چهارشنبه, تیر ۱۱, ۱۴۰۴
  • ورود
  • صفحه اصلی
  • سرویس های خبری
    • همه
    • اخبار آشپزی
    • اخبار اقتصاد و بازار
    • اخبار بین الملل
    • اخبار دام طیور و آبزیان
    • اخبار صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی
    • اخبار علمی - تغذیه و سلامت
    • اخبار فناوری غذا و بخش صنعت
    • اخبار کشاورزی و باغبانی
    • اخبار مجلس و دولت
    • اخبار نمایشگاه ها و همایش ها
    در نیمه اول امسال؛ میزان ذخایر راهبردی برنج کشور افزایش یافت

    قیمت جو تولید داخل به ۲۰ هزارتومان رسید

    رهاسازی ۶۱ میلیون قطعه بچه ماهی در آب‌های کشور

    رهاسازی ۶۱ میلیون قطعه بچه ماهی در آب‌های کشور

    رییس سازمان شیلات ایران خبر داد: هدف‌گذاری برای تولید ۵۲ هزارتن میگو تا پایان سال‌جاری

    پیش‌بینی رشد تولید میگو در خوزستان فراتر از برنامه هفتم توسعه

    ابتکارات آفریقایی‌ها در برابر کمبود جهانی گندم

    راهکار کاهش ضایعات حوزه آرد و گندم چیست؟

    رییس مجمع ملی صادرکنندگان دام توضیح داد: شگرد برخی شرکت‌های بسته‌بندی برای گران کردن گوشت قرمز

    پتانسیل صادرات دام مازاد به بازار‌های هدف وجود دارد

    عرضه هر شانه تخم مرغ ۶ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب

    گرمای هوا قیمت تخم مرغ را کاهش داد

    افزایش ۷۰ تا ۱۲۰ درصدی قیمت حبوبات/ واردات حبوبات هم مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

    قیمت حبوبات کاهش می یابد

    صادرات ۶ هزار تن از محصولات باغی و گلخانه‌ای سیستان و بلوچستان

    رباتی برای پایش مواد مغذی گیاهان گلخانه‌ای

    بیش از ۹۸ درصد برداشت غلات مکانیزه است

    بیش از ۹۸ درصد برداشت غلات مکانیزه است

    مصوبه الگوی کشت نیازمند تخصیص سالانه ۴۰ همت اعتبار

    مصوبه الگوی کشت نیازمند تخصیص سالانه ۴۰ همت اعتبار

    برچسب های پرطرفدار

    • فناوری غذا
    • صنایع تبدیلی کشاورزی
    • مقالات علمی
    • مصاحبه و گفتگو
    • ارسال خبر
    • کتب تخصصی
    • تماس با ما
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    Home سرویس های خبری اخبار کشاورزی و باغبانی

    مدیریت منابع آب؛ تنها راه غلبه بر خشکسالی

    عضو پژوهشکده آبخیزداری با اشاره به شرایط اقلیمی کشور و بروز خشکسالی‌های پی در پی، تنها راه مقابله با کم آبی را، مدیریت منابع آب دانست.

    توسط هستی محمدمهدی پور
    دی ۴, ۱۴۰۱
    در اخبار کشاورزی و باغبانی
    زمان خواندن: زمان موردنیاز برای مطالعه: 1 دقیقه
    0
    مدیریت منابع آب؛ تنها راه غلبه بر خشکسالی

    جهانگیر پرهمت، عضو هیئت علمی پژوهشکده آبخیزداری کشور در برنامه صبح و گفتگو به تشریح وضعیت فعلی منابع آب و روش های استفاده از آنها پرداخت.

