حسن اسحاقی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار افزود که برای این منظور تفاهم نامه ای بین شیلات مازندران و شرکت آب منطقه ای در زمینه پرورش ماهی در قفس پشت سدهای استان به امضاء رسید که قرار است این طرح ابتدا پشت سدهای کوچک که فقط تامین کننده آب کشاورزی هستند عملیاتی شود.
وی از اجرایی شدن این طرح در سد ” شیاده ” بابل با همکاری پیمانکار سد خبر داد و گفت که اجرای این طرح با ظرفیت پرورش ۶ تن در هر دوره با سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون تومان آغاز شده است.
اسحاقی با بیان این که ۱۱ سد بزرگ و کوچک در مازندران وجود دارد که تنها چهار سد البرز در سوادکوه ، سد شهید رجایی در ساری ، میجران در رامسر و گلورد در نکاء به صورت دومنظوره تامین کننده آب شرب و کشاورزی است ، افزود : طرح پرورش ماهی را ابتدا در هفت سدی که تنها برای تامین آب کشاورزی است اجرایی می کنیم و در همین راستا هم پس از سد شیاده ، اجرای طرح در پشت منابع آبی سد ” الیمالات ” بخش چمستان نور در مرحله اجرایی قرار گرفته است.
مدیرکل شیلات مازندران اجرای طرح های پرورش ماهی در قفس در استان مازندران را به صرفه تر از سایر نقاط کشور دانست و توضیح داد : یکی از دلایلش این است که ساخت قفس برای پرورش ماهی به عنوان مهم ترین و پر هزینه ترین بخش سرمایه گذاری را یک شرکت دانش بنیان مازندران بومیسازی کرده و به تولید رسانده است و این فرصتی مناسب برای افزایش تولید آبزیان در استان است.
مازندران ، بهشت پرورش ماهی در قفس
وی خواستار حضور سرمایه گذاران برای اجرای طرح پرورش ماهی درقفس پشت سدهای استان شد و گفت : در حال حاضر سد های کوچک تامین کننده آب کشاورزی شامل سد برنجستانک ، سد مخزنی صلاح الدین کلا ، سد سنبل رود و سد عباس آباد آماده اجرای طرح های پرورش ماهی در قفس هستند و در صورت وجود سرمایه گذار ، در اختیارشان قرار می گیرد.
اسحاقی با بیان این که همه مقررات و ضوابط زیست محیطی در اجرای این طرح ها باید رعایت می شود و اهلیت فنی و مالی سرمایه گذار در اجرای این طرح مورد ارزیابی قرار می گیرد ، گفت : البته طبق نتایج مرکز تحقیقات آبزیان استان مازندران ، می توان پرورش ماهی در قفس را پشت سدهایی که حتی تامین کننده آب شرب هستند از جمله دو سد بزرگ البرز و شهید رجایی به گونه ای خاص اجرایی کرد.
وی گفت : طبق برنامه ، پشت سدهای استان در فصول گرم یعنی در ۶ ماهه اول سال ماهیان گرم آبی بویژه از گونه کپور و در نیمه دوم سال نیز با سرد شدن آب و هوا ، ماهی سردآبی قزل آلا پرورش داده می شود.
مدیرکل شیلات مازندران توضیح داد : برای پرورش ماهی در قفس معمولا بچه ماهی هایی با وزن بالا و جثه بزرگ استفاده می شود چون در این روش ماهی پس از یک دوره کوتاه نگهداری در قفس به وزن مطلوب می رسد و وارد بازار مصرف می شود.
تجربه موفق دریایی
اسحاقی به موفقیت طرح پرورش ماهی در قفس های دریایی سواحل خزر مازندران اشاره کرد و گفت: این استان در آبزی پروری استان نمونه کشور به شمار میرود و صنعت پرورش ماهی در قفس در منابع آبی دریایی و پشت سدها در واقع در چارچوب تکمیل شدن زنجیره تولید است.
وی با اشاره به تولید سالانه ۵۰۰ تن ماهی پرورش در قفس دریایی در مازندران ، گفت : با توجه به این که اهلیت فنی و مالی ۹ سرمایه گذار به مرحله نهایی رسیده است تا اردیبهشت سال آینده این ظرفیت تولید به ۷۰۰تن افزایش می یابد.
پرورش ماهی در قفس روشی از آبزی پروری است که در آن ماهی در محیط های محصور ساخته دست بشر در آب نگهداری و پرورده می شود که سازمان شیلات ایران این طرح را در آب های دریایی جنوب و شمال و همچنین پشت سدها مورد حمایت جدی قرار می دهد.
اجرای طرح پرورش ماهی در قفس در مازندران از سال ۱۳۸۹ در سواحل دریای خزر آغاز شد و از سال ۹۲ با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید و با هدف جهش تولید شتاب بیشتری گرفت و طبق آمار در حال حاضر تولید سالانه پرورش ماهی در قفس های دریایی ساحل مازندران ۵۰۰ تن است.
دریای خزر طبق تحقیقات شیلات ایران و نهادهای ذیربط خارجی ظرفیت تولید سالانه ۳۷۰ هزار تن ماهی را به شیوه پرورش در قفس دارد و سهم مازندران از این میزان ، ۲۰۰ هزار تن ارزیابی شده است.
مازندران دو سوم سواحل ایرانی دریای خزر را در اختیار دارد و هم اکنون صید ماهیان استخوانی مهم ترین شیوه معیشت صیادان این استان است.
مازندران همچنین سه هزار و ۳۳۰ واحد آبزی پروری دارد که ۲۷۶ واحد آن مربوط به پرورش ماهیان سردآبی و ۱۴ واحد هم ماهیان خاویاری است و بیش از سه هزار واحد دیگر در زمینه تولید ماهیان گرم آبی فعالیت دارند .
سفید، کپور، آزاد ( فیتیباک ) انواع قزل آلا از گونه های ماهیان گرم آبی و سرد آبی استان مازندران هستند .
طبق آمار سال گذشته حدود ۱۱۰ هزار تن انواع آبزیان در مازندران تولید شده است.
سرویس های خبری:دام طیور و آبزیان