سیستم گرمادهی UHT که در زبان فارسی به همان فرادما معروف است در بسیاری از نوشیدنی های لبنی کشورمان استفاده می شود. این روش معمولا برای محصولاتی که PH بالتر از 4.6 دارند مانند شیر ، شیرهای طعم دار، خامه ، شیر سویا و محصولات مشابه مورد استفاده قرارمی گیرد. همچنین محصولات غلیظ تری مانند انواع سس و رب ، غذاهای آماده ، دسرها ، سوپ ، کنسانتره میوه و غذای بچه استفاده می شود.
روش فرادمادهی یا همان UHT به همراه بسته بندی کنسرو غذاهای نیمه آماده برای اولین بار در اوایل سال 1800 در فرانسه پایه گذاری شد و تا سال 1839 استفاده ار قوطی های کنسرو در کل دنیا فراگیر شد. در سال 1960 تتراپک توانست برای سیستم فرادمادهی و ماندگاری طولانی تر محصولات لبنی به ویژه شیر روش جدیدی را به دنیا معرفی کند .
هدفگذاری شرکت تتراپک از ابداع روش فردمادهی شیر ، حداقل تغییرات شیمیایی در شیر و حداکثر زمان ماندگاری به دلیل از بین رفتن میکروارگانیسمهای مضر موجود در مواد غذایی بود.به این معنی که با استفاده از دما دهی بالا و زمان ماندن محصول در آن دما بتوان میکروارگانیسمهای داخل محصولات غذایی و بویژه لبنی را به حداقل رساند و به دلیل نبود کمبود آنها محصول مورد نظر می تواند عمر طولانی داشته باشد و دیرتر فاسد شود.
تتراپک برای استفاده از فرآیند دما دهی از دو روش دما دهی مستقیم و غیر مستقیم استفاده می کند.
دما دهی مستقیم
در روش مستقیم بخار مستقیما داخل مواد غذایی مانند شیر می شود و بلافاصله با استفاده از سیستم سرمایشی بخار وارد شده به محصول غذایی از آن خارج شده و محصول در شرایط استریل قرار می گیرد . این روش برای محصولات با کیفیت بسیار بالا استفاده میشود.
دمادهی غیر مستقیم
روش دیگر فرادمادهی به صورت استفاده غیر مستقیم از بخار به منظور گرم کردن محصول تا دمای 146 درجه سانتیگراد به مدت 4 ثانیه می باشد . این روش از نظر اقتصادی بسیار بصرفه است و هزینه های جانبی تولید که مربوط به تاسیسات می باشد در این روش کاهش می یابد. در این روش محصولات غذایی در ارتباط مستقیم با بخار نیستند و برای گرم کردن محصول از مبدلهای حرارتی ویژه ای استفاده می شود .
سرویس خبری:اخبار فناوری غذا و بخش صنعت