صنایع غذایی ایران برای حضور و جایگاه مناسب در بازارهای بینالمللی نیاز مبرم به استفاده از تکنولوژی روز دنیا و ارتقاء سطح کیفیت و بستهبندی و بهرهگیری از تجهیزات مدرن و بهروز دارد و این مهم قطعاً نیاز به تزریق نقدینگی مناسب به این بخش دارد.
در حال حاضر یکی از مشکلات صنعت غذا کمبود نقدینگی برای اصلاح زیر ساختها، تأمین مواد اولیه درجه یک و خرید دستگاههای بستهبندی نوین است.
بسیاری از بنگاههای کوچک که قرار بود به عنوان بنگاههای زود بازده، وارد عرصه صنعت شوند، به دلیل شرایط بد اقتصادی و عدم توان بازپرداخت وامهای بانکی مجبور میشوند پس از مدتی کارخانههای خود را تعطیل یا به بانکها واگذار کنند.
تسهیلات پرداختی بانکها، طی ۶ ماهه سال ۱۳۹۵ به بخشهای اقتصادی ۸/۲۳۲۸ هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته معادل ۴/۴۵ درصد افزایش داشته است.
با این حال معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت از کاهش حدود دو درصدی سهم صنعت از کل تسهیلات بانکی خبر داده است.
براساس گزارش بانک مرکزی سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در تمام بخشهای اقتصاد در ۶ ماهه سال ۹۵ مبلغ ۷/۱۵۲۷ هزار میلیارد ریال معادل ۶/۶۵ درصد کل تسهیلات پرداختی است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۵۰ درصد افزایش داشته است.
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در ۶ ماهه سال ۹۵ معادل ۲/۵۵۱ هزار میلیارد ریال بوده است.
به استناد آمارهای بانک مرکزی سهم دریافتی بخش کشاورزی از تسهیلات بانکی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ از ۶/۸ به ۹، ۳/۹ و ۵/۷ درصد تغییر کرده و در ابتدای سال ۱۳۹۴ حدود ۸/۱ درصد نسبت به دوره مشابه در سال ۹۳ کاهش داشته است. در یکی دیگر از آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی تسهیلات پرداختی بانکها به بخش کشاورزی در ۱۰ ماه سال ۹۴ با رشد ۸ هزار میلیارد تومانی، ۴۰ درصد افزایش داشته است.
به طور کلی ۲۵ درصد کل تسهیلات پرداختی بانکها سهم بخش کشاورزی است که این تسهیلات بین بخشهای مختلف کشاورزی تقسیم میشود. بخشی از این تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش، بخشی به کمکهای فنی و اعتباری و بخش دیگری به تسهیلات اشتغالزا و زود بازده اختصاص دارد.
به عنوان نمونه سهم صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از این تسهیلات بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان است.
اگر بانکها بتوانند وامهایی با تعرفه تولید در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند و موانع موجود در این حوزه کاهش یابد، قطعاً بسیاری از خدمتگزاران عرصه صنعت غذا میتوانند با توان بیشتر عزم خود را در راه خدمترسانی به اقتصاد و صنعت غذا و تأمین غذای با کیفیت برای افراد جامعه و کالای قابل رقابت با نمونههای خارجی و مناسب برای صادرات جزم کرده و با قیمت مناسب عرضه نماید. ضمن اینکه وقتی کیفیت کالای ایرانی مرغوب و در حد نمونههای خارجی باشد، قطعاً مردم به سمت مصرف کالاهای داخلی ترغیب میشوند. به علاوه تولیدکنندگان میتوانند تجهیزات و خطوط تولید و بستهبندی خود را بهروز و مدرن کنند و نیز کیفیت بستهبندی کالاهای ایرانی را جهت بهبود صادرات ارتقاء بخشند و این خود به شکوفایی و رشد صادرات کشور کمک شایانی خواهد کرد.
- بیشتر بخوانید:
- نقش توسعه کشاورزی و صنایع غذایی در برون رفت از بحران اقتصادی