به گزارش ایفتاتی آی، از دو سال پیش سیاست دولت برای تغییر از واردات برنج تغییر کرد و ممنوعیت فصلی واردات برنج هم سفت و سخت تر اجرا شد؛ پس از آن، همه این موارد چالش برانگیز شد، زیرا از یک سو دولت با کمبود ارز مواجه بود و قرار نبود که با ارز پاشی برای واردات هر کالای ذخایر ارزی کشور را از بین ببرد، از طرف دیگر هم در برخی از این کالاها تولید داخلی وجود داشت.
اما مساله ای که چالش برانگیز بود، تاثیر ممنوعیت های سفت و سخت و عدم ترخیص برنج های وارداتی بود که در یک سال و نیم گذشته بیش از ۱۵۰ درصد قیمت برنج خارجی را افزایش داد و بیش از ۱۰۰ درصد برنج ایرانی گران شد، با این حال دولت به دنبال اصلاح مشکلات قبلی و تغییر ریل سیاست گذاری در عرضه کالاهایی است که ارتباط مستقیمی با سفره غذایی مردم دارند.
معاون فنی گمرک با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی هر ساله زمان ممنوعیت فصلی واردات برنج را آخر آبان ماه تعیین می کند گفت: سال گذشته با پیگیریهای صورت گرفته توسط گمرک یک ماه زمان ممنوعیت فصلی جلو افتاد و در ابتدای آبان ماه این ممنوعیت به پایان رسید و امسال هم معتقد بودیم که این ممنوعیت زودتر باید رفع شود از اینرو در پیگیری که از وزارت جهاد کشاورزی داشتیم امسال هم ممنوعیت فصلی واردات برنج زودتر از موعد مقرر انجام شد.
مهرداد جمال ارونقی با بیان اینکه لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج با هدف جلوگیری از فساد و تنظیم بازار انجام شده است، افزود: قبلا ۹۰ درصد از محموله ۱۵ هزار تنی برنج در گمرکات به دلیل اینکه کد رهگیری آن را نداشته اند به صورت درصدی ترخیص شده و تنها ده درصد باقی مانده است، امسال تاکنون ۷۰۰ هزار تن برنج ترخیص شده و تنها ۸۵ هزار تن برنج بعد از اعمال ممنوعیت به کشور رسیده و الان این محمولههای برنج نیز قابلیت ترخیص از گمرکات کشور را خواهد داشت.
ارونقی با بیان اینکه در شرایط کنونی باید برای برنج هایی که درصدی ترخیص شده اند بانک مرکزی سندی صادر کند تا آنها بتوانند مابقی برنج را ترخیص کنند، تصریح کرد: هم اکنون ۱۱۵ هزار تن برنج در گمرکات کشور دپو است که با توجه به رفع ممنوعیت فصلی واردات ۱۵ هزار تن برنج وارداتی از امروز امکان ترخیص دارد.
شرایط بازار و تورم برنج ایرانی
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با تاکید بر اینکه برنجهای خارجی در حال حاضر قیمت حبابی دارند، گفت: ثبت سفارش جدید و ترخیص برنج های رسوبی در گمرک حباب را از بازار برنج خارج می کند، همچنین روند افزایش قیمت برنج ایرانی که در چند ماه اخیر اتفاق افتاده بود را هم متوقف می کند و در ادامه روند کاهش قیمت هم اجرا شود.
مسیح کشاورز با تاکید بر اینکه شرایط بازار و تورم برنج ایرانی باعث شده بود تا تقاضا به سمت برنج خارجی برود، تصریح کرد: در شرایط کنونی تعدیل قیمت ها کمک می کند تا افزایش واردات هم اتفاق نیفتد، البته این مساله در صورتی ممکن است که برنج ایرانی بتواند به تقاضای بازار از نظر عرضه و قیمت پاسخ مناسبی بدهد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به اینکه از همین الان ثبت سفارش واردات ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن برنج مورد نیاز ماه انجام می شود، گفت: بعد از پایان ثبت سفارش حدود یک ماه آینده این برنج ها به بازار تزریق می شوند.
کشاورز با تاکید بر اینکه در صورتی که ممنوعیت واردات برنج را تبدیل به تعرفه فصلی کنند مشکلی در زمینه تامین برنج نخواهیم داشت، گفت: به طور قطع اگر دولت به دنبال ایجاد ثبات در بازار است باید روال گذشته در زمینه واردات برنج را تغییر دهد تا نوسانات از بازار حذف شود.
او با بیان اینکه هم اکنون باید ۴ ماه تعرفه فصلی برای واردات برنج تعیین شود افزود: بهتر از سیاست ممنوعیت واردات برنج به طور کامل حذف شود، هرچند اگر مدت این محدودیت هم به دو ماه کاهش پیدا کند بازهم در تعادل بازار موثر است، زیرا بعد از دو ماه، وارد فصل برداشت برنج خارجی می شویم و در آن زمان قیمت برنج های خارجی حداقلی است و هرچقدر زمان از برداشت برنج بگذرد، عرضه کمتر می شود و قیمت ها هم بالاتر می رود و از طرف دیگر با تعرفه گذاری از برنج ایرانی هم حمایت می شود.