در همدان، امیر لاهوتیان با اشاره به هوشمند سازی آبیاری در بخش کشاورزی استان همدان، بیان کرد: در راستای افزایش بهرهوری و راندمان در بخش کشاورزی حرکت به سوی کشاورزی هوشمندانه از ضروریات است.
وی با بیان اینکه منابع آبی بهعنوان مهمترین و محدودکنندهترین عامل در بخش کشاورزی باید هوشمندانه مصرف شوند، افزود: مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان از سال ۱۴۰۰ هوشمند سازی آبیاری را مورد توجه و در دستور کار قرار داده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی استان همدان توضیح داد: در این خصوص جلسات کارشناسی متعددی با حضور محققان و اساتید مراکز تحقیقات کشاورزی همچنین دانشگاه و کارشناسان بخش خصوصی همچون مشاوران طراح، پیمانکاران، شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت اشیا و تولید کنندگان لوازم برگزار شده است.
وی با تاکید بر اینکه همراه با اجرای طرح هوشمند سازی آبیاری در مزارع پایلوت در سطح کشور و استان اعتبار مورد نیاز تصویب و اختصاص یافته است، گفت: بهمنظور استفاده بهتر از این اعتبار طرح در ۱۲ مزرعه با کشتها و سامانههای مختلف آبیاری بارانی و قطرهای در بخش زراعت و باغبانی اجرا شده است.
لاهوتیان در ادامه به مساحت اجرای طرح در ۲۰۰ هکتار از اراضی استان اشاره کرد و افزود: طرح در همه شهرستانهای استان با همکاری کشاورزان پیشرو اجرا شده است.
وی گستردگی اجرای طرح را از عوامل موثر خواند و گفت: اجرا در ۱۲ مزرعه استان کمک شایانی در توسعه آبیاری هوشمند در سطح استان خواهد بود.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی استان همدان، خاطرنشان کرد: اجرای طرح به مرکز تحقیقات کشاورزی همدان که سابقه طولانی در انجام پروژههای تحقیقاتی خصوصا در زمینه آب و خاک دارد و از محققان با تجربه و توانمندی برخوردار است واگذار شده است.
وی با بیان اینکه در ابتدا نمونههای آب و خاک از مزارع دریافت و برای انجام آزمایشهای مورد نیاز به آزمایشگاه مجهز مرکز تحقیقات ارسال شده است، یادآور شد: با انجام آزمایشهای لازم روی آب و خاک مزارع، اطلاعات به روز در خصوص کیفیت آب، وضعیت بافت خاک و سایر مشخصات فیزیکی خاک به دست آمده است.
لاهوتیان ادامه داد: همزمان محققان مرکز تحقیقات کشاورزی همدان با همکاری شرکت دانشبنیان آوند هوش با برگزاری کلاسهای آموزشی و جلسات هماندیشی با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی اطلاع رسانی لازم را در خصوص روند انجام پروژه انجام دادهاند.
وی مرحله بعد را بازدید از مزارع پایلوت با حضور نمایندگان مرکز تحقیقات، سازمان جهاد کشاورزی و بهرهبردار دانست و تاکید کرد: به دنبال بازدید از مزارع، عملیات ساخت مزرعه در فضای مجازی نیز آغاز و تاکنون بازدید از ۱۰ مزرعه انجام شده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی استان همدان اضافه کرد: پس از بازدید، تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، دادههای آب، خاک، نوع کشت، اقلیم و هواشناسی در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
وی هدف اصلی از آبیاری هوشمندانه را استفاده از مقدار صحیح آب در محل صحیح و در زمان درست خواند و متذکر شد: بیش از ۱۶۳ هزار هکتار سامانههای نوین آبیاری در استان اجرا شده است.
لاهوتیان خاطرنشان کرد: اگر با اجرای هوشمند سازی آبیاری راندمان مصرف آب را تنها در نیمی از مزارع استان که به سامانه نوین آبیاری مجهز شدهاند به میزان پنج درصد افزایش دهیم حداقل بیش از ۱۰ میلیون مترمکعب در سال صرفهجویی در مصرف آب خواهیم داشت.