارک ببینند.
واقعیت این است که میانگین قیمت سالانه گوشت در سال باید بهگونهای باشد که خانوادهها در دهکهای پایین جامعه و با حداقل دریافت دستمزد هم بتوانند به هر صورت شاخص پروتئین گوشتی مورد نیاز خود را تأمین کنند، اما متأسفانه به نظر میرسد این تقاضای عمومی پاسخ داده نمیشود. در سالهای اخیر رکود بازار کاملا محسوس شده به طوری که عدم توانایی مردم در خرید گوشت و کم شدن قدرت خرید مهر تایید این مطلب است.
سرویس های خبری:دام طیور و ابزیان