ضمن تشکر از آقای دکتر محمدحسین عزیزی در خصوص حمایت از پایگاه خبری فناوری غذا و صنایع تبدیلی کشاورزی ایران شما را بخواندن متن این مصاحبه در ایفتاتی آی دعوت می کنیم :
- آقای دکتر عزیزی ، با توجه به اینکه تشکل های صنایع غذایی وظیفه بهبود وضعیت صنعت غذا و ارائه بهتر خدمات را دارند ؛ آیا به نظر جنابعالی تشکل ها وضعیت مناسبی در کشور دارند ؟
تشکل های صنایع غذایی را می توان به دو زیر مجموعه صنفی و علمی تقسیم بندی نمود .تشکل های صنفی بلحاظ مالی از وضعیت بهتری برخوردارند و عمده فعالیت آنها نیز حل و فصل امور صنفی تشکل مربوط به زمینه کاری اعضای خود می باشد . تشکل های علمی بلحاظ مالی وضعیت خوبی ندارند و به همین دلیل نمی توانند فعالیت قابل توجهی نسبت به مسایل مبتلا به صنایع غذایی انجام دهند . در زیر مجموعه تشکل های صنفی دو تشکل : 1- کانون انجمن های صتفی صنایع غذایی 2- فدراسیون تشکل های صنایع غذایی تشکیل شده اند که آنها نیز عمدتا به دنبال حل و فصل امور صنفی مشترک بین تشکل ها هستند .
اگر تشکل های صنفی با تشکل های علمی همکاری مستحکمتری ایجاد کنند ، شاهد تحول چشمگیری در زمینه های علمی ،پژوهشی و نوآوری در صنایع غذایی خواهیم بود .
اگر تشکل های صنفی مخصوصا کانون انجمن های صنفی صنایع غذایی و فدراسیون تشکل های صنایع غذایی غذایی بتوانند با تشکل های علمی صنایع غذایی همکاری مستحکمتری را ایجاد کنند و به عنوان بازوی مالی تشکل های علمی عمل نمایند می توان شاهد تحول چشمگیری در زمینه های علمی ،پژوهشی و نوآوری در صنایع غذایی بود .
- با توجه به اینکه جنابعالی ریاست انجمن علوم و صنایع غذایی ایران را بر عهده دارید و نظر به قدمت و سابقه دیرینه انجمن علوم و صنایع غذایی ایران ؛ عملکرد انجمن را چگونه ارزیابی می کنید ؟ آیا به نظر شما انجمن علوم و صنایع غذایی ایران در این سالها رسالت و اهداف خود را اجرا کرده است ؟
انجمن علوم و صنایع غذایی ایران که به عنوان اولین تشکل در زمینه صنایع غذایی مطرح است در سال های اولیه تاسیس به دلیل نبودن تشکل مشابه در زمینه صنایع غذایی با تجمیع عضویت دانشگاهیان ،صنعتگران و مسئولین اجرایی توانسته نقش قابل توجهی در ارتقا صنعت غذا داشته باشد ولی با شکل گرفتن تدریجی انجمن های صنفی و همچنین ضعف بنیه مالی فعالیت انجمن در بعضی سالها با کاهش مواجه بوده است اگرچه علی رغم همه مشکلات مالی می توان در مجموع فعالیت انجمن را در زمینه برگزاری همایش ها و کنگره ها و کلاس های آموزشی و پیگیری مشکلات صنعت غذا بسیار قابل توجه ارزیابی کرد .
انجمن علوم و صنایع غذایی ایران با پرداختن به زمینه های علمی، پژوهشی و آموزشی انجمن توانسته جایگاه خوبی در بین دانشگاهیان ،صنعتگران و مسئولین اجرائی پیدا نماید
در چند سال اخیر با توجه به تغییرات مدیریتی انجمن و تغییر نگرش و پرداختن به زمینه های علمی، پژوهشی و آموزشی انجمن توانسته جایگاه خوبی در بین دانشگاهیان ،صنعتگران و مسئولین اجرائی پیدا نماید . منتها باید در جهت ارتقا این فعالیتها به کمک همه دست اندرکاران غذا همت گمارد .
