هرچند آسیبهای ناشی از تنگناهای اقتصادی با یکی دو تصمیم موقتی و حمایتی جبران نمیشود، اما سیاستگذاران تلاش کردهاند تا جایی که منابع و امکانات پاسخگواست، این روزها را برای بخش بزرگی از جامعه آرام و بیدغدغه کنند.
از چند هفته پیش، اجرای ۲ مرحله طرح کالابرگ برای ۷ دهک کمدرآمد جامعه نهایی و ابلاغ شد تا خانوارها در ماه مبارکرمضان؛ نوروز و شب عید از تأمین معیشت بازنمانند. در ادامه، همراهی با تهیه و تدارک شب عید در وزارت نفت برای تأمین سوخت نوروزی، تلاش برای توزیع سود نقدی سهام عدالت، تسریع در واریز یارانه نقدی ۷ دهک مشمول طرح کالابرگ، افزایش دستمزد بالاتر از نرخ تورم، تأمین و توزیع میوه تنظیم بازار برای شب عید و افزایش سقف برداشت خودپردازها، همگی جزو تصمیماتی است که اجرای آنها منتی بر مردم ندارد و همزمانی آنها باهفتههای پایانی سال، تلاشی است برای افزایش رفاه و راحتی خانوارها.
تأمین واردات با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی
عقبنشینی دولت از حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی در سال آینده، از تصمیمات مثبتی است که اخیراً اتخاذ شده و کارشناسان معتقدند تداوم تأمین واردات با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اقدام درستی بود. دولت در لایحه بودجه سال آینده قصد داشت ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را با افزایش ۴۰ درصدی به ۳۸۵۰۰ تومان برساند که موجب افزایش قیمت کالاهای اساسی میشد.
تصمیم ستاد تنظیم بازار مبنی بر تداوم تأمین ارز کالاهای اساسی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان در سال ۱۴۰۴، ابعاد مختلفی دارد و طبیعتاً با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر اتخاذ شده است. تداوم تأمین ارز واردات با نرخ مصوب ۲۸۵۰۰ تومان در سال آینده نیز درصورت نظارت و اجرای دقیق، میتواند تأثیر مثبتی بر معیشت مردم داشته باشد.
حمایت از معیشت خانوارها با کالابرگ
اجرای ۲ مرحله طرح کالابرگ الکترونیک به مناسبتماه مبارک رمضان و عید نوروز، ازجمله اقدامات مثبت دولت است که در روزهای گذشته اجرایی شد. براساس مصوبه دولت، در هر دوره طرح کالابرگ برای خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و ۳ دهک پایین درآمدی به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار تومان اعتبار کالابرگ در حساب سرپرست خانوار شارژ خواهد شد و برای خانوارهای مشمول در دهکهای ۴ تا ۷ نیز به ازای هر نفر ۳۵۰ هزار تومان یارانه تشویقی اختصاص مییابد.
در این طرح مانند طرح فجرانه، بهرهمندی از یارانه تشویقی کالابرگ هیچ پیششرطی ندارد و مشمولان فقط با خرید اقلام موجود در سبد کالابرگ میتوانند از یارانه تشویقی اختصاص یافته بهرهمند شوند.
تأمین گسترده میوه شب عید
غرفههای تنظیم بازار میوه شب عید از ۲۳اسفندماه در سراسر کشور راهاندازی شده و همه استانها موظفند حداکثر تا ۲۶اسفندماه، عرضه سیب، پرتقال و خرما را با قیمتهای تنظیم بازاری شروع کنند. این عرضه تا ۱۵فروردین ادامه خواهد داشت و در صورت نیاز، ستادهای راهبری استانها میتوانند این زمان را تمدید کنند.
طبق اعلام متولیان بازار، در سومین روز اجرای این طرح، قیمت میوههای عرضهشده در بازار ۱۰ تا ۱۵درصد کاهش یافته و در برخی استانها قیمتهای تنظیم بازاری ۳۵درصد زیر قیمت بازار است.
نکته مثبت در تأمین میوه شب عید در سال جاری این است که برخلاف سالهای قبل، دولت هیچ اعتباری برای این طرح در نظر نگرفته و مباشران بخش خصوصی این فعالیت را بر عهده گرفتهاند.
در این طرح، میانگین قیمت سیب درختی ۵۰هزار تومان و پرتقال ۳۵هزار تومان کاهش یافته است، به گونهای که حداکثر قیمت سیب در تهران ۵۴هزار تومان و پرتقال تامسون شمال ۴۲هزار تومان تعیین شده و قیمت پرتقال والنسیا نیز بین ۴۴ تا ۵۵هزار تومان متغیر است
منبع: همشهری