نان که قوت غالب اکثر سفره های ایرانی است، این روزها بر سر قیمت گذاری با چالش های مختلفی مواجه شده است. چالشی که منجر می شود از طرفی نگرانی عمومی برای افزایش قیمت نان را در بر دارد و از طرفی افزایش هزینه های تولیدی که به نظر می رسد صدا تولید کننده را بر این مبنا در آورده است.
موضوع قابل تامل دیگری هم این میان دیده می شود که ناشی از عدم نظارت ها بر نانوایی هاست. فروش نان با قیمت های مختلف و دلخواه در برخی از نانوایی که به اصطلاح عامیانه “آزادپز” هستند.
نرخ مصوب انواع نان مهر ماه سال گذشته افزایش یافت، اما با وجود اینکه این افزایش قیمت پس از ۵ سال رخ داد، با حجم زیادی از اعتراضات مردمی مواجه شد که دلیل این حجم از اعتراضات به ضرورت وجود نان در سفره خانوارها باز میگردد.
آخرین تصویب نامه نرخ نان
انواع نان | قیمت نان |
نان لواش یارانه ای |
۳۰۰ تومان
|
نان بربری ساده یارانه ای | یک هزار تومان |
نان بربری ساده آزاد پز | یک هزار و پانصد تومان |
نان سنگک ساده یارانه ای |
یک هزار و ۲۰۰ تومان
|
نان سنگک ساده آزاد پز |
یک هزار و ۸۰۰ تومان
|
نان تافتون ساده یارانه ای |
۵۵۰ تومان
|
نان تافتون ساده آزادپز |
۸۵۰ تومان
|
خودمختاری برخی از استان ها برای افزایش قیمت نان!
هم اکنون از آخرین افزایش قیمت نان حدود یک سال گذشته و در این مدت مواد اولیه و هزینههای نانوایان افزایش بی سابقهای نسبت به مدت مشابه سالهای قبل داشته است به طوری که این قیمتها کفاف هزینهها را نمیدهد. این عدم تناسب میان قیمت نان و هزینهها موجب شده تا برخی نانوایان در سطح شهر بدون اعلام اتحادیه مربوطه اقدام به افزایش قیمت نان کنند به طوری که مردم نیز به ناچار از آنها خرید میکنند.
آنطور که بانک مرکزی در آخرین آمار بررسی بودجه خانوار درسال ۹۶ انجام داده و همچنان آن را بروزرسانی نکرده است، حدود ۱.۷ درصد از مصارف خانوار مربوط به نان و غلات است و این بیانگر تاثیر همین میزان بر سفره مردمی است.
همه این موارد نشان دهنده این است که سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان همچنان نقش خود را برای ایجاد تعادل میان نیاز تولید کننده و مصرف کننده ایفا نکرده است همین امر به جای افزایش قیمت منطقی، منجر به ظهور قیمت های مختلف شده است.
اتحادیه نانوایان: از سازمان حمایت خواستار افزایش قیمت نان هستیم
بیژن نوروز مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در خصوص تصمیم گیری برای افزایش قیمت نان اظهار کرد: با توجه به افزایش قابل توجه هزینههای نانوایان طی مدت کوتاه گذشته درخواست افزایش قیمت نان را به سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان داده ایم.
وی افزود: افزایش ۲۶ درصدی مزد کارگران و افزایش حق مسکن آنها از ۱۰۰ هزار تومان به ۴۰۰ هزار تومان همچنین افزایش هزینههای اجاره واحد و انواع قبوض عوارضها نسبت به سال گذشته دلیل این درخواست به سازمان حمایت بوده است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران بیان کرد: مصوبهای در نرخنامه سال گذشته منصوب شده بود با این عنوان که این قیمتها تا زمان افزایش قیمت آرد نباید تغییر کند و مسئولان مربوط پس از افزایش قیمت نان میتوانند نسبت به افزایش قیمت نان اقدام کنند.
نوروز مقدم ادامه داد: پس از ابلاغ آخرین نرخنامه، قیمت آرد طی دو مرحله (دی ماه ۹۸ و اردیبهشت ۹۹) افزایش یافته همچنین این نکته قابل ذکر است که آرد تنها ۲۵ درصد از قیمت نان را پوشش میدهد و مابقی مربوط به هزینههای دیگر است.
وی تصریح کرد: ۷۵ درصد مابقی مربوط به هزینههایی همچون حمل و نقل، اجاره مغازه، دستمزد کارگر، انواع قبوض و مالیات و کنجد و سبزیجات اشاره کرد که تمام این موارد نسبت به سال گذشته افزایش چشم گیری داشته است.
البته این بین نانوایان معتقدند که نرخ نان چندسالی است تغییر پیدا نکرده است هر چند بررسی ها نشان می دهد در این میان نان هم افزایش قیمت را تجربه کرده است.
با تمام این تفاسیر نانوایان این روزها هزینههای زیادی را متحمل شده اند و در برخی از موارد فعالیت آنها هیچ سودی برایشان ندارد و از سرمایه آنها کاسته میشود. از طرف دیگر، همان طور که اشاره شد نان را میتوان اصلیترین مواد غذایی سفره خانوارها دانست و در این اوضاع اقتصادی با افزایش قیمت نان، قطعا سطع معیشت اقشار ضعیف جامعه، ضعیفتر میشود.در نهایت با این شرایط، بهترین راهکار موجود این است که دولت یارانهای را برای مردم جهت خرید نان یا برای نانوایان جهت کاهش هزینههای تولید تعریف کند تا اوضاع از حالت نابه سامانی خارج شود.
منبع:
باشگاه خبرنگاران جوان