- آیا انجمن علوم و صنایع غذایی ایران می تواند نقش محوری تری در حل مسایل مبتلای صنعت غذا داشته باشد ؟
با توجه به اینکه هنوز هم انجمن علوم و صنایع غذایی ایران محل پیوند دانشگاهیان ،صنعتگران و مسئولین اجرایی می باشد می تواند با ایجاد تعامل بین این سه بخش و تشکیل کمیته های علمی و گسترش فعالیتهای علمی ،پژوهشی و آموزشی و ارتباط موثرتر با انجمن های صنفی و نهادهای حکومتی نقش بسیار قابل توجهی در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها داشته باشد .
- آقای دکتر نظر به سمت جنابعالی به عنوان مدیر کل فرآورده های غذایی و آشامیدنی ؛ وضعیت کیفیت محصولات تولیدی صنایع غذایی را چگونه ارزیابی می کنید؟
اداره کل امور فرآورده های غذایی و آشامیدنی مسئول نظارت بر کلیه مواد اولیه و محصولات وارداتی بلحاظ ضوابط سلامتی می باشد و علاوه بر آن مسئولیت نظارت بر کلیه محصولات تولیدی در سطح کارخانه ای و کارگاهی را عهده دار است . در مجموع وضعیت تولیدات صنایع غذایی کشور از لحاظ داشتن ضوابط و ویژگی های لازم بلحاظ فاکتورهای کیفی و سلامتی را می توان خوب ارزیابی کرد ،بطوریکه آحاد جامعه با عرضه محصولات کیفی و سالمی توسط کارخانجات و کارگاههای صنایع غذایی روبرو هستند .
- اختلاف سلیقه و موازنه کاری همواره میان بعضی از سازمان ها و نهادها وجود دارد ، در مورد سازمان غذا و دارو و اداره استاندارد نیز این مسئله وجود دارد ؟ در صورت تایید ، آیا گامی در راستای حل این مسائل برداشته شده است ؟
اختلاف سلیقه و موازنه کاری بین دستگاهها در زمینه های مرتبط با غذا بیشتر ناشی از پرداختن به مسایل خارج از حیطه کاری ذاتی آن سازمانها می باشد
اختلاف سلیقه و موازنه کاری بین دستگاهها و سازمانهای مختلفی که در زمینه های مرتبط با غذا مشغول به کار هستند بیشتر ناشی از پرداختن به مسایل خارج از حیطه کاری ذاتی آن سازمانها می باشد چون هر دستگاهی برای پرداختن به کار خاصی پایه ریزی شده و اگر آن دستگاه به کارهایی که وظیفه دستگاههای دیگر است بپردازد در آن موقع تداخل وظایف و موازنه کاری پیش می آید . البته این فرانگری در حتی در بخش های مختلف یک وزارتخانه نیز دیده می شود که با تشکیل شوراهای هماهنگ کننده می توان این مسایل را تا حدود زیادی حل و فصل کرد.
- نظر جنابعالی را در خصوص تاثیر تحریم ها بر مسایل و مشکلات اقتصادی را بدانیم ؟
قاعدتا تحریم ها باعث بروز مشکلات زیادی خصوصا در زمینه انتقال پول از داخل به خارج و بالعکس شده و تاثیرات زیادی را در زمینه تامین مالی کالاهای وارداتی و صادراتی بوجود آورده است و عدم ثبات نرخ ارز و همچنین چندگانگی نرخ آن نیز مشکلات اقتصادی زیادی را برای تولیدکنندگان فراهم کرده که مانع پیش بینی و برنامه ریزی کاری آنها شده است .البته در مجموع دولت توانسته تا حدود زیادی این مشکلات را کنترل نماید بطوریکه اختلال قابل توجهی در زمینه واردات و صادرات نداریم و تامین مواد اولیه و کالاهای ضروری بنحو مطلوب صورت می پذیرد.