نشست نمایندگان بخش خصوصی و رؤسای تشکلهای حوزه کشاورزی با سیدجواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی، هماکنون در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در این نشست، ضمن ابراز خرسندی از انتصاب ساداتی نژاد اظهار کرد: دورهای که در دولت جدید شروع شده، یکی از سختترین و بحرانیترین شرایط اقتصادی است. از یک طرف تحریمهای فلج کننده و از طرف دیگر با منفی بودن رشد سرمایه گذاری، خروج سرمایه از کشور و تورم نزدیک به ۴۰ درصد که هر روز موجب افزایش قیمتها میشود و منجر به عدم ثبات در اقتصاد شده است، مواجه ایم.
او افزود: سه معضلی که اقتصاد کشور به ویژه بخش کشاورزی با آن مواجه بوده تورم بالا، عدم سرمایه گذاری و سیاست قیمت گذاری دستوری است که توسط دولت انجام میشود. یک اشتباهی که در همه دولتها بوده، این است که فکر میکنند میتوان با قیمت گذاری دستوری تورم و افزایش قیمتها را حل کرد. در حالی که این موضوع یک خطای بزرگ است که در حق اقتصاد میشود و تولید را دچار مشکل میکند.
وزارت جهاد کشاورزی افراد فعالی را برای عضویت در هیئت نمایندگان اتاق تهران معرفی کند
خوانساری ادامه داد: شاید در برههای از زمان قیمت کالاها را بتوان با این روش تثبیت کرد، اما در دراز مدت، قیمت گذاری دستوری ضربه بزرگی به اقتصاد و تولید میزند. در صنعت خودروی ما جلوی واردات گرفته شد و در همین شرایط، نتوانست رشد کند. این مسئله برای کشاورزی هم همین طور است. اکنون وضعیت کشور ما این گونه است که بدون این که بیماری شناخته شود، نسخه صادر میشود.
او گفت: همچنین ارز چند نرخی از جمله ۴۲۰۰ تومانی تبدیل به آفت اقتصاد کشور به ویژه در حوزه کشاورزی شده و چرخه اکثر بخشهای تولیدی را دچار مشکل کرده است که امیدواریم، وزیر جهاد کشاورزی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از اقتصاد کشور را دنبال کند.
این فعال بخش خصوصی ادامه داد: در هیئت نمایندگان اتاق تهران، ۴۰ نفر از بخش خصوصی و ۲۰ نفر از طرف دولت معرفی میشوند که ۵ نفر از این افراد، معرفی شده توسط وزیر جهاد کشاورزی هستند. از این رو، انتظار داریم وزیر افرادی را معرفی کند که از نزدیک در جریان امور قرار بگیرند و در هیئت نمایندگان حضور فعالی داشته باشند، زیرا از این طریق، میتوان مشکلات را حل کرد.
حذف ارز ترجیحی سبب افزایش یکباره نیاز تولیدکنندگان به سرمایه در گردش میشود
کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران نیز، در ادامه این نشست اظهار کرد: در دوران آقای حجتی وزیر اسبق جهاد کشاورزی، شاهد این بودیم که معاونان در جلسات کمیسیون کشاورزی اتاق به صورت مرتب شرکت میکردند. این موضوع موجب شده بود تا خروجی خوبی برای دولت و بخش خصوصی حاصل شود. از آقای ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی خواهش میکنم که از نمایندگان معرفی شده به اتاق گزارش بخواهند، زیرا در چنین شرایطی بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود.
او خطاب به وزیر جهاد کشاورزی افزود: یک سیاست گذاری در زنجیرههای کشاورزی بر عهده شماست که از شما میخواهم تاکید کنید، سیاست گذاری به شکلی باشد که سهمبَری عادلانه برای همه حلقهها ایجاد شود. در گذشته، حلقههای اول مثل زراعت و باغداری بیشتر شامل حمایت وزارت جهاد بودند؛ در حالی که امروز، حلقههای دوم و سوم مثل صنایع تبدیلی نیاز به حمایت بیشتری دارند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: به عنوان مثال، قیمت شیر امروز تبدیل به دغدغه بزرگی در حوزه کشاورزی شده است؛ از این رو، باید به شکلی سرمایهگذاری انجام شود که هر دو حلقه مرتبط با شیر، منتفع شود و عدمالنفع یکی از حلقهها توسط حلقه دیگری پرداخت نشود.
به گفته زرگران، در برخی از حوزهها، صنایع تبدیلی به دلیل عدمالنفع بخش زراعت هزینههایی را میپردازد که باید به این مسائل به صورت دقیق رسیدگی شود.
او به ارز ترجیحی نیز اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد سیاست دولت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است و برداشت بخش خصوصی این است که طی سه ماه آینده، این اتفاق خواهد افتاد. حال هر زمان که این ارز حذف شود، سیاست گذار باید بداند که واحدهای تولیدی، یکباره نیاز به سرمایه در گردش چهار تا پنج برابری خواهد داشت. این در حالی است که سرمایه مجاز بانکها، اجازه تامین این نقدینگی را نمیدهد؛ باید برای این موضوع تدبیری اندیشیده شود.
زرگران با اشاره به قیمت گذاری دستوری اظهار کرد: در سیاستهای قیمت گذاری، معمولاً هزینه مالی را در نظر نمیگیریم، اما بعد از آزادسازی، بزرگترین هزینه، هزینه مالی خواهد بود. به عنوان مثال، کارخانه روغنی که ۱۰ میلیارد تومان گردش مالی میکند، هزینه مالی ۴۰ میلیاردی دارد؛ بنابراین، از دولت میخواهم که در قیمت تمام شده محصول، هزینه مالی را نیز در نظر بگیرد.