دولت سیزدهم یکی از برنامهها و اولویتهای کاری خود را رفع موانع تولید و ایجاد اشتغال اعلام کرد و توانست با تلاش و همت مسوولان و مدیران اقتصادی خود در وزارت جهاد کشاورزی کارگروهها و قرارگاههایی با حضور وزارتخانههای مربوط تشکیل دهد تا مسائل و مشکلات در صنعت و تولید برطرف شود.
دولت سیزدهم با ایجاد سامانه بازارگاه برای عرضه نهادههای دام و طیور با قیمتهای مصوب، سیاستگذاری و مدیریت در تولید داخلی و تامین گوشت قرمز از محل واردات برای جبران کسریها را انجام داد؛ به طوری که روزانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن گوشت گرم و منجمد وارداتی از کشورهای مبدا همچون برزیل، روسیه، قزاقستان، مغولستان، رومانی، استرالیا و کنیا تامین و به کشور وارد شد.
گوشتهای منجمد و گرم وارداتی با نرخهای مصوب عرضه شد؛ یعنی قیمت هر کیلوگرم لاشه گوشت گرم ۲۹۰ هزار تومان، به تناسب قطعات بین ۳۲۰ تا ۳۷۰ هزار تومان، هر کیلوگرم گوشت منجمد گوساله بین ۲۹۸ تا ۳۱۵ هزار تومان و گوشت منجمد گوسفندی ران ۲۸۵ هزارتومان، سردست ۲۷۵هزار تومان، راسته ۲۷۰ هزار تومان، گردن ۲۶۵ هزار تومان در بازار عرضه شد و قیمتها تغییری نداشت.
خروج کشور از شرایط سخت تولید محصولات پروتئینی
«منصور پوریان» رییس شورای تامین دام گفت: در سالهای گذشته مشکلات زیادی داشتیم و آسیبهای جدی به صنعت دامی و پرواربندیها وارد شد، اما دولت سیزدهم به خصوص در سال ۱۴۰۲ اقدامات خوبی همچون واردات گوشت برای تنظیم بازار با قیمت مناسب، واردات دام پرواری و توزیع گسترده گوشت را انجام داد.
وی اظهار داشت: در واقع برنامهریزیهای خوبی که توسط وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در بخش تامین گوشت انجام شد، سبب شد اولا از شتاب قیمتهای بیرویه جلوگیری شود و تا جایی که توانستند واردات را به خوبی توزیع کردند؛ یعنی توزیع به شکلی بود که در سراسر کشور گوشت دولتی موجود بود و کمبودی در این زمینه نداشتیم.
رییس شورای تامین دام تصریح کرد: برنامهریزی و مدیریت دولت سیزدهم در واردات گوشت قرمز باعث شد علاوه بر پرکردن خلأهای صنعت دامی کشور، دوره تنفسی به صنعت دام در پاییز و زمستان داده شود و همین امر موجب افزایش زایش صنعت دامی کشور شد.
پوریان تامین گوشت قرمز وارداتی، توزیع گسترده، رشد تولید دام زنده داخلی و انبوه ذخایر گوشتی کشور را ناشی از مدیریت دولت سیزدهم دانست و افزود: در سال ۱۴۰۲ همیشه بازار ما در مناسبتهای مختلف با عرضه گوشت گرم و منجمد با کیفیت همراه بود.
وی اضافه کرد: استمرار در واردات و عرضه با قیمت مصوب باعث شد که قیمت گوشت قرمز گرم وارداتی و منجمد تغییری نکند؛ علیرغم اینکه ما از چند کشور مختلف واردات گوشت را انجام میدادیم.
رییس شورای تامین دام ادامه داد: تامین مناسب گوشت قرمز وارداتی موجب شد که کشتار دام ماده داخلی به طور کامل متوقف شود و به زیر ۲ درصد برسد؛ این خودش یک حُسن بود و اکنون دامهای داخلی در حال زایش هستند و شاهد اثرات این موضوع در بهار خواهیم شد.
پوریان گفت: این سیاست و مدیریت خوبی که انجام و وضعیت بازار مدیریت و کنترل شد که همه اینها ماحصل مدیریت دولت سیزدهم بود، واردات در این مقطع زمانی طی سال گذشته واقعا لازم بود و در سال جاری هم واردات انجام خواهد شد.
خروج کشور از شرایط سخت تولید محصولات پروتئینی
وی بیان کرد: درست است که تولید دام در سال ۱۴۰۲ مقداری گران بود، به دلیل شرایط ویژهای که داشت، اما کلا از شرایط قرمز و سخت تولید خارج شدیم و از سوی دیگر استمرار در واردات، توزیع و قیمت مناسب نهادههای دامی موجب رشد پرواربندیهای داخلی شد تا گوشت و دام آماده کشتار داخلی افزایش یابد.
رییس شورای تامین دام تصریح کرد: در اسفندماه ۱۴۰۱ و فروردین ماه ۱۴۰۲ مشکل کمبود گوشت قرمز و مرغ داشتیم و قیمتها همچنان سرسام آور بالا میرفت، اما اسفند ۱۴۰۲ و فروردین امسال چنین شرایطی را نداشتیم و در اوج مصرف شاهد افزایش عرضه گوشتهای وارداتی گرم و منجمد و عرضه گسترده دام و گوشت قرمز داخلی بودیم که همه اینها ماحصل مدیریت دولت سیزدهم بوده است.
پوریان در بحث نهادههای دامی اظهار داشت: سال گذشته واردات و توزیع و خارج کردن نهادهها از بنادر به خوبی مدیریت شد، به خصوص در استان گلستان انبوه واردات نهادهها به گونهای بود که باعث استمرار توزیع و ثبات قیمتها شد؛ بنابراین حجم مناسب تامین و توزیع نهاده ها در بازار اثرگذار است.
وی گفت: اثرات اقدامات دولت سیزدهم در بهار امسال ملموس خواهد بود و شاهد گشایش در مشکلات خواهیم شد.