    مشروح این گفتگو به این شرح است:

    سؤال: اگرچه ما از امروز شاهد باران و برف هستیم اما امسال خشکسالی را در فصل سرما شاهد هستیم وضعیت را جنابعالی تشریح می فرمایید که چگونه است؟
    پرهمت: ما امروز که تقریباً روز سوم دیماه را پشت سر می گذاریم یعنی تقریباً سه روز از زمستان رفته است به عبارت دیگر ما سه ماه آبی را پشت سر گذاشتیم این سه ماه خیلی مهم است در اقتصاد کشاورزی بخصوص و در بحث منابع آب، ما درحال حاضر بیش از حدود 40 درصد بارندگی مان زیر میانگین است و متأسفانه این متعاقب دو سال خشکسالی پی در پی این سال آبی است که از تأثیر آن خشکسالی ها و با توجه به این کمبود بارشی که درحال حاضر داریم به صورت مضاعف است. ممکن است یک سالی خشکسالی داشته باشیم و این خشکسالی سال قبل اش سال تر سالی باشد به هر حال بخشی از منابع آب سال قبل که ذخیره شده از طریق پای رودخانه ها و منابع آب زیرزمینی می تواند دراختیار قرار بگیرد ولی درحال حاضر بعد از دو دهه خشکسالی هایی که سال های متناوب خشکسالی داشتیم طی دو سال قبلی هم خشکسالی بوده و امسال هم تا الان خشکسالی است بنابراین اثرات آن یک اثرات مضاعفی است بخصوص روی منابع آب و به هر حال این منابع آب تأثیر قابل توجهی را هم بر منابع آب سطحی ایجاد کرده است هم در آب زیرزمینی، این وضعیت خشکسالی امسال است البته ما در گذشته خشکسالی هایی داشتیم در دهه های قبل در دهه 40 که اتفاق افتاده است که شدت آن هم خیلی زیاد بوده است ولی اینکه خشکسالی های پی در پی و متعاقب دو سال خیلی خشک یک خشکسالی دیگر اتفاق بیفتد خیلی کم و نادر بوده است در دوره آماری پنجاه شصت ساله ای که ما آمار گسترده در سطح کشور داریم یا آمار پراکنده ای که در یک قرن گذشته در سطح کشور داریم.

    سؤال: الان چه باید کرد؟
    پرهمت: این خشکسالی روی دو سه موضوع اثرگذار است. اولین بحث روی منابع آب است آب را ما هم برای شرب داریم هم برای صنعت داریم هم برای کشاورزی داریم، بنابراین حفظ محیط زیست، اولین مسئله این است که ما باید با این خشکسالی سازوکاری کنیم یعنی مدیریت صحیح مصرف آب، ما الان دیگر یک خانواده پردرآمدی نیستیم که ولخرجی کنیم باید با قناعت خرج کرد در تمام بخش های مختلفی که مصرف آب را داریم الان دیگر باید با برنامه آب مصرف کنیم. چه در بخش شرف و چه در بخش کشاورزی و صنعت و یک بخشی هم حق آبه محیط زیست است. بخشی از محیط زیست در اثر خشکسالی پی در پی ای که اتفاق افتاده است آسیب می بیند این مسئله را باید حداقل خسارت را به محیط زیست مدیریت کرد که حداقل خسارت وارد شود و بخشی از این محیط زیست ممکن است دیگر ترمیم نشود. در بخش آب شرب کاملاً می شود مدیریت کرد و مصارف آب را کمتر کرد یک تمهیداتی را دولت باید به کار بگیرد مدیریت منابع آب باید به کار بگیرد برای مصرف.

