کامبیز بازرگان روز پنجشنبه در حاشیه بازدید از طرح مشارکتی کاشت ۱۰۰ هکتاری زعفران در مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شاهرود به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در بخش کشاورزی محدودیت منابع، سرمایه در گردش برای بهرهبرداران وجود دارد اما با نفوذ دانش می توان اثر این ۲ محدودیت را کم کرده و بهره وری بخش کشاورزی را بیش از پیش تقویت نمود.
وی توسعه و نفوذ دانش در بخش کشاورزی برای ارتقای آن به کشاورزی دانش بنیان را ماموریت اصلی این سازمان برشمرد و افزود: در این مسیر محدودیت های عدیده ای ازجمله سطح سواد، دانش و آگاهی اولیه کشاورزان که مبنای پذیرش این دانش نوین است، وجود دارد.
بازرگان وضعیت اقتصادی و سطح مالکیت را هم ازعوامل محدود کننده پذیرش دانش توسط کشاورزان خواند و تصریح کرد: باید کشاورزی از حالت کوچک مقیاس معیشتی گذر و به کشاورزی توسعه یافته در کشور برسد.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه درهمین راستا طرح مشارکتی با سرمایه گذاران هدف گذاری شد، ابراز داشت: با هدف تشویق سرمایه گذاران به بخش کشاورزی و ایجاد انگیزه در ارتقای هدفمند کشاورزی دانش بنیان برنامه ای تدوین شد تا مراکز تحقیقات و آموزش کشور اراضی و امکانات خود را در چارچوب قرار داد مشارکت با بخش خصوصی به مدت ۱۰ سال بدون انتقال مالکیت قرار داده و منافع این طرح مشارکتی تقسیم گردد.
وی ادامه داد: در این طرح تمامی امکانات از جمله آب، زمین آزمایشگاه و ساختمان ها در اختیار سرمایه گذار قرار داده شده تا برای طرح های فناورانه بخش کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
بازرگان حمایت کامل از سرمایه گذاری دانش بنیان در بخش کشاورزی را اولویت کار این سازمان خواند و اظهار داشت: بر اساس مصوبه این سازمان مراکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور، دانش و فناوری اعضای هیات علمی، محققان و کارکنان را برای توسعه کشاورزی دانش بنیان در اختیار سرمایه گذار قرار می دهد.
وی از اجرای ۱۰ طرح مشارکتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با سرمایه گذار در طی یک سال گذشته در کشور خبر داد و گفت: طرح هایی در فهرست بررسی قرار دارد و تعدادی هم برای اجرا در انتظار سرمایه گذار است.
بازرگان اجرای طرح مشارکتی در زمینه تولید بذر و نهال را ضروری خواند و ابراز داشت: باید در جنبه های دیگر بخش کشاورزی مانند اکو توریسم و استفاده از ظرفیت های جنگل ها، مراتع و گیاهانی که محصول سالم به مردم ارائه می دهند، سرمایه گذار در این مسیر جذب شود.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: طرح ویژه ای که هدف اصلی بازدید امروز بود طرح مشارکتی بین بخش خصوصی و مجموعه مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شاهرود است که ۱۰۰ هکتار کاشت زعفران را شامل می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه این مزرعه بزرگترین مزرعه کشت زعفران در کشور است، تصریح کرد:طرح کاشت زعفران در زمینه توسعه کشاورزی دانش بنیان و کارآفرینی در سطح این شهرستان موفق عمل کرده و توسعه این نوع طرح ها در دستور کار سازمان قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه شهرستان شاهرود اولویت هایی در بخش کشاورزی به ویژه در زمینه محصولات باغی از جمله زردآلو ، انگور و محصولاتی چون چغندر قند و سیب زمینی دارد، افزود: مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شاهرود فعالیت خوبی در زمینه تقویت دانش در بهره برداران کشاورزی دارد.
بازرگان با بیان اینکه این مرکز از نظر برخی از محصولات مانند زردآلو و انگور جایگاه ویژه ای در کشور دارد، ابراز داشت: فعالیت مرکز شاهرود در زمینه مقابله با سرمازدگی و دستیابی به ارقام جدید زردآلو که مقاومت به سرما دارند موجب شد تا امسال کشاورزان خسارت کمتری از سرمازدگی و تگرگ ببینند و این فناوری ها باید توسعه و ترویج پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه کشور ما به طور انحصاری تامین کننده بالای ۹۰ درصد زعفران دنیا است، اظهارداشت: متاسفانه از ۱۰ درصد بازار فروش دنیا سهم داریم که این امر نشان دهنده کم کاری در حوزه فرآوری و بازاریابی است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: باید زعفران کاران در منطقه شناسایی و شناسنامه دار شوند و آموزش آنان در دوره های مداوم و همچنین توانمند سازی جامعه زعفران کاران، تکمیل زنجیره تولید و فرآوری در دستور کار قرار گیرد.
امین امینی سرمایه گذار این طرح با اشاره به اینکه ظرفیت های موجود در مجموعه مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی شاهرود گفت: با کشت ۱۰۰ هکتاری زعفران در این مرکز بزرگترین طرح کاشت مکانیزه زعفران در کشور اجرایی شد.
امینی با بیان اینکه اجرای این طرح از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شده است، اظهار داشت: تمامی ۱۰۰ هکتار به صورت مکانیزه کاشت می شود، برنامه هایی برای برداشت سال دوم که دستکم ۲۰ درصد آن مکانیزه خواهد بود در دستور کار است تا الگویی برای کشاورزان کشور باشد.
وی با بیان اینکه در شهرستان شاهرود ۷۰ هکتار مزرعه کشت زعفران وجود دارد، تصریح کرد: این مرکز آماده مشاوره، مکانیزه کردن کاشت و خرید محصولات کشاورزان است تا سطح زیرکشت شهرستان هم ارتقاء یابد.
سطح زمین های کشاورزی شاهرود ۱۸ هزار هکتار است که ۲۴ درصد از زمین های کشاورزی استان است و سطح باغ های شهرستان هم ۱۴ هزار و ۵۰۰ هکتار است که ۳۲ درصد باغ های استان را شامل می شود.
کاهش ۷۰ درصد خسارت کشاورزی با پایش دقیق آمار
حسین آهنی افزود: در برنامه هفتم، این وزارتخانه، مکلف است آمار و اطلاعات بخش کشاورزی را به روز و یکپارچه...
بیشتر بخوانید