ماهیان میانزی (Mezoeic) در میانه آب زندگی می کنند و اغلب تا نزدیکی کف دریا هم دیده شده اند، پشت تیره و شکم نقره ای دارند، بدن آنها بیشتر از تیغ های درشت پوشیده شده است و این ماهیان در مراکز سخره ای خط و خال رنگی پیدا می کنند، اغلب به نزدیکی های ساحل هم می آیند و بهطور کلی محدوده زیست آنها از اعماق پنج تا 100 متر است. این ماهیان بزرگترین حجم صید را در خلیج فارس و دریای عمان را به خود اختصاص می دهند.
ماهیان میان زی به سه دسته تقسیم می شوند:
الف) ماهیان میان زی ریز
ب) ماهیان میان زی درشت
ج) ماهیان میان زی صخره های مرجانی (زینتی).
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، «رضا عباسپور نادری» مدیرکل دفتر مدیریت امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران درباره وضعیت تولید تون ماهیان در کشور، گفت: ایران حجم قابل ملاحظهای از ذخایر ماهیان سطح زی درشت را از حوزه صیدگاههای آبهای ساحلی و صیدگاههای آبهای دور اقیانوس هند برداشت میکند.
وی بیانداشت: بر اساس آمار رسمی سازمان شیلات در سال ۱۴۰۱ میزان صید سطح زیدرشت ۳۵۰ هزار تن بود که بخش زیادی از آن شامل گونههای مختلف تون ماهیان و شبه تون ماهیان است.
نادری همچنین تصریحکرد: برخی از گونهها مثل «گیدر» و گونه «هوور مسقطی» که جزو گونههای گرمسیری محسوب میشود، حجم برداشتی بیش از ۱۰۰ هزار تن داشته اند.
لازم به ذکر است؛ کمیسیون تون ماهیان اقیانوس هند یکی از کمیسیونهای ذیل سازمان فائو است که وظیفه مدیریت و بهرهبرداری از ذخایر تونماهیان را در حوزه صیدگاهی اقیانوس هند انجام میدهد و مقر آن در «سیشل» است و ایران بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو کمیسیون رسمی آن محسوب میشود.
دوم بهمن؛ همایش ماهیگیری مسوولانه با تاکید بر ارزش افزوده تون ماهیان
این مقام مسوول از برگزاری همایش ماهیگیری مسوولانه با تاکید بر ارزش افزوده تون ماهیان دوم بهمن ماه در تهران خبر داد و افزود: همایش یک روزه ماهیگیری مسوولانه با تاکید بر ارزش افزوده تون ماهیان، دوم بهمن ماه سال جاری در محل هتل المپیک تهران برگزار میشود.
مدیرکل دفتر امور صید و صیادی معاونت صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران اظهارداشت: براساس رایزنیهای انجام شده میهمانانی از برخی کشورهای سازمانهای منطقهای و بینالمللی از جمله کمیسیون تون ماهیان اقیانوس هند (iotc) در همایش حضور خواهند داشت.
دبیر کمیته علمی همایش ماهیگیری مسوولانه با تاکید بر ارزش افزوده تون ماهیان گفت: این همایش با محورهای مدیریت صید، پژوهش، فناوری، ترویج، فرآوری، بازار و صادرات برگزار خواهد شد.
عباسپور نادری افزود: با توجه به ضرورت موضوعی و مباحث قابل ارائه در این همایش، مقالات به دو شکل سخنرانی و پوستری ارائه خواهد شد.
وی ادامه داد: ۶ مقاله به صورت سخنرانی و پنج مقاله به صورت پوستر ارائه میشود و چند سخنران کلیدی در سطح ملی و بینالمللی در این همایش به ارائه سخنرانی خواهند پرداخت.
نادری ابراز امیدواری کرد برگزاری این همایش منجر به شناسایی و احصای مسایل و مشکلات اصلی در حوزه ارتقای ارزش افزوده و بهرهوری بیشتر محصول تون ماهیان شده و علاوه بر آن با جلب همکاری مشارکت و مساعدت دستگاههای متولی نسبت به رفع موانع احتمالی اقدام شود.
وی تاکید کرد: برگزاری این همایش همچنین فرصتی را برای ارزش افزوده بیشتر در زمینه ذخایر تون ماهیان کشور جمهوری اسلامی ایران که به عنوان یکی از پتانسیلهای بسیار خوب در امر بهرهوری تلقی میشود، فراهم خواهد آورد و علاوه بر آن با اقدامات انجام شده شاهد ایجاد فرصتهایی برای صادرات بخشی از محصول صید شده و تنوع در تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر و همچنین حضور در عرصههای تجارت جهانی تون ماهیان خواهیم بود.
نادری همچنین گفت: امیدواریم شرایط مناسبی در قالب تاب آوری صنایع تولید کنسرو ماهی تون فراهم شود.
وی از ظرفیت فعالیتهای انجام شده توسط شرکتهای دانشبنیان سخن گفت و افزود: از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در زمینههای صید، فرآوری، بازار و صادرات محصول استفاده خواهد شد.