    سؤال: اینکه باید درست مصرف کنیم که کاملاً نکته مهم و بجایی است ربطی هم ندارد که میزان آب زیاد باشد یا کم باشد مصرف باید درست باشد اما می شود آب کمتر خورد آیا در بخش کشاورزی می شود آب کمتر مصرف کرد برای تولید محصولات و در بخش های مختلف همینطور.؟
    پرهمت: ما الان مصرف سرانه مان بالا است ما در همین شرایط خشکسالی آماری را که مدیران بخش مصرف آب دارند ارائه می دهند ما در همه بخش ها مصرف آب مان بالا است سرانه آب مصرف بالا است سرانه مصرفی آب شرب و بهداشتی بالا است. ما چیزی حدود 250 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز در شهر تهران مصرف آب داریم مصرف بسیار بالایی است بالای میانگین جهانی است ما جزء شهرهای پرمصرف آب هستیم در شهرهای بزرگ مان در شهرهای کوچک هم همین است این مصرف را می شود مدیریت کرد ما الان دیگر یک شخص پولدار نیستیم که هرچه بخواهیم خرج کنیم هم مصرف مان بالا است هم با شرایط خشکسالی طرف هستیم راهی نداریم جز اینکه قناعت کنیم و آب را مدیریت کنیم. مصرف آب خوردن خیلی کم است ولی آبی را که داریم مصرف می کنیم برای مصارف بهداشتی و سایر مصارف خیلی بالا است آنها را می توانیم ترک کنیم. در یک شبانه روز یک فرد خیلی یک شخص بخواهد آب بخورد چهار یا پنج لیتر آب بیشتر نمی خورد این در مقابل 200 یا 300 لیتر آب مصرف شبانه روز عدد قابل توجهی نیست. ولی مصرف آب ما بالا است شبکه های شهری را باید مدیریت کرد خود آبفا بایستی فشار شبکه های شهری را مدیریت کند که فشار آب بالا نباشد و نشت آب را از شبکه ها کاهش دهداین خودش یک عدد قابل توجهی است شما هر جایی در سیستم آب مصرفی امروز دست بگذارید یک جایی اسراف آب را می بینید. در بخش کشاورزی ما دور آبیاری را قبلاً مثلاً فرض کن برای باغات مان 10 روزی یکبار آب می دادیم این را تبدیل کنیم به 12 روز یکبار با دور روز کم و زیاد کردن دور آبیاری ما 20 درصد صرفه جویی در آب می کنیم و از آن طرف خیلی زیاد آنقدر روی در تولید محصول مان اثر ندارد هیچ رابطه مشخصی بین مصرف آب و محصول درحال حاضر به صورت علمی و فنی اداره نمی شود و وجود ندارد. اینها مسائل مهمی است که بایستی مدیریت کرد. این نه تنها برای بخش خشکسالی است بلکه برای سایر شرایط هم همینطور. ما یک کشور خشک و نیمه خشک هستیم یک کشور پرآب نیستیم و از آن طرف اقتصاد ما اقتصاد کشاورزی است شما مستحضرید که ما یک کشور صنعتی که نیستیم که ما بیش از تقریباً چیزی حدود 25 تا 30 درصد جمعیت کشورمان اشتغال اش مستقیم به بخش کشاورزی است غیر از اشتغال مستقیمی که قابل توجه است بنابراین این بخش را مجبوریم حفظ کنیم مجبوریم پایدارش کنیم برای کشاورزی پایدار هیچ راهی نداریم جز اینکه برویم به سمت صرفه جویی آب و بهره وری و عملکرد را باید بالا ببریم به ازای مصرف.

