بزرگترین مزرعه پرورش ماهی قزلآلای شرق کشور در روستای بابارمضان کلات با ظرفیت تولید ۲۵۰ تن ماهی سردآبی در سال و اعتبار ۱۹ میلیارد ریال افتتاح شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات مطرح کرد: با توجه به اینکه یکششم ماهی مصرفی مردم خراسان رضوی وارداتی است این مزرعه میتواند بخشی از نیاز مردم را در مصرف ماهی قزلآلا برطرف کند، در حال حاضر سرانه مصرف آبزیان در شهرستان کلات ۱۳ کیلوگرم است.
وی با اشاره به اینکه در سال بالغبر ۵۰۰ تن صادرات آبزیان با اعتبار ۷۵ میلیارد ریال را به شهرهای اطراف داریم، عنوان کرد: در حال حاضر ۲۸ مرکز سرد آبی در شهرستان کلات فعال هستند.
عطار اظهار کرد: در حال حاضر در این شهرستان تعداد ۲۸ مزرعه پرورش ماهیان سردآبی (قزلآلا) فعال هستند که قسمت اعظمی از تولید استان را به خود اختصاص میدهند، بهرهگیری از ظرفیت منابع آبی موجود از جمله آبهای پشت سد شهرستان میتواند زمینهساز توسعه شیلات در این منطقه باشد.
وی ادامه داد: استخرهای دو منظوره صرفه اقتصادی بالایی برای کشاورز به دنبال دارد همچنین استخرهای ذخیره آب کشاورزی هزینههای کمتری را برای پرورش ماهی در بر میگیرد و صرفه اقتصادی بالایی برای کشاورز یا دامدار به دنبال دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات افزود: اگر تولید کنندگان ماهی از تمام ظرفیت خود استفاده کنند این بخش توان تولید بالغبر ۱۵۰۰ تن ماهی سردآبی و گرمآبی را در سال دارد، تولید ماهی در شهرستان امسال به نسبت سال قبل ۲۰ درصد افزایش داشته است.
وی مطرح کرد: شهرستان کلات به واسطه نوع آب و هوایی که دارد از ظرفیتهای بالایی برای پرورش ماهی برخوردار است، اکنون در شهرستان ماهیان مختلفی از جمله قزلآلا و کپور ماهیان تولید میشود.
کرونا و کاهش ۶۰ درصدی فروش ماهی
عطار عدم ثبات بازار و کمبود نقدینگی را از مهمترین مشکلات پیش رو برای افزایش تولید شیلات در شهرستان دانست و بیان کرد: اکنون در حوزه شیلات فقط از ۷۰ درصد ظرفیت موجود استفاده میشود.
وی افزود: اکنون حدود ۱۵ درصد از ماهی مورد نیاز استان در این شهرستان تولید میشود، برای توسعه صنعت شیلات در شهرستان نیازمند تخصیص اعتبار در این حوزه هستیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات ادامه داد: طی ۲ ماه گذشته به علت کاهش مصرف ماهی، تولید بسیاری از مراکز پرورش ماهیان گرمآبی و سردآبی در کلات کاهش یافته و فروش این محصول به مهمترین دغدغه تولیدکنندگان آن تبدیل شده است.
وی بیان کرد: بیشترین میزان مصرف ماهی خانوادهها و مراکز گردشگری در بهمن، اسفند و ماههای نخستین سال است که در این مدت به علت شیوع کرونا فروش ماهی ۶۰ درصد کاهش داشت.
عطار مطرح کرد: شیوع کرونا کاهش تقاضای خرید و افت قیمت ماهی و در نتیجه خسارت ۱۵۰ میلیارد ریالی به آبزی پروران این شهرستان را به همراه داشته است. برای حمایت از پرورشدهندگان ماهی باید تسهیلاتی برای تأمین هزینههای خوراک و خرید بچه ماهی فراهم شود تا آنها بتوانند به روند تولید ادامه دهند.
بالا بودن نهادههای تولید و عدم تخصیص یارانه عمده گلایه آبزی پروران
وی راهاندازی صنایع فرآوری و تبدیلی زمینه بستهبندی، نگهداری و ذخیرهسازی گوشت ماهی در مواقع بحرانی را در شهرستان ضروری ذکر کرد و گفت: با توجه به وجود بیش از ۵ منبع آبی در کلات برای اختصاص این منابع به پرورش آبزیان باید با برنامهریزی لازم شمار آنها افزایش یابد.
او تأکید کرد: از آنجایی که بیشتر ماهی تولید شده در استان قزلآلا است و ذائقه مردم استان این ماهی را پذیرفته مشکلی در رابطه با فروش ماهی وجود ندارد و عمده گلایه آبزی پروران به دلیل بالا بودن نهادههای تولید و عدم تخصیص یارانه به آنها مانند سایر بخشها و نیز پایین بودن قیمت فروش ماهی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات افزود: با توجه به اهمیت آبزیان در سبد غذایی جامعه و نقش این مهم در سلامت مردم باید روز به روز تولید و پرورش آبزیان در جامعه گسترش یابد.
وی عنوان کرد: از ابتدای سال جاری تا کنون ۱ میلیون قطعه بچه ماهی گرمآبی و سردآبی در استخرها و مزرعه پرورش ماهی کلات رها سازی شده که نسبت به سال گذشته افزایش ۲۰ درصدی داشته است.
عطار در پایان اظهار کرد: درصد بالایی از استخرهای پرورش ماهی این شهرستان در بخش ماهیان سردآبی فعال هستند که زمینه اشتغال ۵۶ نفر را فراهم کرده است.