    سؤال: ما باید مصرف مان درست باشد و بهینه باشد و مدیریت مصرف داشته باشیم در همه بخش ها اما یک نکته قابل توجه دیگر این است که الان که باران می آید و هواشناسی هشدار نارنجی داده است فکر می کنم ما هنوز آنطور که باید و شاید شرایط نگهداری و حفظ و ذخیره آب را نداریم.
    پرهمت: بله درست است ما در همین سال های خشک و در همین شرایط خشکسالی اعلام های زیادی را داریم این منابع آبی که از دست می دهیم ما در کشور درحال حاضر یک برنامه منسجمی روی مدیریت سیلاب نداریم سیلاب را باید در منشأ کنترل کنیم آن چیزی که الان درحال حاضر برنامه های مدیریت منابع آب است که بخشی از این سیلاب ها را می گیرد برای پایه است جریان های سیلابی عمده از دسترس خارج می شود. در همین سال گذشته شما تلفات این را در کشور ببینید ما چقدر تلفات داشتیم. در همین سالجاری که ما خشک ترین سال دوران حداقل 50 یا 60 ساله آماری مان را داریم ما تلفات قابل توجهی را داشتیم از هدر سیلاب، بخشی از کمبود منابع آب را بایستی با کنترل سیل در منشأ تأمین آب کرد و منابع آب اش را استهصال کرد این بخشی از منابع را که قابل استحصال است و خیلی به راحتی از دست ما خارج می شود یا وارد خلیج فارس می شود یا وارد دریای خزر می شود و از دسترس ما خارج می شود امروز باید با هم روی کارآیی آبخوان داری و آبخیزداری سرمایه گذاری بیشتری کرد به صورت درازمدت و برنامه های اساسی را پیاده کرد امروز از واجبات کشور است روی بحث مدیریت منابع آب. بنابراین ما برای سازگاری با خشکسالی همزمان بایستی چهار اقدام را انجام دهیم، یک مصرف بهینه آب، در همین مصرف آب شرب آب بهداشتی آب کشاورزی آب در صنعت حتی برای زیست محیطی مان هم باید برنامه ریزی کنیم که مصرف آب بهینه باشد تا ما مشکلات کمتری از محیط زیست مواجه شویم. دوم اینکه سیلاب های متعددی که در کشور اتفاق می افتد باید اینها را در منشأ کنترل کنیم سیلاب را ما همه جا امکان ذخیره آب سیلاب را به وسیله سد دراختیار نداریم ویژگی های طبیعی منطقه مناسب این نیست ولی سیل را می شود در منشأ با کارهای آبخیزداری کنترل کرد و تبدیل اش کرد به آب زیرزمینی و به صورت پایه در ماههای بعد در پای دست استفاده کرد این کار بسیار مهمی است بخشی از آبخوان های ما امروز در معرض افت شدید هستند. بخشی از این سیلاب ها را باید برای تغذیه آبخوان ها استفاده کرد اینها برنامه های مهمی است که می شود ما در برنامه سازگاری با خشکسالی به کار بگیریم و خسارات خشکسالی را به حداقل برسانیم کمبود منابع آب مان را هم از طریق اینها تأمین کنیم.

    سرویس خبری: کشاورزی و باغبانی

    منبع: خبرگزاری صدا و سیما
    برچسب ها: آبیاریبخش کشاورزیخشکسالیصنایع تبدیلی و تکمیلیکشاورزی و باغبانی
    پست قبلی

    ۱۸۰ تن زعفران در مناطق مختلف خراسان رضوی برداشت شد

    پست بعدی

    آغاز برداشت مرکبات در دل کویر

    هستی محمدمهدی پور

    مربوطه پست ها

    صادرات ۶ هزار تن از محصولات باغی و گلخانه‌ای سیستان و بلوچستان
    اخبار کشاورزی و باغبانی

    رباتی برای پایش مواد مغذی گیاهان گلخانه‌ای

    توسط هستی محمدمهدی پور
    تیر ۱۱, ۱۴۰۴
    0

    مریم نداف‌زاده با مدرک دکتری تخصصی مهندسی مکانیک بیوسیستم - طراحی ماشین‌های کشاورزی از دانشگاه تربیت مدرس درباره این طرح...

    بیشتر بخوانید
    بیش از ۹۸ درصد برداشت غلات مکانیزه است

    بیش از ۹۸ درصد برداشت غلات مکانیزه است

    تیر ۱۰, ۱۴۰۴
    مصوبه الگوی کشت نیازمند تخصیص سالانه ۴۰ همت اعتبار

    مصوبه الگوی کشت نیازمند تخصیص سالانه ۴۰ همت اعتبار

    تیر ۱۰, ۱۴۰۴
    داشتن حداقل ۳۰ کلونی زنبور عسل شرط دریافت مجوز زنبورداری

    داشتن حداقل ۳۰ کلونی زنبور عسل شرط دریافت مجوز زنبورداری

    تیر ۱۰, ۱۴۰۴
    پست بعدی
    چرا صادرات مرکبات چاره کار کشاورزان نبود؟/ تجربه مان می‌گوید امسال هم قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد!

    آغاز برداشت مرکبات در دل کویر

    لطفا وارد شوید برای بحث

    پر بازدیدها

    20 خاصیت جادویی زردچوبه!

    زردچوبه؛ ادویه‌ای طلایی برای کاهش التهاب و محافظت از قلب

    خرداد ۱۸, ۱۴۰۴
    بازگشت ثبات به بازار فرآورده‌های پروتئینی با تسریع در ترخیص نهاده‌ها از گمرک

    در بازار محصولات پروتئینی چه می‌گذرد؟

    تیر ۳, ۱۴۰۴
    دبیر ستاد تنظیم بازار خبر داد عرضه کافی روغن خوراکی در خرده فروشی‌ها تا ۲ روز آینده

    توزیع ماهانه روغن به ۲۰۰ هزارتن رسید

    تیر ۸, ۱۴۰۴
    خطر واردات در کمین تولیدکنندگان دام/ احتمال افزایش نرخ گوشت وجود دارد

    اصلاح نقل‌وانتقال دام ضروری است

    تیر ۳, ۱۴۰۴
    دبیر ستاد تنظیم بازار خبر داد عرضه کافی روغن خوراکی در خرده فروشی‌ها تا ۲ روز آینده

    ثبت سفارش روغن خام فردا آغاز می‌شود

    تیر ۲, ۱۴۰۴

    مصاحبه و گفتگو

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا :با تولید صادرات محور، گام های بلند دیگری در تعالی صنعت سلولزی ایران برداشته خواهد شد
    گفتگو و مصاحبه ها

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا :با تولید صادرات محور، گام های بلند دیگری در تعالی صنعت سلولزی ایران برداشته خواهد شد

    توسط امیرحسین فتحی
    فروردین ۲۳, ۱۴۰۴
    0

    محسن امینی، رئیس هیأت مدیره هلدینگ میلانا در حاشیه سی و دومین نمایشگاه بین المللی ایران بیوتی، کلین و صنایع...

    عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی البرز در گفتگو با ایفتاتی آی مطرح کرد :  باید بیش از پیش نگران آینده صنعت و پایداری امنیت غذایی باشیم

    عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی البرز در گفتگو با ایفتاتی آی مطرح کرد : باید بیش از پیش نگران آینده صنعت و پایداری امنیت غذایی باشیم

    بهمن ۱۴, ۱۴۰۳
    گفتگوی خواندنی ایفتاتی آی با دکتر پرویز جهانگیری مدیرعامل شرکت فرآیند فرآوری زیستی اولین و بزرگترین تامین کننده مالتودکسترین در کشور

    گفتگوی خواندنی ایفتاتی آی با دکتر پرویز جهانگیری مدیرعامل شرکت فرآیند فرآوری زیستی اولین و بزرگترین تامین کننده مالتودکسترین در کشور

    اردیبهشت ۲, ۱۴۰۳
    روایت خواندنی ایفتاتی آی ، از زندگی و کار و علایق  حاج آقا صمد رسولوی ، کارآفرین  نام آشنا و موفق صنعت غذا

    روایت خواندنی ایفتاتی آی ، از زندگی و کار و علایق حاج آقا صمد رسولوی ، کارآفرین نام آشنا و موفق صنعت غذا

    مرداد ۲۳, ۱۴۰۱
    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با مهندس حیدر توکلی شانجانی / انتظارم از رئیس جمهور ، حمایت واقعی و نگرش مثبت به تولیدکننده  و کارآفرینان است

    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با مهندس حیدر توکلی شانجانی / انتظارم از رئیس جمهور ، حمایت واقعی و نگرش مثبت به تولیدکننده و کارآفرینان است

    شهریور ۶, ۱۴۰۰
    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با دکتر مهدی کریمی تفرشی ، مدیر جوان ، خوش فکر و کارآفرین نسل سوم صنایع غذایی گلها

    گفتگوی اختصاصی ایفتاتی آی با دکتر مهدی کریمی تفرشی ، مدیر جوان ، خوش فکر و کارآفرین نسل سوم صنایع غذایی گلها

    خرداد ۲, ۱۴۰۰

    مقالات علمی و یاداشت ها

    لازمه مدیریت تخصصی و قاطع برای تثبیت قیمت مرغ

    نظام بانکی کشور نیازمند تحول ساختاری

    شهریور ۲۲, ۱۴۰۲
    استفاده از نانوپلاکت‎های گرافن در صنعت بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی

    نکات کاربردی در آماده‌سازی و کاربرد هیدروکلوئیدها

    شهریور ۵, ۱۴۰۱
    کاربرد تکنولوژی های نوین در توسعه صنعت غذا

    کاربرد تکنولوژی های نوین در توسعه صنعت غذا

    آذر ۲۳, ۱۴۰۰
    بررسی عملکرد افزودنی های بر پایه گیاهان بر کیفیت نان

    بررسی عملکرد افزودنی های بر پایه گیاهان بر کیفیت نان

    شهریور ۷, ۱۴۰۰
    استخراج کورکومین از زردچوبه با استفاده از اولتراسوند

    استخراج کورکومین از زردچوبه با استفاده از اولتراسوند

    خرداد ۸, ۱۴۰۰
    غنی سازی مواد غذایی و امنیت غذایی

    غنی سازی مواد غذایی و امنیت غذایی

    اردیبهشت ۱۴, ۱۴۰۰

    اهم اخبار

    سید محمدتقی نقوی، بنیانگذار و رئیس گروه عازم “شرکت های گلشهد و شهدینه آران”، شخصیت سال صنعت غذا شد

    نشست هم افزایی تولیدکنندگان و انجمن متخصصین علوم و صنایع غذایی ایران درخصوص دستاوردهای«جشنواره ملی سلامت غذا» + تصاویر مراسم

    گزارش اختصاصی ایفتاتی آی / پانزدهمین همایش ملی صادرات ماشین آلات و محصولات صنایع غذایی به همت انجمن متخصصین علوم و صنایع غذایی ایران برگزار می شود

    چهارمین کنگره بین الملی و بیست و نهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران همزمان با بزرگداشت مقام معلم اغاز به کار کرد

    بزرگترین رویداد علمی صنایع غذایی اردیبهشت 402 برگزار می شود / چهارمین کنگره بین المللی و بیست و نهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران

    مهدی کریمی‌تفرشی /عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور : تولید؛ علاج بیماری مهلک اقتصاد

    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران

    © 2020 iftati. تمام حقوق برای iftati محفوظ است. طراحی و بهینه سازی توسط اوسپار.

    پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران

    • درباره ما
    • تبلیغات
    • حریم خصوصی
    • تماس با ما
    • ارسال خبر
    • تماس با ما

    مارا دنبال کنید

    خوش آمدید!

    ورود به حساب کاربری خود در زیر

    رمز عبور را فراموش کرده اید؟

    رمز عبور خود را بازیابی کنید

    لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای تنظیم مجدد رمز عبور خود وارد کنید.

    ورود
    بدون نتیجه
    مشاهده همه نتیجه
    • خانه اصلی
    • سرویس های خبری
    • فناوری غذا
    • صنایع تبدیلی کشاورزی
    • مصاحبه و گفتگو
    • ارسال خبر
    • کتب تخصصی
    • تماس با ما

    © 2020 iftati. تمام حقوق برای iftati محفوظ است. طراحی و بهینه سازی توسط اوسپار.